Zimski športi

Schempp za desetinko sekunde ugnal Ederja, Fak na 7. mestu

Anterselva, 24. 01. 2015 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
2

Na zasledovalni biatlonski tekmi za točke svetovnega pokala je v italijanski Anterselvi zmagal Nemec Schempp, ki je za desetinko sekunde premagal Avstrijca Ederja. Jakov Fak, ki je bil odličen tretji na sprinterski tekmi, je zgrešil trikrat in je zasedel 7. mesto.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: SZS

Zmagal je Nemec Simon Schempp, zmagovalec sprinterske petkove tekme, tokrat je na 12,5-kilometrski tekmi s štirimi streljanji za desetinko sekunde ugnal Avstrijca Simona Ederja, tretji je bil Rus Jevgenij Garaničev. Edini Slovenec Jakov Fak je po treh kazenskih krogih zaostal 51 sekund in bil sedmi. V izredno napeti tekmi je zmagovalca odločil sprint. Schempp, v kazenski krog je moral dvakrat, Eder in Garaničev, ki sta zgrešila po en strel, ter legendarni Norvežan Ole Einar Björndalen, tokrat brezhiben s puško, so na zadnje streljanje prišli skupaj. Vsi so zadeli zadnjih pet tarč in se v dveh sekundah odpravili v zadnji 2,5-kilometrski krog. Odločitev o zmagovalcu pa je padla šele na zadnjih dveh ovinkih, ko je najprej napadel Eder, Schempp pa je bil za peto zmago v karieri boljši v zadnjih metrih.

Fak je na prvem in drugem streljanju moral po enkrat v kazenski krog, počasneje, a 100-odstotno, opravil s tretjim streljanjem in padel na sedmo mesto. V smučini je najboljši slovenski tekmovalec napredoval na peto mesto, po še enem kazenskem krogu pa je bil sedmi in to mesto v dvoboju s Francozom Simonom Fourcadom tudi obdržal, zaostal je 51,4 sekunde.

Uroš Velepec
Uroš Velepec FOTO: Damjan Žibert

"Tekma je bila zanimiva, a tudi zelo težka. Na strelišču mi puška nekako ni lepo sedla, veliko je bilo vibracij, saj se telo ni umirilo. Po izdihu je ponavadi puška veliko bolj mirna, danes pa je bilo preveč gibanja, tako da je bilo težko streljati. V stoje sem rabil veliko časa, da sem sploh prišel do prvega strela," je strelske napake razložil Fak in dodal: "Želim si več, a zato bo treba še pridno delati."

Nastop Faka je pokomentiral tudi glavni trener Uroš Velepec: "Tisti, ki so spremljali tekmo, so lahko videli, kako silovita je konkurenca. Napak preprosto ne smeš delati. Jakov je bil v ležečem položaju precej nemiren in ni bil tako natančen, kot zna biti. Prvo streljanje v stoje je bilo nato perfektno, v drugo pa je prišlo do zgrešenega strela. Če bi zadel vse, bi nekako še lahko upali na kaj več. V tej konkurenci se eno napako lahko popravi, dve, če tečeš izjemno, treh se pa ne da več popraviti. S predstavo je lahko zadovoljen, je pa sposoben zadeti še kakšen strel več in tako priti višje."

Izidi: moški, zasledovanje (12,5 km):
1. Simon Schempp (Nem) 31:27,9/2
2. Simon Eder (Nem) + 0,1/1
3. Jevgenij Garaničev (Rus) 1,1/1
4. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 1,9/0
5. Martin Fourcade (Fra) 31,9/0
6. Eric Lesser (Nem) 45,6/0
7. Jakov Fak (Slo) 51,4/3
8. Simon Fourcade (Fra) 56,6/1
9. Dmitrij Pirdučni (Ukr) 59,0/2
10. Arnd Pfeiffer (Nem) 1:00,0/1

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tilo29
25. 01. 2015 09.06
+1
24ur. com: Eder je Avstrijec, ne Nemc...
wdwwolf
24. 01. 2015 23.44
+1
BRAVO BRAVO TUD TO JE LEP DOSEŽEK