Sanacija šole bo velik zalogaj za proračun

Okoli 140 kočevskih srednješolcev ni sedlo v običajne šolske klopi. Zaradi požara je njihova šola namreč zaprta in tako bo več mesecev. Pouk tako poteka na nadomestnih lokacijah, posledice požara pa si je ogledal tudi minister Žiga Turk.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Potem ko je med šolskimi počitnicami zagorelo v stavbi Srednje šole Kočevje, bo pouk naslednje mesece potekal na nadomestnih lokacijah. Ravnateljica srednje šole Meta Kamšek je za 24UR OB ENIH povedala, da pouk večinoma poteka v prostorih Ljudske univerze Kočevje in v prostorih Zavoda za šport, kjer imajo poleg šestih prostorov za pouk tudi še tri pisarne. Dve manjši skupini pa sta na Gimnaziji Kočevje.

Fotogalerija (7)

  • Pogorela šola v Kočevju
  • Pogorela šola v Kočevju - 2
  • Pogorela šola v Kočevju - 3
  • Pogorela šola v Kočevju - 4
  • Pogorela šola v Kočevju - 5
  • Pogorela šola v Kočevju - 6
  • Pogorela šola v Kočevju - 7

Danes si je posledice požara prišel ogledat tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Kot je pojasnil po sestanku s kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem in ravnateljico šole, so ustanovili projektno skupino, ki si bo prizadevala za to, da se bo pouk na šoli lahko nadaljeval septembra.

Po Turkovem mnenju je bistveno, da poklicni programi, ki so potekali na srednji šoli v Kočevju, ostanejo. Po ogledu šole je izpostavil pomen poklicnega izobraževanja, še zlasti lesarskega programa v tem okolju.

Okoli 1,5 milijona evrov škode

Požar je po prvih ocenah povzročil za okoli 1,5 milijona evrov škode, a dokončne ocene škode še ni. Zavarovalnica bo krila okoli polovico sredstev, potrebnih za sanacijo. Sanacija bo po besedah ministra velik zalogaj tudi za proračun, vendar zagotavlja, da bodo prioritetno poiskali vse rezerve. Tako znotraj ministrstva kot pri mehanizmih, vezanih na evropska ali katera druga sredstva.

Žiga Turk v Kočevju

(Foto: Kanal A)

Požar je sicer uničil celotno zgornje nadstropje šole, ali je poškodovana nosilna konstrukcija v prvem nadstropju, pa morajo še ugotoviti. Minister upa, da bodo strokovnjaki stanje ocenili še ta teden. Če je pritličje v tehnično tako dobrem stanju, da lahko na njem znova gradijo, je nadaljevanje pouka v septembru realno pričakovati. Če ni, pa je govora o bistveno višjih stroških in drugačnem časovnem razponu sanacije šole, je pojasnil Turk. V vsakem primeru pa je cilj ministrstva, da ta srednja šola in poklicni programi ostanejo v Kočevju.

Na šoli je zagorelo v četrtek nekaj po 4. uri zjutraj. Ogenj je izbruhnil v prvem nadstropju, požar pa se je hitro širil po 32 let stari montažni konstrukciji, uničil 11 učilnic, celotno podstrešje in ostrešje. Natančen vzrok požara še ni znan, po prvih informacijah pa ogenj naj ne bi bil podtaknjen.

Minister je namreč spomnil, da je Slovenija ena najbolj gozdnatih držav v Evropi. Prav tako po njegovih ocenah vzgojimo premalo mladih strokovnjakov, ki bi znali lesu dati visoko dodano vrednost. Veliko lesarskih obrti je doma na tem območju, zato je tudi po besedah ministra zelo pomembno, da šolo sanirajo do začetka prihodnjega šolskega leta.

Poškodovano šolo so si že na dan požara ogledali trije predstavniki ministrstva, danes pa se je ravnateljica Turku zahvalila za hiter odziv in ogled poškodovane stavbe, v kateri so se izvajali poklicni programi. Po njenih besedah je eden ključnih ciljev, da zagotovijo nadaljevanje lesarskega programa in postanejo center obdelave lesa.

Kočevski župan Prebilič pa je izpostavil, da morajo brez dilem poiskati pot, da s poukom na tej lokaciji lahko nadaljujejo septembra. Glede na to, da so se danes dogovorili o posameznih korakih sanacije, je to po njegovem mnenju realen cilj. Brez kakovostnega poklicnega izobraževanja izid iz gospodarske krize ne bo mogoč, je poudaril in zagotovil, da si bo občina tudi finančno prizadevala sodelovati pri sanaciji šole.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
Sianne 04.01.2013 00:27:50
Okej, naj mi nekdo po kmečko razloži, kako je lahko na šoli za 1,5 milijona evrov škode. Koliko stane ena stavba, da se jo iz nule zgradi in opremi? Za dosti manj nastajajo vile z vrhunskim pohištvom in najsodobnejšo opremo, pa me zanima, kako lahko v eni osnovni šoli nastane milijonska škoda. Sprašujem resno, brez sarkazma.
zaniwars 03.01.2013 15:06:56
Itak,...vse kar je pri nas družbeno koristno je velik zalogaj za proračun,..ko pa izginejo miljarde denarja se pa vsi čohajo za ušesi in iščejo izgovore kako to prikriti.Fuj!
 
holajslovenija 03.01.2013 09:43:21
Ali šola ni protipožarno zavarovana pri katerih od zavarovalnic? Če ni je to malomarnost vodstva šole,prav tako pa bi moralo ministrstvo od vseh šol zahtevati dokaze o zavarovanju!
 
devote 02.01.2013 18:53:31
zakaj zalogaj za proračun?? kaj šola ni bila ZAVAROVANA?
bebyface 02.01.2013 18:25:11
zdajle imajo lepo možnost za delo razni izvajalci ,zidarji,krovci ,električarji,,itd,,samo malo se je treba zorganizirati in dati ljudem delo,,,,,,P.S pa plačati tudi,,,,
darko32 02.01.2013 23:00:31
Vidiš to kar si navedel na koncu pa je večji problem kot je znanje in delo. Vsi bi radi, da se dela samo plačati ljudem niso pripravljeni.
hihiho 02.01.2013 17:35:04
bo velik zalogaj za proračun!!
a pol milijarde evrov ki jih nameravate dati grčiji če jih niste že,pa ni velik zalogaj za proračun al kaj
 
waiki 02.01.2013 16:45:25
Glede nato, da bo zavarovalnica krila samo okoli polovice stroškov se sprašujem zakaj je bila samo tako malo zavarovana šola oziroma objekt????
 
ikoz 02.01.2013 15:45:06
sej če drugeče ne dobiš denarja za obnovo gre pa po drugi poti bolj zihr
 
larbitron 02.01.2013 15:14:52
Zavarovanje bo verjetno krilo samo dejansko škodo.
Ker pa se bo zadeva obnavljala pod državno/občinsko taktirko bodo stroški seveda veliko višji, ker morajo zraven zaslužit še razni prijatelji.
 
maricko29.6 02.01.2013 14:53:13
Tok kokr ste dnarja pokradli bi lahk 20 takih šol zgradili !!
piko112 02.01.2013 15:02:49
Vsaki bi zgradili še fitnes in telovadnico
Več komentarjev