Tamerlan ugrabljenemu vozniku: Če le besedo spregovoriš po kitajsko, te bom takoj ubil

Brata Carnajev sta med begom ugrabila 26-letnega kitajskega podjetnika, ki je spregovoril o dramatičnih dveh urah. V nekem trenutku je Kitajcu zazvonil telefon in Tamerlan mu je zagrozil, da ga bo ubil, če bo spregovoril po kitajsko. Ko pa se je na bencinski črpalki ponudila priložnost, je Kitajec pobegnil.

Brata Carnajev

Tamerlan in Džohar Carnajev

Ko sta brata Carnajev, ki sta osumljena bombnega napada v cilju bostonskega maratona, izvedela, da ju išče policija, sta morala hitro ukrepati. Na begu sta se srečala tudi s 26-letnim kitajskim podjetnikom, ki je za Boston Globe podrobneje opisal, kaj se je dogajalo v poznih urah 18. aprila. S tem je dopolnil sliko med smrtjo policista Seana Collierja, ki ga je okoli 22.30 v bližini bostonske univerze MIT ustrelil Tamerlan, in strelskim obračunom v Watertownu ob 1.00.

Danny, kot so nadeli ime Kitajcu, ki želi ostati neimenovan, se je s svojim novim mercedesom ustavil ob robu ceste, da bi napisal sporočilo sms, ko sta okoli 23. ure iz avta za njegovim avtomobilom skočila dva moška in stopila do okna na sopotnikovi strani. Črno oblečeni moški (Tamerlan Carnajev) je odprl vrata in izvlekel pištolo. "Ne bodi neumen," je dejal po Dannyjevih navedbah Tamerlan in ga vprašal, ali je spremljal novice glede eksplozij na bostonskem maratonu. "Jaz sem to storil," je dejal Tamerlan in dodal: "Pravkar pa sem ubil policista." Tamerlan je nato Dannyju naročil, kam naj ga odpelje. Kitajec je odpeljal, nekaj časa pa jima je sledil mlajši Carnajev, ki se je čez nekaj kilometrov pridružil v mercedesu.

Ko je vstopil Džohar, je za volan sedel Tamerlan, Danny pa je zavzel sopotnikov sedež. V nekem trenutku je Danny slišal, kako sta brata v njemu neznanem jeziku izgovorila besedo Manhattan. Nato ga je eden od bratov vprašal, ali se lahko z avtom odpelje iz zvezne države, kar nakazuje, da sta morebiti res načrtovala napad v New Yorku.

Agentje FBI

(Foto: Reuters)

Kitajci so prijazni do muslimanov

Med vožnjo se je med bratoma Carnajev in voznikom razvil na trenutke zanimiv pogovor, ki so ga občasno prekinjale Tamerlanove grožnje. Ko jima je Danny povedal, da je šele eno leto v ZDA, je Džohar pripomnil, da je on musliman. Danny je hitro odgovoril, da so Kitajci zelo prijazni do muslimanov, saj se je hotel prikazati v najlepši, čim manj konfliktni luči.

Nenadoma pa je Danny dobil sporočilo sms. Prijatelj ga je spraševal, kje je. Odpisal je Tamerlan, ki je sporočil, da je Danny bolan. Čez nekaj sekund je nekdo poklical Dannyja. "Če le besedo spregovoriš po kitajsko, te bom takoj ubil," ga je posvaril Tamerlan. Danny se je držal dogovora.

In kaj je razmišljal Danny v teh trenutkih? "Smrt je zelo blizu. Nočem umreti," je Danny za Boston Globe delil svoje takratne misli. Peljali so se že skozi Brihton, Watertown, Cambridge, nakar se je pokazala priložnost za pobeg pri bencinski črpalki. Džohar je plačeval račun, Tamerlan pa je za trenutek odložil pištolo v predal v vratih. Kitajec se je v trenutku odločil. Odpel si je varnostni pas, odprl vrata in jo ucvrl, kolikor so ga nesle noge. Slišal je kletvice Tamerlana, ki pa mu ni sledil. Danny se je zatekel na bližnjo bencinsko črpalko na drugi strani ceste in uslužbencem naročil, naj pokličejo policijo. Njegovi podatki so omogočili policiji, da je hitro izsledila mercedes, kar je potem pripeljalo do strelskega obračuna v Watertownu in Tamerlanove smrti.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 62
 
rakica80 27.04.2013 10:19:52
Ma vas lepo prosim! Ta Kitajec si je vse izmislil, ker so ga plačali pravi krivci te celotne FARSE!!!!
lolipoly 27.04.2013 23:51:38
Hehehe Rakica, ce bi ti res kaj vedela , nebi to pisala .
Več komentarjev