Zahtevali bodo tudi odstop župana Jankovića

Odstop "nesposobnih in s korupcijo prepredenih političnih elit". To je osnovna zahteva vstajnikov, ki se bodo zbrali v prestolnici. Protest s kulturnim programom se bo začel ob 15. uri, napovedan pohod po središču Ljubljane pa se tokrat ne bo končal na Trgu republike, temveč na Kongresnem trgu.

Transparent na Ljubljanskem gradu - 4

Pozivi k udeležbo na vstaji so bili v zadnjih dneh glasni, po prestolnici so se pojavljali plakati in grafiti, odbor VLV pa je na stolp ljubljanskega gradu v petek za krajši čas razobesil 20-metrski transparent. (Foto: Vseslovenska ljudska vstaja)

Današnjo 4. Vseslovensko ljudsko vstajo bomo spremljali tudi na naši strani. Ob 15. uri bomo začeli PRENOS V ŽIVO s Kongresnega trga. Vabljeni k ogledu!

Središče prestolnice bodo danes znova preplavili protestniki. Ob 15. uri je namreč na Kongresnem trgu napovedana Vseslovenska ljudska vstaja (VLV), tokratna bo četrta po vrsti. Sočasno z vstajo je napovedan tudi Protestival s številnimi glasbenimi točkami.

Ena od zahtev vstajnikov na prejšnjih protestih je bil odstop vlade Janeza Janše, ki ji je bila v tem času izglasovana nezaupnica. A kot poudarjajo v odboru VLV, njihova osnovna zahteva – odstop "nesposobnih in s korupcijo prepredenih političnih elit" – ostaja neizpolnjena. Zato zahtevajo predčasne volitve. Od prehodne vlade tudi pričakujejo določitev datuma volitev in napovedujejo nadaljevanje vstajniškega gibanja do izpolnitve te zahteve.

Nadaljevanje vstajniškega gibanja napovedujejo tudi v odboru za solidarno in pravično družbo. Člani odbora na današnji vstaji pričakujejo mandatarko Alenko Bratušek, vendar z obljubo, da bodo predčasne volitve še letos. Tudi v Delavsko-punkerski univerzi menijo, da kljub padcu Janševe vlade veliko pomembnejše zahteve protestnikov ostajajo nerealizirane.

Bogat kulturni program

Tako kot na prejšnji vstajah bo tudi današnji Protestival poskrbel za kulturni program. Med drugim bodo nastopili Kombinatke z Buldogi, Fake Orchestra, Srečna Mladina, Murat & Jose, Ulice pozabe, Dan D, Gušti, Zaklonišče prepeva, MI2, Jani Kovačič, Tide in Partizanski pevski zbor.

Po zbiranju ob 15. uri na Kongresnem trgu je napovedan pohod po Slovenski cesti do Trga OF in po Miklošičevi cesti do sodišča. Nato bo del protestnikov po Tavčarjevi ulici odšel nazaj na Slovensko cesto in se vrnil na Kongresni trg, del pa pred stavbo Radiotelevizije Slovenija in od tam proti magistratu, kjer bodo protestniki zahtevali odstop ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Od magistrata bodo protestniki odšli še pred sedež Evropske komisije v Sloveniji, so sporočili člani odbora.

Svojo udeležbo na vstaji je na Facebooku napovedalo okoli 5000 ljudi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 972
Minovak 09.05.2013 09:18:23
Če nastopi partizanski pevski zbor, je takoj jasno kdo je naročnik te "vstaje". Morda bo med govorniki tudi murgeljski palček in brko, kar je kar normalno na takih prireditvah. Upam, da bo to tudi poslednja taka "vstaja", ki je svetlobna leta daleč od prave vstaje in zahtev. Slovenija je zaigrala svojo državo na rdečem polju, ki ni nikoli rodilo sadov. Zares, adijo Slovenija!
Več komentarjev