Naslovnica

Adriina letala dobro vzdrževana

, 17. 06. 2024 00.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po dosedanjih podatkih naj bi bil vzrok za nesrečo požar na enem od motorjev, vendar pa letala lahko letijo in manevrirajo tudi z enim motorjem. Kaj še bi lahko bil razlog za nesrečo?

Zdi se mi, da je še malo prezgodaj govoriti o požaru na motorju kot vzroku za nesrečo. Treba je počakati, da dejstva pokažejo resnico. Res je, da letala kategorije Airbus 320 brez problema letijo samo z enim motorjem. Tudi če je na enem od motorjev požar, to še ne bi smel biti vzrok za katastrofo. Vendar pa je požar na letalu ena najhujših stvari, ki se nam lahko pripeti.

Dobro poznate letališče v Bahrainu, tam ste bili tudi inštruktor. Je mogoče vzrok za nesrečo v samem letališču?

To letališče dobro poznam, saj sem leta 1992 šolal pilote Gulf Aira kot Airbusov inštruktor. Letališče je odlično opremljeno, steza je zelo dolga, vendar pa je sistem za precizno vodenje samo z ene strani, druga stran nima tako izpopolnjenega sistema. Zaenkrat še nimamo podatkov, s katere strani je letalo pristajalo.

V dvanajstih letih je to šesta huda nesreča Airbusa 320. Lahko kljub temu rečemo, da je Airbus sorazmerno varno letalo?

Dejstvo je, da je prvo letalo zapustilo proizvodne trakove pred dvanajstimi leti, vendar je to letalo še vedno med najmodernejšimi na svetu in se lahko meri s tistimi, ki pravkar prihajajo iz tovarn. Bistvo je v kvaliteti vzdrževanja tega letala.

Že med nastajanjem letala se je razširila novica, kako dobra je v njem elektronika, skoraj preveč dobra, tako da računalnik posameznih ukazov, ki se mu ne zdijo logični, ne dopušča.

Nepoučeni velikokrat narobe razumejo to letalo oziroma interpretiranje tega letala. Vsa moderna oprema na tem letalu namreč pomaga pilotu, da izvleče iz letala kar največje zmogljivosti, s tem pa v vsakem primeru ignorira računalniško vodenje. To pomeni, da lahko prevzamemo ročno kontrolo nad letalom in ga letimo kot običajni DC9.

Letala tega tipa ima tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways. Koliko so stara ta letala in kako so vzdrževana?

Prvo letalo je v Adrio prišlo leta 1989, vendar so ta letala še vedno moderna, če ne celo najmodernejša. So tudi kvalitetno vzdrževana. Imel sem priložnost leteti v približno 25-ih letalskih družbah in lahko primerjam kvaliteto vzdrževanja in našega tehničnega kadra. Mislim, da smo na zavidljivi ravni in nas ni treba biti strah.

Zračne ceste, koridorji, so vse bolj polni. V nekaterih državah pa je še veliko zastarelih letal. Kako vse to vpliva na varnost?

Res je, da je zračni promet vse gostejši, vendar je tam, kjer je promet največji, tudi organiziranost najboljša. Stara letala niso slaba, če so kvalitetno vzdrževana. Najslabša so moderna letala, ki so slabo vzdrževana. Tako nam pristanek na frekventnem amsterdamskem ali frankfurtskem letališču pomeni veliko lažjo nalogo kot pa let na katerega od grških otokov, na primer Samos.