V sirski vojni teče tudi kri malih dečkov

Dve leti trajajoča sirska državljanska vojna postaja vse bolj kruta. Na to opozarjajo številni politiki, še bolj zgovorne pa so lahko fotografije. Eno takšnih je naredil tudi newyorški fotograf, ki je v objektiv ujel sedemletnega dečka s kalašnikovko in cigareto.

Sirska vojna postaja iz dneva v dan bolj brutalna, eden od njenih 'produktov' pa je tudi sedemletni deček s kalašnikovko. Ahmed je sin pripadnika uporniške Vojske za svobodno Sirijo. Fotograf ga je ujel v objektiv z oprtano kalašnikovko, ki je velika skoraj tako kot on, hkrati pa je mali borec imel prižgano cigareto. Ahmed varuje barikado, ki ostrostrelcem preprečuje, da bi zadeli upornike.

V objektiv ga je ujel 26-letni fotograf Sebastiano Tomada Piccolomini iz New Yorka. Uporniki so mu namreč omogočili, da se je prebil do Alepa, kjer je omenjena fotografija tudi nastala, z njo pa je želel ponazoriti, kako kruta je postala vojna v Siriji.

"Ko si na prvi bojni črti, se je zelo lahko družiti z ljudmi okoli tebe," je povedal. "Vzeli so me za svojega. Plazil sem se, se sklanjal, skakal, se drl in dihal, kot so mi naročili. Gledal sem, ko so umirali," je pojasnil fotograf.

Devetletni sirski deček z avtomatsko puško

Deček na fotografiji ni omenjeni sedemletni Ahmed, ampak gre za devetletnega dečka, ki je s starši prebegnil v kamp za begunce ob sirsko-turški meji. (Foto: Reuters)

Dve leti trajajoči konflikt, ki je terjal že več kot 70.000 žrtev, je prevzel tudi najstnike in mladostnike. Več kot 4200 žrtev po podatkih opozicijskih skupin predstavljajo otroci.

Rekrutiranje otrok vojni zločin

Organizacija, ki se bori za človekove pravice, Human Rights Watch, ki spremlja dogodke v Siriji, je naletela na več dečkov, ki so dejali, da so jih rekrutirali in izurili za bojevanje. In to kljub temu da Združeni narodi pridobivanje mladoletnih otrok za vojskovanje obravnavajo kot vojni zločin.

Da je vojna v Siriji zelo kruta, dokazuje tudi nedavni tragični dogodek na univerzi v Damasku, kjer je v minometnih napadih umrlo najmanj deset študentov. Državni mediji so odgovornost za napad pripisali upornikom.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu pa je potrdil napad, v katerem naj bi po njihovih podatkih umrlo 13 ljudi, 20 pa jih je bilo ranjenih, od tega jih je več v kritičnem stanju.

"Nihče na svetu si ne more zamisliti bolj krutega zločina, kot je to," je sporočila sirska državna agencija Sana, ki je navajal predsednika univerze Amerja al Mardinija.

Nasprotniki režima predsednika Bašarja al Asada pa so sporočili, da je napad sprožil režim sam, da bi tako očrnil opozicijske borce. Pretekli konec tedna je uporniška skupina na spletu opozorila, da bo okrepila napade na vladna in vojaška poslopja v Damasku.

Združeni narodi so v ponedeljek sporočili, da bodo po minometnih napadih na civiliste dovolili umik več kot polovici svojega osebja iz Damaska. Včeraj pa je Rusija ostro kritizirala odločitev Arabske lige, da sirsko opozicijo prizna kot edinega predstavnika države.

Moskva je sporočila, da takšna odločitev končuje možnosti za mirno končanje državljanske vojne.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 42
 
mamovam 30.03.2013 13:01:44
a samo v siriji? ali še kje drugje silijo otroke?
Več komentarjev