Zimski športi

Zaradi slabih vremenskih razmere odpadel smuk v Wengnu

Altenmarkt/Wengen, 14. 01. 2017 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švicarski organizatorji so bili zaradi slabih vremenskih razmer prisiljeni odpovedati smuk za svetovni pokal v Wengnu. Mednarodna smučarska zveza ni sporočila, ali bodo smuk nadomestili in kdaj. Zaradi vremenskih razmer so smučarji že ostali brez tekem v hitrih disciplinah v Lake Louisu in Beaver Creeku ter Santa Caterini.

V Švici, ki jo je sicer v tej zimi pestila ekstremna suša brez snežnih padavin,jo s pripravo snežne podlage zaradi pomanjkanja snega, zaradi česar so odpadle moške preizkušnje v smuku in superveleslalomu onstran Atlantika v Lake Louisu in Beaver Creeku, ampak jim jo je zagodel veter, ki je pihal z orkansko močjo. Klasični smuk na znameniti progi Lauberhorn naj bi se po načrtih začel ob 12.30. Na startu so bili štirje Slovenci, Boštjan Kline s startno številko 10, Andrej Šporn s številko 39, Klemen Kosi s številko 41 in Rok Perko s številko 44. Doslej so uspeli izpeljati le dva smuka. Prvi smuk sezone v Val d'Iseru je dobil Norvežan Kjetil Jansrud, drugega v Val Gardeni Avstrijec Max Franz. Na obeh smukih je bil na stopničkah norveški as Aksel Lund Svindal, zmagovalec lanske preizkušnje na Lauberhornu, ki vodi v smukaškem seštevku, a bo Wengen izpustil zaradi težav s kolenom.

Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal FOTO: AP

V Wengnu so v petek spravili pod streho obe vožnji druge, zadnje alpske kombinacije. Kljub temu, da so zamenjali vrstni red disciplin, najprej je bil slalom, nato smuk, je tekma potekala v neregularnih razmerah, zlasti tekmovalce na skrajšanem smuku, ki so kasneje prišli na vrsto, je motilo sneženje, ki je upočasnjevalo smuči. Na zmagovalnem odru so se tako znašli tekmovalci, ki pred tem še nikoli niso stali na stopničkah. Zmagal je Švicar Nils Hintermann, po mami Sonji Hladnik slovenskega rodu. Na zmagovalnem odru sila nepredvidljive tekme sta se Hintermannu pridružila še Francoz Maxence Muzaton in Avstrijec Frederic Berthold. Za najboljši slovenski izid je poskrbel Martin Čater, ki je bil deveti, kar je njegov najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Klemen Kosi je bil 15., Tilen Debelak 26., Štefan Hadalin 29. Kombinacijski seštevek je pripadel Francozu Alexisu Pinturaultu, ki je zmagal na kombinaciji v Santa Caterini, v Wengnu je bil 20.

V Wengnu bo v nedeljo na sporedu klasični slalom.

Naslednji moški smuk na sporedu svetovnega pokala je 21. januarja v avstrijskem Kitzbühlu. Pred svetovnim prvenstvom v St. Moritzu je 28. januarja na sporedu še smuk v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. Norveški Kvitfjell bo smukače gostil konec februarja, ko je na sporedu dvojni smukaški spored še odpadli smuk iz Lake Louisa, 24. in 25. februarja. To bosta predvidoma zadnja moška smuka pred marčevskim finalom sezone v ameriškem Aspnu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.