Stres: Vovka se Cerkev spominja kot pogumnega pastirja

Nadškofa Vovka se Cerkev spominja kot pogumnega in odločnega pastirja, ki je za ceno hudega osebnega trpljenja, trpinčenja in preganjanja vodil ljubljansko nadškofijo v najbolj težkih letih po revoluciji, je ob 50. obletnici smrti nadškofa Antona Vovka dejal ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Anton Stres daroval mašo na Brezjah

(Foto: Damjan Žibert)

Kot je na ljubljanskih Žalah spomnil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, je Anton Vovk preganjanje duhovnikov v povojni Jugoslaviji doživljal z osebno prizadetostjo, povrh pa je bil sam predmet najrazličnejših trpinčenj, ki so vrhunec dosegla 20. januarja 1952, ko so ga na železniški postaji v Novem mestu polili z bencinom in ožgali.

S tega sveta se je poslovil razmeroma mlad, pri 63 letih življenja, in zgodnja smrt je vsekakor tudi posledica duševnega in telesnega trpljenja, ki mu ga je nalagala pastirska služba, je dejal.

V nadaljevanju se je Stres dotaknil preganjanja kristjanov tudi danes. "Vsako leto zaradi vere umre več deset tisoč kristjanov," je dejal in dodal, da se to dogaja predvsem v deželah, kjer ne poznajo spoštovanja človekovih pravic.

Poudaril je, da tudi v Evropi, ki je domovina sodobne ideje človekovih pravic, med katerimi ima verska svoboda središčno mesto, v zadnjih letih "opažamo močan porast kristjanofobije".

"Četudi danes na veliko govorimo o človekovih pravicah, to še nikakor ni jamstvo, da jih res spoštujemo. Če jih bi, ne bi bilo pri nas toliko sovražnega govora in širjenja neresnic na račun katoličanov in Cerkve," je prepričan Stres.

Opozoril je, da se bo vedno dogajalo, da se bodo nekateri "ljudje spozabili in da bodo šli v svojih izrazih čez meje, ki so v demokratični in strpni družbi postavljene sovražnemu govoru". Če kdaj do tega pride, to po njegovih besedah ni najbolj skrb vzbujajoče.

Po njegovem mnenju je skrb vzbujajoče, če oblastne ustanove in javno mnenje takim spodrsljajem dajejo potuho ali celo javno podporo. "To se dogaja tudi pri nas in mirno lahko rečemo, da so to usedline tistega stanja duha v slovenski družbi, katerega ena od najbolj vidnih žrtev je bil božji služabnik nadškof Anton Vovk," je še dejal Stres.

Kdo je Anton Vovk?

Anton Vovk se je rodil v Vrbi na Gorenjskem, v isti hiši kot 100 let prej pesnik France Prešeren. Kot kaplan je služboval v Metliki in v Tržiču, kjer je leta 1928 postal župnik. Leta 1940 je bil imenovan za škofijskega svetnika in ljubljanskega kanonika. Od začetka okupacije je pomagal duhovnikom beguncem. Kot generalni vikar je junija 1945 prevzel vodstvo ljubljanske nadškofije. Po smrti škofa Rožmana je bil imenovan za ljubljanskega škofa, leta 1961 pa za nadškofa.

Komunistična oblast ga je psihično in fizično trpinčila, čeprav med vojno ni sodeloval z okupatorji. 13. maja 1999 je bil izdan škofijski odlok o začetku postopka za njegovo beatifikacijo, s čimer je nadškof Vovk dobil naziv Božji služabnik.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 80
...El_Perdido.. 08.07.2013 00:43:07
stres naj raje pove...al pa še rode poleg...zakaj sta kraševca v avstijo v samostan poslala...po nekih cerkvenih zakonih...če drži dokumentacija kraševca...bi morala oba odleteti kot knof od gat...
novak.novak 08.07.2013 20:42:08
perdido, tukaj je govora o škofu vovku,.kam so izginili milijoni pa se raj obrni na jankovića, bavčarja. šrota, pavčka, vouke, zidarja...sam cvet tako imenovane levice,.....
Več komentarjev