'Vstaja še zdaleč ni končana, se je šele dobro začela'

Slovenija ima novo mandatarko. Ali to pomeni, da ni več razlogov za vstaje? Prav nasprotno, opozarjajo vstajniki. Bratuškovi sporočajo, da zaupnico vladi ne daje parlament, ampak narod na volitvah. Sporočilo pa imajo tudi za Viranta in Lukšiča.

Vlada Janeza Janše je padla, Slovenija pa ima novo mandatarko Alenko Bratušek. Prvič v zgodovini države bo na čelu ženska. Ali so vstajniki, ki so dolge mesece zahtevali odstop Janševe vlade in zahtevali spremembo politične kulture, s spremembami zadovoljni in se 9. marca ne bodo odpravili na ljubljanske ulice? Ne, odgovarjajo, ni še gotovo, vstaja se nadaljuje.

Pravijo, da so h koncu pripeljali vladavini Franca Kanglerja in Janeza Janše, s tem pa sta izpolnjeni prvi dve zahtevi vstajnikov. "Vendar smo še daleč od uresničitve vsebinskih zahtev," so zapisali.

Uroš Lubej je za 24ur.com dejal, da zahteve ostajajo enake – odstop političnih elit, kar pa pomeni predčasne volitve. Na vprašanje, kaj vstajniki sporočajo Bratuškovi in njeni ekipi, je odvrnil, da mandatarki sporočajo, da zaupnico vladi ne daje parlament, ampak narod na volitvah. "Koalicijskim partnerjem, še posebej Lukšiču in Virantu, pa sporočamo, da nismo pozabili njunih obljub o takojšnjih predčasnih volitvah," je dodal.

'Nova vlada bo del istega problema'

3. Vseslovenska vstaja - 2

Vstaja se nadaljuje, pravijo vstajniki. (Foto: Miro Majcen)

Vlada Janeza Janše je zgodovina, a zahteve ostajajo enake: neposredna demokracija, ki omogoča nadzor in soodločanje prebivalcev v političnem in ekonomskem sistemu, pravna in socialna država, etično delovanje politikov, javnih funkcionarjev, državnih uslužbencev in vodstev podjetij za skupno dobro vseh prebivalk in prebivalcev ter sonaravni razvoj družbe v skladu z ekosistemskimi zmožnostmi Slovenije.
Mreža za neposredno demokracijo

V Mreži za neposredno demokracijo opozarjajo, da naj bi v novi vladi sodelovali dve stranki dosedanje vlade, ki sta brez zadržkov podpirali najbolj brutalne neoliberalne reforme. Menijo, da nastajajoča vlada pod taktirko Bratuškove ne prinaša resničnih sprememb v političnem in ekonomskem sistemu. Prav nasprotno, poudarjajo, nova vlada bo del istega problema, ki ga izpostavljajo protesti.

"Odsotnost politične kulture ter vizije gospodarske politike za dobrobit vseh ni pot do resničnih sprememb. Prav tako tja ne vodi zatiskanje oči ter sprenevedanja o korupciji in nepotizmu. Ne nazadnje se je kar 60 odstotkov poslancev obstoječega parlamenta s podporo svojima strankarskima voditeljema izreklo proti ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije. Tudi nova mandatarka iz največje parlamentarne stranke PS ni z ničemer obsodila ravnanja "zamrznjenega" predsednika svoje stranke. Na podlagi tega lahko zaključimo, da vstaja še zdaleč ni končana, ampak se je šele dobro začela," so odločni v omenjeni mreži.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 772
 
negro 07.03.2013 20:39:17
Zdajšnja vlada že kaže, da ne misli resno.
Več komentarjev