V veljavi davek na položnice, prvi obračun za april

V veljavo je stopil zakon, ki uvaja obveznost plačevanja davka na finančne storitve. Banke in druge finančne ustanove bodo morale t. i. davek na položnice prvič obračunati za mesec april 2013.

Položnice - 3

(Foto: 24ur.com)

V skladu z zakonom o davku na finančne storitve, ki ga je vlada državnemu zboru v sprejem predlagala z namenom zagotovitve dodatnih proračunskih prihodkov, bo treba za nadomestila oz. provizije, ki jih finančne ustanove prejmejo kot plačilo v zvezi z opravljeno finančno storitvijo, plačevati davek v višini 6,5 odstotka.

Po novem bodo tako obdavčene vse transakcije v zvezi z depoziti in tekočimi oz. transakcijskimi računi, plačili, nakazili, dolgovi, čeki in drugimi plačilnimi instrumenti. Davek bo treba plačati tudi na dajanje posojil, izdajanje jamstev, transakcije v zvezi z gotovino ter storitve zavarovalnih posrednikov in zastopnikov. Ne bo pa ta davek veljal za transakcije na borzi in upravljanje investicijskih skladov.

Šušteršič ne pričakuje večjih negativnih posledic

Finančni minister Janez Šušteršič je davek na finančne transakcije ob sprejemanju v DZ pojasnjeval z besedami, da so se v času finančne krize ne le v Sloveniji, pač pa tudi drugod po svetu, pojavile zahteve, da mora finančni sektor več prispevati k reševanju krize in javnofinančnim prihodkom.

Čeprav so davčni zavezanci banke in druge ustanove, ki v Sloveniji izvajajo finančne storitve, pa je bilo ob sprejemanju zakona slišati bojazni, da bodo morali novi davek na koncu plačevati potrošniki. Šušteršič odgovarja, da gre za razmeroma nizko stopnjo davka, zato ne pričakuje, da bo imel večje negativne posledice.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 436
 
Puroistrian 26.12.2012 22:24:19
Naj dajo davek anka na ario ki respiramo vrajzji buh
Več komentarjev