VIDEO: Lee o novem Tarantinovem filmu: Nisem ga gledal in ga tudi ne mislim!

Kultni temnopolti režiser Spike Lee je, še preden je videl novi film Quentina Tarantina Django brez okovov, tega močno pokritiziral in izjavil, da ga niti nima namena gledati, češ, da "ne spoštuje njegovih prednikov".

Spike Lee

Spike Lee meni, da "življenje njegovih prednikov ni bilo špageti vestern" ... (Foto: Reuters)

Tisti, ki vedo, kakšen je po naravi kultni temnopolti režiser, 55-letni Spike Lee, so najbrž samo čakali, kdaj se bo oglasil v primeru novega filma Django brez okovov režiserja Quentina Tarantina. Lee je namreč film že vnaprej obtožil rasizma in da "kaže nespoštovanje do njegovih prednikov". Film, tako kot je pri Tarantinu že v navadi, mnogi tretirajo kot vrhunsko zabavo, Lee pa se s sporočilom filma ne strinja.

"Ne morem govoriti o filmu, ker ga niti ne nameravam pogledati. A trdim, da izkazuje nespoštovanje do mojih prednikov. A to je moje mnenje. Nočem govoriti v imenu nikogar drugega," je povedal Lee.

Quentin Tarantino

... tako kot po njegovem mnenju želi temnopolte sužnje prikazati Quentin Tarantino v novem filmu Django brez okovov. (Foto: Reuters)

Svoj gnev pa je izlil tudi na Twitterju. "Ameriško suženjstvo ni bilo špageti vestern Sergeja Leoneja. Gre za holokavst. Moji predniki so bili sužnji. Ugrabljeni iz Afrike. Zato jih spoštujem," je bil oster režiser filmov, kot so Malcolm X, Džungelska vročica in Insajder.

Tarantinov film v slogu "špageti vesterna" v filmu predstavi zgodbo lovca na glave dr. Kinga Schultza (igra ga oskarjevec Christoph Waltz), ki se poveže z osvobojenim sužnjem Djangom (Jamie Foxx), da bi osvobodil njegovo ženo iz rok njenega belopoltega gospodarja, lastnika plantaže (Leonardo DiCaprio). V filmu igra tudi Samuel L. Jackson, na naša kinoplatna pa prihaja 17. januarja.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
lordslayer 04.01.2013 08:28:31
črnci imajo vse ostale razen sebe za rasiste...
suey 29.12.2012 22:51:33
Zgodovine se ne sme pozabljat, da se ne delajo iste napake..Problem pa je v vedenju ljudi in ne v filmih. Če bi bili vsi tako občutljivi, ne bi bilo več nobenega filma. Drugače, pa ne vidim, da bi kje pisalo, da je to dokumentarec.
 
brezcasni 29.12.2012 20:59:38
mr. Spike tvoji predniki so bili sužnji to drži,ampak tud drži da so jih zato lahko polovil po nevarni AFRIKIker ste rasa ki je najbolj podkupljiva in še danes bi prodali mamo ali sestro za pivo in NIKE superge.V tistih časih bi bili belci in arabci izgubljeni na vaši celini če vas ne bi izdali vaši lastni\"bratje\" in zato.........je bilo tako kot je.Sicer pa kdaj si obiskal AFRIKO in mogoče doniral za \"svoje# ljudstvo?NIKOLI RAJE SI ŠEL PO NOVEGA HUMERJA IN TO JE TO!
Anonym0use 29.12.2012 19:50:41
Quentin Tarantino ma čist super filme ,al ga bo spike gledal al ne ,mi pa dol visi
 
fzdaj 28.12.2012 13:59:50
Jooj kva te črnci sam jokajo, vsi že hodjo po prstih okol njih pa jim še zmer ni dost. Prebol zgodovino kere del nisi nikol bil, njihovi pra pra pra pra pra...starši so bli (če sploh) sužnji pa bojo kr še vlekl pa si uničval živce. Po moje so hotl zbežat iz afrike pa so se nategnl haha.

p.s. nimam nč prod črncem, sm velik ljubitelj rapa in stand up-a!
dimmupero 28.12.2012 16:49:29
še premal so glasni,sploh pa zvezdniki ,da o športniki ,ki nosijo dres usa sploh ne govorim
BigLebowski 28.12.2012 12:18:44
Kaj vem... Tarantino je itak car, čeprav ga lahko pri filmih tudi precej mimo vseka, kar je dokazal recimo s tretjim delom hostla, ali še hujše, Dead proof.... Spike Lee, gledal sem dva njegova filma, ampak "Do the right thing" mi je en najjačih filmov vseh časov. Ravno to pa je zanimivo, namreč, ne zdi se mi, kot da bi v tem filmu črnce na spoštljiv način predstavljal, kot se sedaj pri Tarantinu repenči. Predstavil jih je čisto stvarno, njihove najtemnejše plati in komaj za odtenek kakšno svetlo.... V glavnem, bedno je, da bi se dva taka carja prepirala.
abndbn 29.12.2012 02:39:48
kaj ima tarantino s tretjim delom hostla? In, zakaj bi bil d.proof slab film? tarantino je car, v vseh pogledih in vseh filmih.
 
flyersmokac 28.12.2012 08:56:00
HEY Spike Lee!!...its just a movie man!!
Drugače bo pa to za pogledat.
Slovenec-slovencu=pes 28.12.2012 09:26:34
Ja lih zaradi takih izjav se spreminja zgodovina po vzoru Hollywoda.

Tarantino je precenjen kot igralec kakor tudi kot režiser. Njegovi filmi so mi od vednoi kr neki. Zadnje čase raje pogledam kak evropski ali NE ameriški film. V večini jih prekašajo tako po vsebini kakor tudi po režiji.
flyersmokac 28.12.2012 17:41:56
Lej...filmi od Tarantina so za nek določen tip gledalcev...ne za širne množice...meni osebno je njegov stil zakon in sem pogledal še vsak film
abndbn 29.12.2012 02:41:24
nekajlepega, ne nori. Kot igralec ni precenjen, ker ga nihče ne ceni. Kot režiser pa je živa legenda, in to upravičeno. Kralj. Ko enkrat razumeš njegov stil, ti je to vrhunec filmske umetnosti. Pa imam tudi jaz rad evropske filme, predvsem Noe-ja, a tarantino je tarantino!
grinder 29.12.2012 18:47:50
pulp fiction je dbest film ever!
Več komentarjev