Zimski športi

Švicarki maksimalno izkoristili ugodne razmere, Fluryjeva presenetljiva zmagovalka, nove težave Vonnove

St. Moritz, 09. 12. 2017 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./J.K./STA
Komentarji
0

V St. Moritzu so se najboljše smučarke pomerile na superveleslalomski tekmi svetovnega pokala. Zmagala je Švicarka Jasmine Flury pred rojakinjo Michelle Gisin, tretja je bila Tina Weirather. Maruša Ferk je ostala brez točk. Lindsey Vonn je skupila novo poškodbo.

V težkih vremenskih razmerah (veter, megla) so se najboljše smučarke v svetovnem pokalu pomerile na superveleslalomski tekmi. Švicarski organizatorji so imeli velike težave z organizacijo tekme že v petek, ko je slabo vreme odneslo drugi del ženske kombinacijske preizkušnje. Izvedli so le slalomski del, superveleslalomski pa je odpadel. V zahtevnih pogojih je v St. Moritzu dolgo kazalo, da bo šla druga zaporedna superveleslalomska zmaga v roke smučarke iz Lichensteina Tine Weirather, ki je šla na progo s številko 1, bila pa je tudi zmagovalka uvodnega superveleslaloma za svetovni pokal v Lake Louisu. A sta za preobrat poskrbeli Švicarki Michelle Gisin in Jasmine Flury. Tekma je bila večkrat prekinjena zaradi vremenskih razmer, Švicarki, ki sta imeli štartni številki 12 in 14, pa sta najbolje izkoristili "okno" malce ugodnejših razmer in se zavihteli na stopničke. Najprej je do tedaj vodilno Weiratherjevo za šest stotink prehitela Gisinova, nato pa je bila še desetinko sekunde hitrejša Fluryjeva, ki je dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu.

Na startnem seznamu je bilo 60 smučark, od Slovenk je bila na štartu le Maruša Ferk s številko 46. Ferkova je ostala brez točk, zasedla je 37. mesto (+2.26). V skupnem seštevku svetovnega pokala je še vedno na prvem mestu Američanka Mikaela Shiffrin, ki je tokrat zasedla 18. mesto, ima 523 točk, druga je Viktoria Rebensburg (376). V posebnem seštevku discipline pa je po dveh superveleslalomih še naprej v vodstvu najboljša superveleslalomistka minule sezone Weiratherjeva. "Tekma je bila težka, bilo je vetrovno, vidljivost pa se je nenehno menjala. Oblaki so se peljali sem in tja, v času Marušinega nastopa pa je bila vidljivost precej slaba. Drugače je bila vožnja čisto korektna, z malo sreče bi lahko bila uvrščena višje. Smučanje Maruše v hitrih disciplinah je drugače videti že precej bolje," je nastop Ferkove ocenil slovenski trener hitrih disciplin Sergej Poljšak.

Jasmine Flury
Jasmine Flury FOTO: AP

Ferkova, edina slovenska predstavnica v hitrih disciplinah po bolniški odsotnosti Ilke Štuhec, ni odpeljala optimalno ter si je nabrala prevelik zaostanek za uvrstitev med najhitrejšo trideseterico, ki osvoji točke za svetovni pokal. Ferkova je zaostala 2,26 sekunde za 37. mesto. Kljub odstopu Lare Gut, ki je tekmo končala zunaj proge v zaščitni mreži, so Švicarji zelo zadovoljni, saj se po zaslugi Fluryjeve, članice švicarske B-ekipe, in Gisinove veselijo dvojne zmage. Fluryjeva, ki smuča na Stöcklijevih smučeh, je bila pred današnjo tekmo najvišje v svetovnem pokalu na petem mestu letos marca na superveleslalomu v olimpijskem Jeongseonu. Aktualna svetovna podprvakinja v alpski kombinaciji Gisinova, smučarja sta tudi njeni brat Marc ter bolj znana starejša sestra Dominique Gisin, je še tretjič v karieri in drugič v novi sezoni stopila na stopničke. Tretja je bila na smuku v Lake Louisu.

Ameriška zvezdnica smučarskega športa Lindsey Vonn, ki je superveleslalom končala na 22. mestu, je v St. Moritzu staknila novo poškodbo. S 77 zmagami rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu med alpskimi smučarkami je imela po tekmi vidne težave pri hoji. Zmagovalki preizkušnje Fluryjevi je čestitala v ciljni areni, a je hodila zelo počasi in je potrebovala pomoč. Takoj po prihodu v cilj se je ulegla na sneg ter je z velikimi težavami vstala, videlo pa se je, kot da bi imela bolečine v predelu križa. Po prvih sporočilih iz ameriškega tabora je Vonnova utrpela poškodbe mišice v predelu kolka. Tudi vrnitev Američanke Julie Mancuso po odsotnosti, ki je trajala dve leti in pol, se ni odvila po načrtih. Mancusova je po odstopu ostala brez uvrstitve. Zato pa je lahko zadovoljna povratnica po poškodbi Avstrijka Anna Veith, ki je s petim mestom vpisala najboljši dosežek po vrnitvi v karavano.

Izidi:

1. Jasmine Flury (Švi) 1:02,59 sekunde
2. Michelle Gisin (Švi) 1:02,69 +0,10
3. Tina Weirather (Lie) 1:02,75 +0,16
4. Federica Brignone (Ita) 1:02,93 +0,34
5. Anna Veith (Avt) 1:03,14 +0,55
6. Viktoria Rebensburg (Nem) 1:03,18 +0,59
7. Johanna Schnarf (Ita) 1:03,27 +0,68
8. Tessa Worley (Fra) 1:03,35 +0,76
9. Corinne Suter (Švi) 1:03,36 +0,77
10. Ragnhild Mowinckel (Nor) 1:03,52 +0,93
...
37. Maruša Ferk (Slo) 1:04,85 +2,26

- skupno (8/38):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 521 točk
2. Viktoria Rebensburg (Nem) 376
3. Tina Weirather (Lie) 294
4. Michelle Gisin (Švi) 232
5. Petra Vlhova (Slk) 221
...
32. Tina Robnik (Slo) 44
35. Ana Bucik (Slo) 43
47. Ana Drev (Slo) 32
59. Maruša Ferk (Slo) 25
84. Meta Hrovat (Slo) 7

- superveleslalom (2):
1. Tina Weirather (Lie) 160 točk
2. Jasmine Flury (Švi) 136
3. Michelle Gisin (Švi) 98

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.