Uradna in alternativna medicina z roko v roki

Kar sedem od desetih Slovencev pomoč poišče pri zdravilcih, zdaj pa se zdi, da se prebuja tudi uradna medicina in začenja sodelovati z nekdaj obrobnimi alternativnimi metodami. Oblikuje se tako imenovana integrativna medicina, ki združuje uradne zdravnike s komplementarno medicino.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 14
 
U5K0 03.12.2013 19:02:59
Vsaka alternativna metoda, ki dokazano deluje preneha biti alternativna. Državi res ni mesto, da izdaja licence za pravilno izvajanje verskega zdravljenja in odrekati takšne licence onim, ki izvajajo nepravilne načine ravno tako nedokazanega verskega zdravljenja. Če hočeš spravit novo terapijo ali zdravilo na trg, testiranje in primerjave trajajo krepko prek 10 let, nekateri pa bi se temu radi lepo izognili, ker so ALTERNATIVNI. Me preav zanima kako bi se odzvali zagovorniki alternativcev če bi gensko spremenjeno koruzo preimenovali v alternativno koruzo, ali pa če bi hotela neka firma namesto navadnega varnostnega pasu v svoje avtomobile namestiti bio-resonančne pasove. A veste koliko bi lahko prihranili, če bi UMAR inARSO nadomestili s vedeževalkami, pa sodnike s tistimi kvartopirci, pa KPK z izganjalcem korupcije? Lahko imamo jutri proračunski presežek!
machupichu 03.12.2013 21:43:03
Ne vem, če se lahko znanost strinja s tem. Namreč tudi alternativne metode (nekatere), komplementarne pa vse, imajo resne študije, katerih rezultati ne temeljijo na placebo učinku, temveč so "evidence based", kar zagovarja ortodoksna medicina. Konec koncev se "alternativa" prakticira tudi v resnih klinikah v svetu, poučuje in raziskuje na uglednih univerzah, kjer imajo v ozadju tako znanje kot znanost. Verjetno imaš v mislih psevdoznanosti, ki so precejšen odmik od komplementarnih metod, katere hočeš ali nočeš, klasificira organizacija, ki se imenuje WHO. Ampak ja. Ti veš več od njih. Stvar je samo v tem, da je zadeva v Sloveniji, ravno in samo zaradi črno-belega pogleda ustreznih inštitucij, v Sloveniji neurejena, nekontrolirana in nesankcionirana. In stroka pozdravlja premike v tej smeri. Govoriti vse povprek o tem, čemu se nekdo hoče izogniti, je ravno tako nonšalantno kot govoriti in podpirati ortodoksno medicino brez znanosti v ozadju.
Več komentarjev