Drugi športi

FOTO: Tina Maze in Peter Prevc ter hokejisti najboljši športniki leta 2013

Ljubljana, 19. 12. 2013 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./T.V./STA
Komentarji
37

Alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc sta najboljša športnika leta 2013, hokejska reprezentanca pa je najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) so razglasili na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Tina Maze je v sezoni 2012/13 postavljala in prestavljala mejnike, zbirala medalje s svetovnega prvenstva, zmage v svetovnem pokalu, v katerem je na koncu sezone zbrala 2414 točk, v svoji rekordni zimi je pobrala veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu ter male za prva mesta v veleslalomu, superveleslalomu in superkombinaciji, druga pa je bila v seštevkih slaloma in smuka.

Bila je 24-krat na stopničkah za zmagovalke, posamičnih zmag je bilo v zimi 2012/13 enajst, vsestranska Črnjanka pa se ni zadovoljila le z zmagami v pokalu. Tudi svetovno prvenstvo v Schladmingu je bilo njeno, saj je pobrala še nekaj kolajn (zlato v superkombinaciji, srebrni pa v veleslalomu in superveleslalomu). Mimogrede je premagala še slavnega Hermanna Maierja po številu točk v svetovnem pokalu, s krepko več kot 2000 točkami postavila težko ponovljiv mejnik v alpskem smučanju in za 1313 točk premagala najbližjo zasledovalko. "V mojih rokah je zelo pomembna nagrada, za katero moraš v Sloveniji imeti res dobre rezultate, da jo osvojiš. Iz srca hvala za to. Še bolj sem vesela, če lahko s svojim delom razveseljujem, sprožam pozitivna in tudi negativna čustva. Hvala za podporo, ki jo prejemam. Hvala tudi mami in očetu," je preko videa sporočila Tina Maze, ki na podelitvi ni bila prisotna, saj je že na tekmi svetovnega pokala v Val d'Iseru.

Za Tino Maze, ki ji je 132 članov DŠNS namenilo 390 točk, sta se zvrstili gorska kolesarka Tanja Žakelj (195) in judoistka Lucija Polavder (93). Žakljeva je bila evropska prvakinja, peta na SP, zmagala pa je v skupnem seštevku svetovnega pokala v olimpijskem krosu. Polavderjeva je med drugim prav tako osvojila naslov evropske prvakinje.

Tina Maze se je javila iz Val d'Isera.
Tina Maze se je javila iz Val d'Isera. FOTO: Damjan Žibert

Peter Prevc je na svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih v Predazzu dobil dve posamični medalji, srebrno in bronasto. "Rad bi se zahvalil za nagrado športnika leta in tudi vsem novinarjem, ki so oddali glas zame. Očitno se je poznalo, da sem jim naložil veliko dela februarja, da so se me spomnili tudi decembra," pa je prav tako preko videa dejal Prevc, ki ga ta konec tedna čakajo tekme v Engelbergu. V izboru za najboljšega slovenskega športnika je bil s 199 točkami pred košarkarjem Goranom Dragićem (155) in kolesarjem Matejem Mohoričem (98). Dragić je igral izvrstno v severnoameriški ligi NBA in bil motor slovenske reprezentance, ki je na prvenstvu v Sloveniji septembra osvojila peto mesto. Ekipa je tedaj državo in njene prebivalce povezala v pravi košarkarski praznik, Dragić pa je bil imenovan v prvo peterko prvenstva. Mohorič je osvojil zlato medaljo na SP do 23 let.

Lepo pravljico so spisali tudi slovenski hokejisti. Februarja so v danskem Vojensu pripravili manjšo senzacijo in se ob favoritih Dancih in Belorusih prebili na olimpijske igre, ki bodo februarja leta 2014 na sporedu v Sočiju. Dobili so 36 glasov in le s točko razlike prehiteli rokometno reprezentanco Slovenije (35), ki je na SP v Španiji osvojila četrto mesto. ''To nam predstavlja veliko priznanje, saj je bila konkurenca izjemna. Tu so bili rokometaši, košarkarji, smučarji skakalci in tako naprej, zato je resnično lepo, da so se novinarji odločili za nas, saj uvrstitev na olimpijske igre ni mala stvar,'' je bil vesel priznanja kapetan slovenske reprezentance Tomaž Razingar, ki se na igre pripravlja na Švedskem, kjer igra za Trojo. Tudi sam se že nekoliko ozira proti tekmovanju: ''Vsi skupaj se zavedamo, kaj nas čaka februarja. Vsi že komaj čakamo, da se začnejo olimpijske igre. Do tedaj pa moramo dobro igrati v klubih in se maksimalno dobro pripraviti na igre.''

V imenu hokejske reprezentance so nagrado prevzeli Aleš Mušič, Robert Kristan in Nik Zupančič.
V imenu hokejske reprezentance so nagrado prevzeli Aleš Mušič, Robert Kristan in Nik Zupančič. FOTO: Damjan Žibert

Risi so postali tretjič športna ekipa leta po izboru novinarjev, pred tem so to priznanje prejeli leta 1998 in 2002. "Zahvalil bi se DŠNS, da nam je podelilo to prestižno priznanje. Vsaka ekipa, ki je dosegla uspeh v letu 2013, bi tukaj stala povsem zasluženo. Slovenski športniki si postavljamo visoke cilje, včasih na meji nemogočega. Takšen cilj si je pred tremi leti zadala hokejska reprezentanca. Nekateri so rekli: 'Tem se je zmešalo, ti so nori'. Ta nori cilj se je uresničil. Zahvalili bi se vsem fantom, ki jih danes ni tu zaradi klubskih obveznosti, vsem navijačem, ki spremljajo športnike v vseh panogah in nam stojijo ob strani v dobrem in slabem. Upam, da jih bomo na olimpijskih igrah znova razveseljevali," je v imenu hokejske reprezentance povedal pomočnik selektorja Matjaža Kopitarja Nik Zupančič.

DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo 23., skupaj pa je bila to že 46. Na letošnji prireditvi so najprestižnejša priznanja najboljšim športnikom leta v Sloveniji podelili uspešni Slovenci z vrhunskimi dosežki in priznanji, ki pa niso iz sveta športa. Med podeljevalci so bili Dušan Velkavrh, legenda slovenske popevke, Rok Biček, režiser, nagrajen z vesno 2013 za najboljši film, Matevž Lenarčič, pilot, ki je leta 2012 z ultralahkim letalom preletel svet, Andrej Kuhar, prvi Slovenec, ki je prejel Michelinovo zvezdico, eden najuspešnejših podjetnikov Ivo Boscarol, direktor in lastnik ene izmed najuspešnejših podjetij v Sloveniji Pipistrela, Olga Kacjan, dobitnica Borštnikovega prstana, in še mnogo drugih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

owlic
20. 12. 2013 08.23
-8
zgleda, če ne prideš pod deseto mesto rataš pri nas športnik leta vsaj pri tini je tako...... tisto leto se ji je usralo in ste vsi mislili kako je dobra
I_LOVE_FOOTBALL
20. 12. 2013 09.39
+8
kak si ta lahko vserejo 4 super sezone po vrsti? 4., 3., 2, in 1. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala? NO, pa še ena sezona se ti ne more vsrati. posreči se ti lahko samo posamezna tekma
unknown*
20. 12. 2013 16.21
+1
joj owlic da mi ne pokneš od foušije! Cela sezona se ji je usrala jajaja res neverjetno kako povsod iščete neke neumne izgovore! Pa mimogrede takih rezultatov in uspehov v svetovnem merilu kot jih tina dosega že leta, ti, glede na tvoj odnos, ne dosegaš niti v sanjah. Zato prosim pokaži malo spoštovanja, kajti že 10. mesto na svetu v tako množičnem športu je dosežek, ki je dan malokomu.
kvaternik
20. 12. 2013 08.06
-1
Kot smo že nekje zapisali: RTV novinarji Laufarji po hotelih Evrope in tudi drugače, desetletja že stavijo smučarijo v špico, samo da si opravičujejo pohajkovanja. Vpolitiki si izberejo Janeza Potočnika, ali Gorana Klemenčiča. Ja ja 571 je zalega, nastavljena od prednikov iz Jugoslavije.
dr.dare
20. 12. 2013 07.47
+2
Brevc brez upora vetra v čeljust ne bo nikol tako dobro več skaku!
visoki
19. 12. 2013 23.05
-11
aje to brat od prevca ,ker mu nič več ni podoben
rko
19. 12. 2013 22.59
+2
vsaj zadnja fotka je dobra.... nč ne zna tale pajac slikat ženskih nog, oblin pa tko naprej... beda
odlekiran
19. 12. 2013 23.04
+3
visoki
19. 12. 2013 22.54
+1
a so mogoče mislili najboljši zimski športniki ali se motim
barbato333333
19. 12. 2013 22.46
-19
Najlazje je pa minus stisnt..nej se najde en slovncek da mal pametuje in mu obrazlozim ene par stvari..a se lahko najde en indijanc
barbato333333
19. 12. 2013 22.43
-16
Sami zaslepljenci v tej banana republiki..sej ni cudn da je tjo kokr je
barbato333333
19. 12. 2013 22.29
-20
Sramota za slovenijo da je prevc pred Dragicem..eni skoki s katerimi se resno ukvarja 10 drzav imajo prednost pred kosarko..only in Slovenia...EDINO merilo je baza sportnikov v dolocenem sportu..v skokih jih je npr.1000 v kosarki miljarda..in ce si v kosarki med boljsimi v svetu , ne more bit en skakalec ki je med boljsimi pred njim po nobeni logiki..povrh vsega so te skaklci povecini motoricno nesposobni in ce mu das zogo se zlo hitr spotakne..vse kar rab so jajca in odriv...kapo dol prevcu sam ne mors ga primerjat z dragicem..
biggbrader
19. 12. 2013 22.37
+14
visoki
19. 12. 2013 22.52
-7
juwel
19. 12. 2013 22.26
+1
Preusmerjanje pozornosti ! Korupcija ,pa lopovizem pustosi po sloveniji !
Psemek_III
19. 12. 2013 22.04
+27
Trolček Balonček: Goran je rojen v Sloveniji, celo življenje je preživel v Sloveniji, mati je čistokrvna Slovenka, oče pa je od dol. In kaj potem? Samo pri nas velja, da si potem chefur, če nimaš 100% slovenske krvi. Mešanje kultur je nekaj povsem normalnega v bolj razvitih državah. Potem Francozi sploh ne bi smeli imeti športnikov, če bi morali nastopati samo čistokrvni Francoze. Ah pa kaj ti sploh odgovarjam, saj vem, da si čistokrvni trolček.
Neymar <333
19. 12. 2013 22.03
+19
Res sem vesela za Petra. Ful simpatičen fant in še dve osvojeni medalji v skokih... Čestitke tudi ostalim nagrajencem!!! ;)
Tonček Balonček
19. 12. 2013 21.47
-6
Zdanjič sme amlo pogeldal te tekme v Beever Creecu in LAke Louisu. Pa saj sploh ni bilo gledalcev, pe na sindikalnih tekmah na Krvavcu jih je ponavadi več. Itak je štartov v alpskem smučlanju daleč preceč, to ej pač potujoči cirkus, revija proizvajalcev opreme in izdelkov široke potrošnje, morajos ekazati iz dneva v dan, pravzaprav gre za inflacijo tekem in s tem razvrednotenje športa. Si perdstavlajte atlete, da bi vsak tretji dan skakali v višino in šrintali, saj bi se vsi navelilčali tega. In tako je tudi v alpskem smučanju. Kosmus tisto kroglo na zajli vrže parkrat na leto, pa je stvar gotova!
biggbrader
19. 12. 2013 21.54
+3
Tonč¨k, ti kar pri premetavanju svojih jajčk ostani, da jih ne prehladiš na mrazu. V najbolj donosno športno dejavnost alpskih držav se ne poglabljaj preveč, če ne znaš plužt.
Pazizadi
19. 12. 2013 21.39
+27
Glede na prebivalstvo je konkurenca zelo huda. Edina na kar smo lahko ponosni so naši športniki :D GO ŠPORT GO SLOVENIJA !!!!
Tonček Balonček
19. 12. 2013 21.42
-5
Glede na perbivalstvo je na svetu gotovo večja konkurenca v judu in plavanju, kakor v superveleslalomu ali skokih, d ane govorim o biatlonu, klasična kombinacije pasploh en eksot brez zveze!
Tonček Balonček
19. 12. 2013 21.48
-1
Više sati sam na preživio na skijana nego ti na kompjuteru! So bia elta, ko sem bil na smučeh po cele mesece.
Uporabnik487511
19. 12. 2013 22.00
+5
biggbrader
19. 12. 2013 22.39
+3
arthur1982
19. 12. 2013 21.35
+3
a so spet samo "zimski" novinarji glasovali ?
Gemini1962
19. 12. 2013 21.32
+27
jas bi dal goranu dragiču nagrado
biggbrader
19. 12. 2013 21.45
+3
Saj jo dobiva, vsako leto, v obliki zelencev.
Tonček Balonček
19. 12. 2013 21.49
-14
Škoda, da ni Sloevenec in igra za ameriški klub!
piuski
19. 12. 2013 21.49
+0
Tonček Balonček
19. 12. 2013 21.49
-3
Kot d abi bil Tavares športnik Brazilije.
visoki
19. 12. 2013 21.31
-4
tudi,če ukinejo take vaške priredbe kjer v večini zmagujejo samo zimski športniki
sm27
19. 12. 2013 21.29
+2
kot vedno pa pozabili na naše odlične vojaške padalce....
arthur1982
19. 12. 2013 21.38
+3
pa onega, ki je letos celo na 3-eh mitingih kuglo metal
biggbrader
19. 12. 2013 21.47
+5