Zimski športi

FOTO in AVDIO: Bronasti Žan Košir prepričan, da bi moral biti v finalu

Pjongčang, 24. 02. 2018 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Žan Košir je z vrhunskimi vožnjami v paralelnem veleslalomu deskarskega programa v Pjongčangu Sloveniji prinesel drugo, sebi pa skupno tretjo olimpijsko medaljo. Osvojeni bron ima po številnih zdravstvenih težavah zlati lesk, toda 33-letni Tržičan ni skrival razočaranja zaradi zamujene priložnosti za zlato.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žan Košir se je razveselil bronastega olimpijskega odličja v Pjongčangu.
Žan Košir se je razveselil bronastega olimpijskega odličja v Pjongčangu. FOTO: STA
Polfinalni obračun z domačim predstavnikom Lee Sang-Hojem ni bil za tiste s šibkim srcem, saj je naš najboljši deskar na snegu Žan Košir vse do druge prelomnice ohranjal minimalno prednost, da bi nekaj trenutkov zatem storil usodno napako, ki ga je na koncu stala nastopa v velikem finalu s kasnejšim olimpijskim zmagovalcem, Švicarjem Nevinom Galmarinijem.

Najprej 'objokoval' zamujeno priložnost, nato nasmešek na obrazu
Žan je v vsak svoj nastop vložil vse, kar v tem trenutku čuti in ima v svojih nogah, a usoda je hotela, da ga je le pičla stotinka sekunde ločila od boja za tako želeno zlato medaljo. 
Bera slovenskih kolajn na zimskih olimpijskih igrah se je s Pjongčangom 2018 po uspehih Žana Koširja in Jakova Faka povečala na 21. Koširjeva je tudi jubilejna 40. slovenska olimpijska kolajna v obdobju samostojne države.
"Zavedam se, da me morda nekateri čudno gledajo, ker ne skačem ravno od veselja po osvojeni kolajni, toda glava je še vroča, srce močno razbija in v tem trenutku še nisem povsem dojel, kaj mi je dejansko uspelo. Glede na vse zdravstvene težave v zadnjih treh letih, ima ta medalja toliko večjo vrednost. V prvi vrsti bi se zahvalil vsem tistim, ki so mi v najtežjih trenutkih stali ob strani in me spodbujali k vztrajnosti. Le ti ljudje vedo, kako trnovo pot smo prehodili od Sočija do Pjongčanga. Olimpijska medalja je izjemen uspeh," je 'trezno' razmišljal 33-letni Tržičan, ki je že pred štirimi leti na Igrah v Sočiju z dvema kolajnama (srebro in bron) poskrbel za enega od vrhuncev sicer najuspešnejših iger v zgodovini slovenskega športa.

V polfinalnem dvoboju z domačim predstavnikom Lee Sang-Hojem ni bilo vse 'čisto'.
V polfinalnem dvoboju z domačim predstavnikom Lee Sang-Hojem ni bilo vse 'čisto'. FOTO: STA
V polfinalu ni bilo vse 'čisto'
Da je bil zaključek polfinalnega dvoboja s Korejcem Sang-Hojem vse prej kot 'čist', je priznal tudi Košir sam. "Nikoli nisem prečkal ciljne črte z visoko dvignjenimi rokami, če nisem bil prepričan o svoji zmagi. Dejstvo je, da niso niti pomislili na to, da bi lahko bilo tudi drugače. Na vsak način so želeli imeti svojega predstavnika v finalu," je o spornem trenutku polfinalnega dvoboja z domačim predstavnikom povedal veliki slovenski junak. 

Prihodnost zavita v tančico skrivnosti
Glede na to, da bo Žan spomladi dopolnil 34 let, je kot na dlani, da se izjemno uspešna kariera vrhunskega deskarja na snegu približuje h koncu. "Drži, da sem v položaju, ko mi se ni treba nikomur dokazovati. Zadovoljen sem s potekom svoje kariere, edino, kar bi spremenil, so poškodbe, ki so mi po Igrah v Sočiju preprečile nadaljnji razvoj v želji po izpolnitvi še zadnjega neuresničenega cilja," je še pristavil zadovoljni Žan Košir.

O izidu Koširjeve polfinalne vožnje polemike tudi na Twitterju
Nad polfinalom paralelnega veleslaloma, v katerem je Košir izgubil dvoboj z Južnokorejcem, je obvisela senca dvoma. Košir je v iztek prišel misleč, da je zmagal, polemike o določitvi zmagovalca pa so preplavile tudi Twitter.
Žan Košir je bil srebrn in bronast že v Sočiju 2014, kjer sta bili v olimpijskem programu obe paralelni deskarski disciplini - slalom in veleslalom, v Pjongčangu 2018 pa le veleslalom.
Tam so številni posamezniki v objavah izrazili prepričanje, da je bil Košir oškodovan. Košir je že ob razglasitvi izida polfinala s kretnjami nakazal, da ga je razvrstitev presenetila. Kot je po tekmi povedal, še vedno misli, da je bil na cilju prej kot Južnokorejec, a žal takega mnenja niso bili časomerilci in FIS, ki tudi po pritožbi ni spremenila svoje odločitve. Na Twitterju so posamezniki različnih narodnosti objavili številne fotografije, ki po njihovem mnenju kažejo, da je Košir ciljno ravnino prečkal pred domačinom Leejem. Prepričani so, da je bil tako Košir prikrajšan za finalno vožnjo in s tem za boj za naslov olimpijskega prvaka. Če bi bil v tej finalni vožnji poražen, pa bi mu pripadlo srebro, ki ga je tako po razpletu tekme osvojil Lee, zlat pa je postal Švicar Galmarini.

Preostali del deskarske ekipe močno razočaran
Gloria Kotnik
Gloria Kotnik FOTO: AP
Slovenija je imela na olimpijskih igrah štiri deskarske predstavnike, pri vseh je bilo razpoloženje po tekmi različno.
Z Olimpijskega komiteja Slovenije so sporočili, da bo sprejem za bronastega deskarja Žana Koširja v ponedeljek zjutraj. Letalo bo na letališču Jožeta Pučnika pristalo ob 8.35, ob 9. uri bo v letališkem salonu Edvarda Rusjana novinarska konferenca s Koširjem in njegovim trenerjem Jernejem Demšarjem.

Žan Košir je proslavljal kolajno, Rok Marguč je z jezo po izpadu v kvalifikacijah oddrvel mimo novinarjev, razpoloženje Tima Mastnaka je bilo približno tako kot vsak dan, Gloria Kotnik pa ni mogla skrivati solza. "Zavedala sem se, da moram tvegati. Posledica je bilo nekaj napak in to, da se mi ni izšlo za tri stotinke, za katetre dobro vem, kje sem jih izgubila. To so olimpijske igre, pričakovala sem veliko od njih, a nato veliko izgubila že v kvalifikacijah. Te so bile ene najslabših v sezoni, prva vožnja je bila kljub napaki še nekako, v drugi pa nisem imela prave energije, počasne noge, nisem se mogla zbrati. Kvalifikacije so bile danes odločilne," je bila po 15. mestu zelo razočarana Kotnikova, ki je za tri stotinke izgubila dvoboj osmine finala proti Rusinji Oljeni Zavarzini, bronasti v Sočiju. Rusinja je po napaki tokrat izgubila mali finale. Mastnak je imel v kvalifikacijah nekaj sreče, saj se je kot zadnji uvrstil v izločilne boje, Marguča je premagal le za stotinko.

Tudi osmini finala se ni osmešil, premagal ga je zmagovalec Švicar Nevin Galmarini, a manj prepričljivo kot nekatere druge. "V kvalifikacijah sem imel nekaj sreče. Do zdaj je velikokrat nisem imel, tokrat sem mi je to povrnilo za vse. Galmarini mi je bil videti premagljiv, vendar sem se zmotil. A v bistvu je to moja realnost, tukaj je bilo 20 tekmovalcev sposobnih zmagati. Dal sem vse od sebe, se boril po najboljših močeh, bil v zgornjem delu zraven Švicarju, nato pa je bila modra proga v spodnjem delu počasnejša, ubral sem tudi nekoliko preveč direktno linijo, ker sem vedel da bo tako vozil tudi tekmec. Ni sem mi izšlo, pri enih vratcih se mi je udrlo, zato sem zgubil hitrost," pa je po tekmi dejal Mastnak.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej2004
25. 02. 2018 18.34
+1
Res ne vem zakaj taka polemika. Čas je pokazal tako. Pri smučarskem krosu, odloča fotofiniš zato roke stegujejo naprej. Tudi pri biatlonu in teku stegujejo noge naprej zaradi fotofiniša. Pri deskanju odloča čas. Kdor prvi prekine fotocelico. S roko ali nogo pa ni važno. Če se kdo spomni, Jure Košir je bil eden prvih, ki je stegoval roko naprej. Sedaj to delajo praktično vsi. Koliko so v tem uspešni je pa druga stvar. Košir je zgrešil merodajno fotocelico in to je vsa poanta tega. Lepo ali grdo. Pravila so pač taka. Aja, pa čestitke Koširju.
ivanblagi
24. 02. 2018 19.37
-1
Glej razglasitev zmagovalca dvoboja Karl in Lee v četrt finalu. Ni časa pod Karlom, koliko je zaostal za Leejem. Pri vseh ostalih dvobojih je zaostanek ali DFN. Mučka ziher. Samo ni dokazljiva. Še poseebej ker ni predstavnikov ZDA v končnih bojih. Tak da to ni več vprašanje samo treba bi bilo prečekirat celotni sistem, ki pa je že lahko zamenjan....
murate
24. 02. 2018 20.42
+1
ivek ob 20. 21 je objavljeno točno to kar sem pisal,Žan je izjavil,da je ob prihodu v cilj očitno imel roko previsoko,da bi prekinil čas.Ni slabo če je človek v življenju korekten do drugih in posledično do sebe.
ivanblagi
24. 02. 2018 21.13
-1
murate-Torej je bil Žan hitrejši od Korejca. To ti cel cajt pravim in zakaj pa te ni zmagal. Butasti šport a ne. Pa tudi Korejc če bi bil fer bi sam priznal poraz. Je pa Žan moralni zmagovalec. Toti deskari so pa itak čudni ljudje pa izgleda sodniki itak premaknjeni, da ne naredijo realno merjenje, ne pa neko čudno glede na višino roke pa to. Itak brez veze.
murate
24. 02. 2018 21.24
+1
ti si moralni zmagovalec na kubik.V vsakem športu so jasna pravila in če jih ne poznaš je čudež da sploh prideš do olimpijske medalje.To je kot v košarki kjer štejejo samo koši,to je kot nogomet kjer štejejo samo goli...Tu je pač določeno kdaj neha teči čas in zmagovalec dvoboja je samo eden...
malimoz2012
24. 02. 2018 19.08
+1
Kak bedast naslov. Žan Košir prepričan...a 24 kur niste prepričani in je vse ok po vašem? Glup kot ponavadi naslov.
S5835
24. 02. 2018 19.04
pristranski ste vsi po vrsti. kje vidite razliko 3 dm ali celo 40 cm. zadevo bi pojasnil fotofiniš. na fotki ne moreš razbrati, kdo je prvi.
murate
24. 02. 2018 19.11
+1
mislim,da ni v igri fotofiniš ampak foto celica in če pogledamo sliko z desne prihoda skozi cilj bi bilo možno,da košir z roko ni presekal fotocelice,ker je malo visok,korejec je z roko konkretno nižji.Tako je možno,da je košir z čevljem presekal fotofiniš in to v smučanju velja.
ivanblagi
24. 02. 2018 19.33
-2
Murate- ti si sigurno previsok, pa pišeš take oslarije. Žana so izločili namerno, ker so pričakovali zlato, pa se jim ni izšlo. Ti Korejci se itak grejo Amerikanska posla. Na posnetku bi moral Žan roko spuščati proti cilju, kar se ni zgodilo, ker jo ima nižje po ciljni črti.
murate
24. 02. 2018 19.38
poglej sliko,pa potem govori,lepo se vidita foto celici in kolikor vem v smučanju prične teči čas ko se odpre štartna ,,rampa,, ali paličica,čas pa neha teči ko tekmovalec prekine fotocelico v cilju.Očitno veš ti nekaj več ali pa ne veš nič ,razen kako žalit nekoga ,ker sam zadeve ne razumeš in so zato vsi drugače misleči osli-kot pišeš.
ivanblagi
24. 02. 2018 19.42
-2
Na posnetku bi moral Žan ker ima roko nižje po ciljni črti, roko spuščati proti cilju, kar se ni zgodilo, . Toraj je z roko sigurno prekino žarek,.
murate
24. 02. 2018 20.27
želim si in privoščil bi ,da bi Žan osvojil zlato medaljo,žal je ni .Kar se tiče roke jo ima žal Žan vsaj 10 cm više kot korejc in to bi lahko bilo dovolj ,da je šel z roko nad,, foto celico,, in potem ni prekinil ure,korejc jo pa je.Ne verjamem,da bi časomerilec lahko v stotinki sekunde odreagiral ,,ponaredil,, čas,ki se izpiše na ekranu.Tudi,če bi mu to uspelo bi se z današnjo tehnologijo to dalo dokazati.
andrej2004
25. 02. 2018 18.23
Murate se korektno spozna in piše popolnoma prav. Večino vas tukaj pa lupa in prireja pravila po domače.
Opazujemvas
24. 02. 2018 18.04
-1
Bogdan Grabovec, kdo je ta človek, ki se ga da jahat?????Eh Južna Koreja ne bi ah, kje in sploh, ah tradicija, pa dobro, koga to mi imamo v OKS? Kaj se takšni veleizdajalci sploh oglašajo, ki bi za nekaj tisoč evrov prodali in zatajili svojo lastno mater. Če bi bil na Koširjevem mestu, bi na zaključku nosil trasparent, J.Koreja, koliko stane srebrna medalja. Temu glodalcu na prazno Grabovcu pa samo to, kaj bi in kaj ne bi J.Koreja iz primera OI 1988 v boksu, Roy Jones Jr vs. Park Si-Hun Olympic Scandal-Shame on Korea, kar lahko vidite na posnetku , ki je na youtubu.To dela država, ki ima čast in ne goljufa ali krade uspeha tistim, ki si to zaslužijo. Toliko o časti in tebi glodalec.
ggargamell
24. 02. 2018 17.56
morali bi biti 2 vožnji na modri in rdeči progi ali pa saj photo finish
borut_p
24. 02. 2018 17.53
+1
Cisto vredu dosojeno. Kamera se vidi da je pred to rdeco crto - torej kdo je bi prej na kameri se ne ve. Rdeca crta prav tako ni ravna in ni merodajna. Tretji je bil in nobenega dodatnega filozofiranja ni potrebnega
murate
24. 02. 2018 19.13
+1
črta ne pomeni nič,je samo orijentacija kje naj bi bila foto celica
Moj?ica123
24. 02. 2018 17.49
+1
Fatamorgana pozimi,e to je blo.
Banion
24. 02. 2018 17.26
+1
Tole je čista kraja zmage saj se je nacilju že pokazala slovenska zastava na cilju torej da je bil Žan hitrejši a so jo tkaoj ugasnili.
mackintosh
24. 02. 2018 17.29
+1
mackintosh
24. 02. 2018 17.58
+1
tarzan13
24. 02. 2018 17.23
-2
sej u funalu je bil kako pa drugače pol nebi blo stopničk....joj kok je čudn
zlatko00
24. 02. 2018 17.14
+2
polovica tistih na prvi sliki je šlo sam na dopost
Deko
24. 02. 2018 17.09
+3
ni čudno da na portalu ni slike fotofinisha ampak samo na naslovnici.. MAFIJA???
ozzo
24. 02. 2018 18.00
+3
fotofoniš se pri paralelnem veleslalomu na deski ne uporablja ! slika te kamere na sliki pa je postavljena pod takšnim kotom, da ti žal kaže zavajajočo sliko prehoda čez ciljno črto ! meri se samo čas ! pritožba na izmerjen čas pa ni mogoča !
murate
24. 02. 2018 19.20
+1
se strinjam s tabo ,čas se ustavi ,ko se prekine foto celica in tu je treba iskati kiks koširja ali pa možno goljufijo korejcev,saj se mi po občutku zdijo fotocelici zlo nizko
ochi
24. 02. 2018 17.04
-1
morda bo pa primerno denarno nadomestilo dobil, pa bo tudi vredu.
tarzan13
24. 02. 2018 17.06
+2
tarzan13
24. 02. 2018 17.06
+3
murate
24. 02. 2018 20.28
včasih je bil videorekorder zaplenjen na carini
ivanblagi
24. 02. 2018 17.00
+1
Z enim klikom zamenjaš čase tekmovalcev pa je stvar rešena. Torej je bil Žan prvi samo čas Korejca so postavili na Žanovo mesto. Ziher, to zna vsak pri računalniku. Žan ne sekiraj se tak je pač bilo in ni kaj se sekirat.
mackintosh
24. 02. 2018 17.08
+1
mackintosh
24. 02. 2018 17.09
+1
Deko
24. 02. 2018 17.11
-1
sej procesorje delajo v južni koreji, novodobni 16 jedrni proc pa je zlahka v miljoninki opravil svoje delo.. Črta pa je tolk ravna kot moj k...
tarzan13
24. 02. 2018 17.14
-1
mackintosh
24. 02. 2018 17.15
-1
glejte kdaj se pojavi zastava. to je ditektno vezano na čas se pa pojavi samo v živem prenosu ne pa na posnetku. in dejstvo je da je bila korejska prej na ekranu
ivanblagi
24. 02. 2018 17.26
+1
kak se te postavi zastava, če še ni časa. in normalno z zamenjavo časa se pojavi zastava,ki odgovarja času tekmvalca to je Korejca samo je imel čas Žana. Kapiš....
mackintosh
24. 02. 2018 17.30
+0
mackintosh
24. 02. 2018 17.32
+0
ne bo držalo v živo se pravi takoj ko prekineš celico je bila prej korejska. žal.
mackintosh
24. 02. 2018 17.32
+0
ivan če imaš možnost si poglej počasni posnetek
ivanblagi
24. 02. 2018 17.42
+3
Z zamenjavo časa se pojavi zastava,ki odgovarja času tekmvalca to je Korejca samo je imel čas Žana. Kapiš....Čas se lahko zamenja že sekundo prej- To smo že delali itak.... če se ni izšlo pa smo razglasili tehnično napako.
mackintosh
24. 02. 2018 17.45
+0
mackintosh
24. 02. 2018 17.46
+0
po tvoje je bil čas zamenjan še preden sta prišla v cilj?
mackintosh
24. 02. 2018 17.46
+0
ivanblagi
24. 02. 2018 17.48
+0
makintosh-Ke te po angleško pišeš, ke te nisi Slovenc. To je ja Slovenski portal. Zgleda , da nisi čist v redu.....
mackintosh
24. 02. 2018 17.53
+0
ivan žal sloveskega izraza za to angleško frazo ki pomeni tisti trenutek ne poznam. če ste pa to že delali potem pa nimam besed..... so pač drugi enkrat bolje goljufali kot vi
ivanblagi
24. 02. 2018 17.58
-1
Tudi programsko se da rešit. Če je čas bilo katerega tekmovalca manjši od 0,0..napram Korejcu zamenjaj čas, pa je zadeva rešena. To zna vsak, še posebej Korejci, ki nas itak vozijo kot vozeke okrog s svojo (Ameriško) nadarjenostjo.
mackintosh
24. 02. 2018 18.00
+1
žal in ker nimajo fotofiniš kamere se je to lahko zgodilo. dopuščam to možnost je pa žal nedokazljiva.
ivanblagi
24. 02. 2018 18.33
Glej razglasitev zmagovalca dvoboja Karl in Lee v četrt finalu. Ni časa pod Karlom, koliko je zaostal za Leejem. Pri vseh ostalih dvobojih je zaostanek ali DFN. Mučka ziher. Samo ni dokazljiva. Še poseebej ker ni predstavnikov ZDA v končnih bojih. Tak da to ni več vprašanje samo treba bi bilo prečekirat celotni sistem, ki pa je že lahko zamenjan....
Deko
24. 02. 2018 16.59
+9
SRAMOTA.. nikoli več ne bom gledal OI ker se mi gnusijo. Kako lahko to svet ne le slovenija dopušča.. MAFIJA! bojkot takim... OLIMPIJSKE GOLJUFIJE koreja 2018.. SRAMOTA!!!
tarzan13
24. 02. 2018 17.14
+0
bema1201
24. 02. 2018 16.57
+6
Ja oguljufali so Žana za najmanj srebro Sramota pa je še večja da predsednik OKS Gabrovec zagovarja takšne svinjarije in se ne zavzame za naše športnike. Vsekakor si več ne zasluži tega mesta ki ga trenutno zaseda, to je predsednika OKS
Uporabnik458403
24. 02. 2018 17.05
+3
A zakaj Gabrovec zagovarja?..... Spomni se Konjcancica, pa ti bo takoj jasno.......
bema1201
24. 02. 2018 19.13
Sem takoj slabe volje če se spomnim na Koco, mi gre kar na bruhanje ko ga vidim kako se pase na račun športnikov, ne prenesem ga že ko sem bil še mladinec to pa je več kot 45let. Pokvarjen boljševik da se ti obrača želodec če ga gledaš kaj šele poslušaš.
guojle
24. 02. 2018 16.55
-2
Ma kaksne fotofinish bedaki od pop tvja. Meri celica ne pa amaterska kamera, korejc ma roko pol metra naprej stegnkejo itd
Uporabnik458403
24. 02. 2018 17.06
+1
kure bedne
24. 02. 2018 16.48
+14
Ma ne moreš verjet ovce. Šele sedaj ste videli kakeš podlež je Kocijančič. ..ebe se njemu za športnike sam, da potegne denarce. Že 30 let se šlepa na teh položajih podmuklež. To je navadna prodana komunajzerska duša, ki bi moral takoj edleteti. Mislim, da bi še slepi videl, da je bil Žan spredaj. Zanima me , zakaj niso s pritožbo vstrajali do konca???? Graja gre celi naši ekspediciji v Pyong Čang. Žanu pa čestitke.
Ni_Nicka_76
24. 02. 2018 16.55
-1
Če smatra, da je bil ogoljufan, je prav, da se pritoži na pristojni organ. :)
nevica
24. 02. 2018 16.57
-1
Saj so se pritožili trikrat menda...Tudle govori o merjenju na določeni višini - na kateri pa? kaj pa če je tekmovalec višji ali pa nižji in se na drugi višini in prepogne itd, dilco je imel čez črto, roke, mogoče je imel premajhen trebuh ali kaj?????
Ni_Nicka_76
24. 02. 2018 17.03
+2
Prav je, da se zlije gnojnica na organizatorje olimpijskih iger! :)
hhsk
24. 02. 2018 17.05
+0
kje se vidi da je žan spredaj? iz slike kjer je kamera postavljena pod kotom? eni res živite teorije zarote.
murate
24. 02. 2018 20.33
nevica ,malo razmisli ali pa si pejdi v tehnično trgovino pogledat kako dela fotocelica,ki jih uporabljajo za merjenje časa pri smučarjih
nikhrast
24. 02. 2018 16.47
-1
Snowboard se ne šteje, del telesa odloći kdo je prečkal prvi.
Haralmaan
24. 02. 2018 16.53
+0
nevica
24. 02. 2018 16.59
+1
to je pa neverjetno, če je potrebna neka super geometirja, da izračunaš, čigavo telo je bilo čez črto???? Kot da roka ni telo, aja - ima predolge roke, pa ne velja...???????
Karantanija
24. 02. 2018 16.46
+7
Fotografija ne laže, merilec lahko!