VIDEO: Na premiero Pandurjeve predstave prišla tudi Severina

Režiser Tomaž Pandur je tokrat na oder postavil priredbi Shakespearovih kraljevskih iger Rihard III. in Rihard II.. V ospredje je postavil večno hlepenje po moči in oblasti skozi boj na več ravneh zavesti ter človeške strasti, slabosti in neustavljiv nagon po destrukciji in avtodestrukciji.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Tomaž Pandur

To je bilo Pandurjevo prvo sodelovanje s SNG Drama Ljubljana in njegova prva predstava v slovenskem jeziku po 18 letih. (Foto: 24ur.com)

Sprva je bila sicer v igri predstava Državljan Kane po motivih filma Orsona Wellesa, a je bila pot do avtorskih pravic prezapletena in predvsem predolga, zato je v skladu z letošnjim repertoarjem Drame, ki načenja premislek o odnosu do oblasti in do oblastnikov, padla odločitev za Williama Shakespeara (letos mineva tudi 450 od njegovega rojstva).

Pandur je Shakespearov veliki mehanizem zgodovine prevedel v nenavadno in nepričakovano podobo: zbral je namreč družine, ki jih povezuje ista krvna skupina – družino Henrika IV., Riharda III. in Riharda II. – in jih posedel za isto mizo.

Avtorici priredbe po Shakespearovem Rihardu III. in Rihardu II. prevodu Mateja Bora izpred 50 let sta dramaturginja uprizoritve Livija Pandur ter priznana hrvaška dramatičarka in dramaturginja Lada Kaštelan.

V predstavi nastopajo Branko Šturbej (Kralj Rihard III.), Saša Tabaković (Kralj Rihard II.), Jernej Šugman (Henrik Bolingbroke, kasneje Henrik IV.), Polona Juh (Lady Ana), Silva Čušin (Kraljica Elizabeta), Alojz Svete (Vojvoda Yorški), Klemen Slakonja (Vojvoda Clarence), Uroš Fürst (Robert Brakenbury), Klemen Janežič (Aumerle), Robert Korošec (Kralj Edvard IV.) in Radko Polič (Kralj kraljev). Za scenografijo je poskrbel Sven Jonke (Numen), za videoprojekcije Dorijan Kolundžija, za kostume Alan Hranitelj, za glasbo Primož Hladnik in Boris Benko (Silence), za koreografijo Anže Škrube, za govorno podobo lektorica Tatjana Stanič, za lučno pa Andrej Hajdinjak.

Rihard III. + II. - 4

Dramski diptih z epilogom o smrti je zasnovan po Rihardu III. in Rihardu II. Williama Shakespeara v prevodu Mateja Bora. (Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana)

Branko Šturbej

Branko Šturbej se je izvrstno izkazal v vlogi Kralja Riharda III.. (Foto: 24ur.com)

Pandur se v uprizoritvi Rihard III. + II. s podnaslovom Dramski diptih z epilogom o smrti ukvarja z velikim mehanizmom krvave zgodovine vzpona na oblast, izgube oblasti in, posledično, smrti skozi psihologijo osebnosti, ki so v svojem osnovnem bistvu in krvotoku misli danes še vedno aktualne, prisotne in prepoznavne. Tako uprizoritev opisuje tudi kot klasično Shakespearovsko, obogateno z izkušnjo časa. Predstava je razdeljena na tri dele: vzpon (pooseblja ga Rihard III., Branko Šturbej), padec (Rihard II. - upodablja ga Saša Tabaković) in Jeruzalem (glavno vlogo tu ima Radko Polič). Rdeča nit v vseh treh delih (ločenih tudi z jezikovno strukturo: v Rihardu III. so ohranili (sicer posodobljen) blankverz, Rihard II. se odvije v prozi, tretji del pa s svojim tokom zavesti prinaša popolnoma moderen, fragmentaren pristop "h kozmični, univerzalni zavesti"), je novo občutenje sveta.

Rihard III. + II. - 6

Vlogo kralja kraljev je izvrstno odigrala gledališka legenda Radko Polič - Rac. (Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana)

In zakaj po Pandurjevem mnenju človek tako zelo hlepi po moči in oblasti? "Mislim, da je to usoda civilizacije. S tem smo soočeni vsak dan. Poglejte, kaj se nam dogaja. Poglejte menjave oblasti. Poglejte to dirko za močjo, za oblast. Vedno se najdejo ljudje, ki imajo ta gon. To je žalostno, saj se tu odslikava vsa ta grda plat človeške nravi," nam je po predstavi dejal režiser.

Več v videoprispevku, v katerem boste med drugim izvedeli tudi, kaj o predstavi meni hrvaška pevka Severina, ki je nanjo zaradi operacije kolena prišla z berglami.

Severina

Severina se na odre vrača že konec aprila, kar že komaj čaka. (Foto: 24ur.com)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 9
 
SNGDRAMA 17.07.2015 22:27:23
Lahko rečem da je predstava vredna ogleda in si jo bom ogledal v novi sezoni spet
Več komentarjev