Zimski športi

Zimzeleni Kasai želi skakati vse do 53. leta: Moje največje sanje še vedno olimpijsko zlato

Pjongčang, 14. 02. 2018 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neuničljivi japonski smučarski skakalec Noriaki Kasai je eden največjih zvezdnikov tudi na letošnjih olimpijskih igrah. Pri častitljivih 45 letih pa Kasai pravi, da namerava vztrajati vse do iger v domačem Sapporu, ki bodo šele leta 2026!

V tem primeru bi Noriaki Kasai nastopil že na desetih olimpijskih igrah, štel pa bi že neverjetnih 53 let.

"Moje največje sanje so še vedno, da bi na olimpijskih igrah osvojil zlato," je dejal. In če mu v Pjongčangu to ne bo uspelo, bo pač moral skakati še naprej.

Kasai (na fotografiji) na letošnji tekmi v Zakopanah.
Kasai (na fotografiji) na letošnji tekmi v Zakopanah. FOTO: AP

"Ko sem bil star 40 let, sem se odločil, da bom skakal do 50. leta," je povedal Kasai, ki je na petkovi otvoritveni slovesnosti nosil zastavo svoje države. Igre v Sapporu leta 2026 so "prevelika priložnost, da bi predčasno končal", je dodal. Japonec, ki je že izgubil naziv svetovnega prvaka, ko se Nemec Andreas Wellinger, ki je v soboto osvojil zlato olimpijsko medaljo na srednji skakalnici, še sploh ni rodil, je na skakalni sceni še vedno deležen velike pozornosti.

Vedno v spremstvu prevajalca
Čeprav ne dosega več vrhunskih rezultatov, se novinarji za komaj kakšnega skakalca zanimajo bolj. Zanimivo je, da se v vseh teh letih še vedno ni naučil angleško in ga vedno spremlja prevajalec. Vedno znova pa pripravi kakšno presenečenje. V starosti 41 let je v Sočiju osvojil srebrno olimpijsko medaljo posamično in bronasto v ekipni tekmi. A ne tudi zlate. Mladostni dinozaver je vzgled številnim skakalcem.

Legendarni Japonec na stopničkah v Planici, kjer so ga slovenski privrženci skokov oziroma poletov vedno lepo sprejeli.
Legendarni Japonec na stopničkah v Planici, kjer so ga slovenski privrženci skokov oziroma poletov vedno lepo sprejeli. FOTO: Damjan Žibert

"Če bi kakšnega kolega prosila za avtogram, bi bil to Noriaki Kasai," je za nemško tiskovno agencijo dpa dejala Nemka Katharina Althaus, ki je v Južni Koreji osvojila srebrno medaljo. "A tu imam, menim, še veliko možnosti," se je zasmejala. Morda bo Kasai skakal še dlje kot 21-letnica. Kasai je začel skakati pred skoraj 30 leti.

Rad imam skakanje
"Verjetno sem enkrat že obletel svet," pravi. Ne povsem, vendar pa so pri časniku Die Zeit izračunali, da je na 537 tekmah za svetovni pokal skočil skupaj 156 kilometrov daleč. Niso pa v to številko všteti treningi in poskusni skoki. Še lani se je japonski skakalec vnovič povzpel na zmagovalni oder in tako postavil rekord. Do tedaj s 44 leti še nobenemu skakalcu ni uspelo, da bi osvojil medaljo.

"Kar me spodbuja, je povsem enostavno: rad imam skakanje," je dejal. Pri tem se je žareče smejal, kot pravzaprav vedno, kadar ga človek vidi. "On je moj junak. Poskušam se učiti samo od njega," je dejal svetovni prvak v smučarskih poletih Daniel Andre Tande z Norveške. Tudi njega še ni bilo na svetu, ko je Kasai ta naslov osvojil leta 1992 in Harrachovu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
15. 02. 2018 13.51
Dejte prosim ko ga vržete v google translate še malce poeditirat članek. Sej ni neke panike ampak je pa malce moteče če so stavki nerazumljivi.