ZPS: Počakajte z izdelavo energetske izkaznice

ZPS svetuje, da z izdelavo energetske izkaznice za nepremičnino počakajo do sprejema novega pravilnika. Izkaznica je nujna za vse, ki ali prodajajo ali oddajajo nepremičnino.

Energetska izkaznica stavbe ministrstva za prostor

Energetska izkaznica stavbe ministrstva za prostor (Foto: POP TV)

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) potrošnikom svetuje, naj z izdelavo energetske izkaznice za nepremičnino, ki jo nameravajo prodati ali oddati, počakajo do sprejema novega pravilnika. Z resornim ministrstvom pravilnik, ki bo podrobneje opredelil pridobivanje izkaznic v praksi, namreč še usklajujejo, so sporočili z ZPS.

DZ je energetski zakon, ki uvaja pridobitev energetske izkaznice za nepremičnino, ki se prodaja ali oddaja v najem za več kot 12 mesecev, po vetu DS znova potrdil 24. februarja.

Izkaznica je v javnosti sprožila številna negodovanja, zlasti zaradi cene njene izdelave. Zato je vlada sprejela uredbo o določitvi najvišjih cen za izdajo energetske izkaznice. Ta določa, da bo cena energetske izkaznice za stavbe, ki imajo uporabno površino do 220 kvadratnih metrov, največ 170 evrov, za stavbe nad 220 kvadratnih metrov pa največ 0,89 evra na kvadratni meter.

V to se je vključila tudi ZPS, ki je pred sprejemom zakona pripravila predloge njegovih sprememb, saj so želeli, da izkaznice potrošnikom ne bodo predstavljale le dodatnega stroška. Potrošnike so pozvali tudi k podpisu peticije v podporo njihovim nameram. Doslej so zbrali 6500 podpisov.

Kot so danes še sporočili iz ZPS, bodo sodelovali pri pripravili novega pravilnika. Na četrtkovem sestanku so namreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor dobili zagotovili, da bo ZPS vključena pri pripravi vsebine pravilnika, ki bo podrobneje opredelil energetsko izkaznico, so navedli.

Medtem ima energetsko izkaznico od četrtka stavba ministrstva za infrastrukturo in prostor. Zanjo so odšteli 900 evrov, izkazalo pa se je, da je stavba ministrstva glede porabe energije kar učinkovita.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2
 
opazovalec_ 05.01.2015 11:30:44
Legalna kraja državljanom! Kaj pa če me kot kupca ne zamnima energetska izkaznica? Samo, da se udira državljane z vedno novimi dajatvami, davki,...! OBIČNA KRAJA LASTNINE DRŽAVLJANOV, KI SO SI JO SAMI USTVARILI!!!!
opazovalec_ 05.01.2015 11:31:28
Kaj če me kot kupca ne zanima energetska izkaznica?
Več komentarjev