V Turčiji policija spet s solzivcem in vodnimi topovi nad protestnike

Okoli 3000 protestnikov je poskušalo priti na trg Taksim, a jih je policija razgnala s solzivcem in vodnimi topovi. Protestniki so se nato razpršili po sosednjih ulicah. Le nekaj ur pred tem je guverner opozoril, da zbiranje na trgu ni dovoljeno.

Protesti v Turčiji - 10

Povod za proteste je bil urbanistični načrt za park. (Foto: Reuters)

V Istanbulu je policija popoldne s solzivcem in vodnimi topovi razgnala protestnike, ki so poskušali priti na trg Taksim, kjer so prejšnji mesec potekali množični protesti proti vladi premierja Recepa Tayyipa Erdogana.

Zbralo se je kakih 3000 ljudi, ki pa so jih pred trgom pričakale obsežne policijske enote. Te so jim preprečile dostop na trg, protestniki pa so se nato razpršili po sosednjih ulicah.

Nekaj ur pred protestom je sicer istanbulski guverner Huseyin Avni Mutlu ljudi opozoril, da zbiranje na trgu Taksim ni dovoljeno. Obenem je napovedal, da bodo v nedeljo znova odprli park Gezi, kjer so se konec maja začeli protesti.

Protesti v Turčiji - 9

V protestih so umrle štiri osebe. (Foto: Reuters)

Povod za proteste je bil urbanistični načrt za park, a so se ti nato razvili v splošne protivladne proteste. V neredih so umrli štirje ljudje, okoli 8000 je bilo ranjenih.

Turško sodišče je medtem razveljavilo sporen načrt prenove parka, ene zadnjih zelenih površin v središču metropole, ki je predvideval postavitev replike vojašnice iz obdobja Otomanskega cesarstva, v kateri bi bil kulturni center, lokalni prebivalci pa so se bali, da bo območje v resnici postalo nakupovalno središče.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
Frane Šajn 06.07.2013 21:56:14
O vi kar reveži ubogi želim vam obilo demokracije zahodnega tipa ste pozabili , kako so pljuvali po vas ko ste klečeplazili pred vrati evrope !?
Več komentarjev