Šport

Zmaga Nemčije, Slovenci navdušili

Celje, 26. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemški nogometaši so z 1:0 premagali slovensko izbrano vrsto, čeprav so pokazali slabšo igro.

Slovenski nogometaši so kljub porazu pokazali odlično igro (Foto: J.D.)
Slovenski nogometaši so kljub porazu pokazali odlično igro (Foto: J.D.) FOTO: J.D.
"Veseli smo zmage, čeprav je bila ta srečna. Z igro nikakor ne morem biti zadovoljen, saj nismo našli pravega ritma. Slovenija nas je z agresivnostjo prisilila k napakam, tako da smo lahko srečni, da v drugem polčasu nismo dobili gola," je po tekmi povedal nemški selektor Jürgen Klinsmann.

Nemci so edini gol na tekmi dosegli v prvem polčasu, v 27. minuti je zadel Lucas Podolski. Po akciji in strelu Olivera Neuvilla se je žoga odbila od Mateja Mavriča in srečno prišla do Podolskega, ki jo je v slogu napadalnih mojstrov poslal pod prečko in tako izkoristil edino nemško priložnost v prvem delu igre.

V drugem polčasu pa so po prihodu Sebastijana Cimerotiča in Aleksandra Rodiča pobudo prevzeli slovenski nogometaši, ki so imeli vrsto lepih priložnosti, a nobene niso uspeli izkoristiti. Dvajset minut pred koncem so žogo sicer uspeli spraviti v gol, vendar so angleški sodniki pravilno dosodili nedovoljen položaj.

Slovenska izbrana vrsta (Foto: J.D.)
Slovenska izbrana vrsta (Foto: J.D.) FOTO: J.D.

Popularni Cime je že v prvi akciji sam prišel pred Oliverja Kahna, a nemški vratarski zvezdnik je žogo odbil v kot. Po kotu je bil najvišji Aleksander Knavs, pred golom je žogo preusmeril Fabjan Cipot, toda Nemce je rešila prečka. Nevarni napadi na polovici gostov so se kar vrstili le nezbranosti Slovencev se selektor Elfa Juergen Klinsmann lahko zahvali, da je da njegovo moštvo zmagalo.

Odigrali smo dva različna polčasa. Naš nasprotnik je močan, zato sem dve špici pustil za drugi polčas. Nismo dali gola, kar bi bilo najbolj važno, toda vseeno moramo biti zadovoljni, ker smo zbrali dobro moštvo. Zato lahko optimistično pričakujemo sredino tekmo z Belorusi. Če bi imeli danes Ačimoviča, bi lahko tudi zmagali," je po tekmi izjavil slovenski selektor Brane Oblak.

Cimerotič je v 55. minuti z roba kazenskega prostora streljal mimo gola, Nastja Čeh iz ugodnega položaja v 61. minuti čez gol, Mavrič je nekaj minut zatem zatresel mrežo, toda iz upravičeno dosojenega nedovoljenega položaja, isti igralec je zatem še preveč okleval s strelom. Zadnji del je bil sicer v znamenju Cipota, ki se je kar nekajkrat znašel v priložnostih, toda žoge ni znal poriniti v mrežo. V 78. minuti je Kahna že premagal, vendar mu je veselje na golovi črti preprečil Bastian Schweinsteiger, še lepšo priložnost pa je imel štiri minute pred koncem, ko se je po podaji Cimerotiča sam znašel pred golom, a streljal mimo.

Nemci so v drugem delu izvedli samo dva nevarnejša napada, obakrat se je izkazal slovenski vratar Samir Handanovič.

Posvet nogometnih izbrancev (Foto: J.D.)
Posvet nogometnih izbrancev (Foto: J.D.) FOTO: J.D.

Nemški nogometaši bodo za zmago dobili visoko denarno nagrado. Varovanci Braneta Oblaka proti spoštovanim nasprotnikom niso imeli kaj izgubiti, zanje bo rezultatsko veliko bolj pomembna kvalifikacijska tekma proti Belorusiji, prav tako v Celju.

Razgrajanje nemških navijačev

Skupina nemških navijačev je pred prijateljsko nogometno tekmo popoldne ragrajala v središču Celja. Navijači so tako na Krekovem trgu razbili nekaj izložbenih oken ter prevračali gostinske mize in stole.

Predstavnik nemške nogometne zveze (DFB) Harald Stenger je dejal, da je bilo pridržanih 38 navijačev, sicer pa je bila DFB obveščena, da bo na tekmo v Celje odpotovalo med 200 in 250 "problematičnih" pristašev nemške izbrane vrste.

Izidi kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo

Skupina 1:
Armenija – Andora 2:1 (1:0)
Češka - Finska 4:3 (2:0)
Romunija - Nizozemska 0:2 (0:1)

Skupina 2:
Gruzija - Grčija 1:3 (1:2)
Turčija - Albanija 2:0 (2:0)
Danska - Kazahstan 3:0 (2:0)

Skupina 3:
Estonija - Slovaška 1:2 (0:0)
Liechtenstein - Rusija 1:2 (1:2)

Skupina 4:
Izrael - Irska 1:1 (0:1)
Francija - Švica 0:0 (0:0)

Skupina 5:
Italija - Škotska 2:0 (1:0)

Skupina 6:
Wales - Avstrija 0:2 (0:0)
Anglija - Severna Irska 4:0 (0:0)
Poljska - Azerbajdžan 8:0 (3:0)

Skupina 7:
Belgija - BiH 4:1 (2:1)

Skupina 8:
Bolgarija - Švedska 0:3 (0:1)
Hrvaška - Islandija 4:0 (1:0)

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA