Za Ruse pivo ni več hrana

Pravila glede pitja piva so bila v Rusiji veliko manj stroga kot pri nas. A začetek leta 2013 je to spremenil, saj je zdaj tudi v Rusiji pivo postalo alkoholna pijača, katere prodaja je omejena in je ne smejo piti na javnih mestih.

Prvega januarja je v Rusiji začel veljati novi zakon, ki spreminja pravila glede prodaje in pitja piva. Po novem pivo ne velja več za hrano, ampak za alkoholno pijačo. Ne smejo ga več piti na javnih mestih, kupijo pa ga lahko le v restavracijah, lokalih in večjih trgovinah (velike morajo biti najmanj 50 kvadratnih metrov). V trgovinah bodo pivo lahko kupili od 8. do 23. ure.

To je pomembna sprememba predvsem za lastnike kioskov, kjer zdaj piva ne smejo več prodajati. Po državi je namreč okoli 175.000 kioskov, ki so v mestih na vsakem koraku, in tako je bilo pivo za Ruse res lahko dostopno. Če za prebivalce novi zakon pomeni, da bodo pivo pač kupovali v drugih prodajalnah, pa je za lastnike kioskov to resna težava. Prodaja piva namreč predstavlja 40 odstotkov njihove prodaje in prepoved bo številnim prinesla finančne težave.

pivo

(Foto: Reuters)

Za kioske se sicer obetajo nove težave, saj vlada načrtuje tudi spremembo zakona, ki opredeljuje prodajo cigaret. Teh prav tako ne bi več smeli prodajati v kioskih. Brez piva in cigaret pa bodo kioski težko preživeli in tako se obeta, da bo delovno mesto izgubilo okoli 500.000 ljudi.

A ruske oblasti svoje ukrepe opravičujejo s skrbjo za zdravje prebivalstva. Alkoholizem je velik problem v Rusiji, po oceni Združenih narodov pa sta alkohol in cigarete dva od glavnih vzrokov za kratko življenjsko dobo Rusov. Za otroke moškega spola, ki so bili rojeni leta 2006, namreč ocenjujejo, da bodo v povprečju živeli le 60 let.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
 
franceljtancelj 03.01.2013 01:07:55
Se mi zdi, da je nekdo spet pomešal kaj je pivo in kaj je kvas kot ga rusi imenujejo. Kvas je zelo podoben našemu radlerju. Bo se pa treba počasi navaditi, da je Rusija čisto normalna država, ki velikokrat spominja na Francijo ali Italijo tudi kar se postrežbe v restavracijah tiče, ne pa samo pijače.
Več komentarjev