VIDEO: V Kumrovcu več tisoč ljudi obeležilo dan mladosti

V Kumrovcu, rojstnem kraju Josipa Broza Tita, se je na slovesnosti ob dnevu mladosti, ko so v nekdanji Jugoslaviji obeleževali Titov rojstni dan, zbralo več tisoč ljudi. Peli so partizanske pesmi in k njegovemu spomeniku položili cvetje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V Kumrovcu, rojstnem kraju Josipa Broza Tita, se je danes, 33 let po njegovi smrti, na slovesnosti ob dnevu mladosti zbralo več tisoč ljudi, po nekaterih navedbah celo 10.000. Največ udeležencev je bilo iz Hrvaške in Slovenije, številni pa so nosili partizanske in socialistične simbole.

Titov spomenik v Kumrovcu

Titov spomenik v Kumrovcu (Foto: Reuters)

Na proslavi pred Titovo rojstno hišo so peli partizanske pesmi. V pionirskih oblačilih so k njegovemu spomeniku položili cvetje.

O proslavi v Kumrovcu so se razpisale tudi nekatere tuje agencije. "Medtem ko se Hrvaška pripravlja na vstop v EU, se številni v Kumrovcu spominjajo Jugoslavije kot oaze miru in blaginje kljub pomanjkanju demokracije," poroča Associated Press (AP). Jugonostalgijo opisuje kot psihični pobeg iz brutalne resničnosti v povojnem obdobju na območju Balkana.

Čeprav se je v Kumrovcu zbrala ogromna množica ljudi, pa je AP pridobil tudi mnenje nekaterih, ki so proti takemu čaščenju Titovega lika. "Narobe je poveličevati takega diktatorja, a ljudje se danes spominjajo samo dobrega, pozabljajo pa na slabe stvari. Jugoslavija je bila zapor za vse narode in antikomuniste," je dejala Beograjčanka Zorica Jovanović.

V nekdanji Jugoslaviji je bil 25. maj, poimenovan tudi dan mladosti, določen kot dan, ko se je praznovalo rojstni dan maršala Tita, ki se je sicer rodil 7. maja 1892. Ob tem dnevu so pionirji, ki so dopolnili 13 let, postali mladinci, višek praznovanja pa je bila predaja štafete mladosti, ki so jo mladinci najprej prenašali po vsej državi, potem pa jo slovesno izročili dolgoletnemu voditelju države Josipu Brozu Titu.

Od leta 1945 pa do Titove smrti je Jugoslavijo prepotovalo več kot 22.000 štafet. V beograjskem muzeju Hiši cvetja, ki je posvečena nekdanjemu voditelju, je razstavljenih več kot 200 štafetnih palic. Izdelovali so jih tako na lokalnih kot tudi zveznih ravneh. Prikazana je tudi prva štafeta, ki jo je Tito dobil leta 1945 od mladinske skupnosti iz Kragujevca. Štafeto je tistega leta nosilo več kot 12.500 mladincev, vojakov in športnikov, prepotovala pa je več kot 9.000 kilometrov, nato pa so jo izročili Titu.

Tito

(Foto: Reuters)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1521
 
volek 26.05.2013 15:09:08
Nič ne skrbite ta rdeči bimboti. Vedno bolj smo bližje titovemu komunizmu. Takrat smo kupovali čez mejo skoraj vse, ker pri nas nismo imeli ali pa je bilo dražje kot v Trstu in celovcu, danes pa so spet podobno kot takrat, v tujini je ceneje.
srebrnibreg 26.05.2013 15:27:44
No ta beli bimboti kdo nas bo pa sedaj prisilil v ta dejanja, ko več ni Tita in imamo to sveto demokracijo in še svetejši kapitalizem?
resslovenka 26.05.2013 16:25:43
No bimbo volek. Komunizem je mimo, socializem je tudi, demokracija je kakršna je, kapitalizem daleč od zdravega kapitalizma... Samo 22 let je bilo potrebno, da je šlo vse k hudiču, kar se je po vojni zgradilo in ustvarilo.
Kateri bimboti so najbolj pripomoglki k temu? Poimensko ti jih lahko naštejem!
Več komentarjev