Naslovnica

Siva mrena

, 16. 06. 2024 23.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnji kongres je po svoje prelomen, saj bo Slovenija še letos dobila novo in nujno potrebno očesno kliniko, slovenska oftalmologija pa je ravno v zadnjih desetih letih napravila velik strokovni napredek, ki ga prikazuje kongres.

Program kongresa je bil zasnovan z namenom, da prikaže sintezo znanja v oftalmologiji na našem prostoru in da ob pomoči pomembnih gostujočih predavateljev omogoči seznanitev z nekaterimi področji, ki jih želimo v prihodnosti še bolj razviti.

V dveh dneh so bili predstavljeni tako konzervativni kot operativni načini zdravljenja očesnih poškodb, imeli pa smo priložnost opazovati operacijo sive mrene v živo.

Odstranitev sive mrene je eden najštevilčnejših posegov v oftalmologiji. Letno jih v Sloveniji opravijo od štiri do pet tisoč. Gre za standardne posege z vstavitvijo intraokularne leče, ki jih opravljajo tako pri odraslih kot otrocih. Z lečo, ki jo vstavijo v oko, popravljajo vidno ostrino pacienta, tako da po posegu ne potrebuje več očal za gledanje na daleč, še vedno pa so potrebna očala za gledanje od blizu. Da bi se popolnoma izognili nošenju očal, lahko kirurgi vstavijo multifokalno intraokularno lečo, s katero lahko bolnik vidi na daleč in blizu.

Navadno tovrstne operacije potekajo v lokalni anesteziji, sam poseg pa traja do 15 minut. Po končani operaciji lahko bolnik preprosto vstane in gre v domačo oskrbo. Kot pravi dr. Pfeifer, gre za zelo hvaležne operacije, saj se pacientu lahko njegov vid v celoti povrne.

Čakalna doba za odstranitev sive mrene je 3 leta, manj pa bolniki čakajo na operacijo nenadnega odstopa mrežnice, ki se lahko pojavi bodisi zaradi poškodbe očesa, slabega ožilja v starosti ali zaradi zapletov po operaciji sive mrene.

Letošnji kongres ima za Sloveniji velik pomen, saj bomo že konec leta dobili novo očesno kliniko in se pridružili združenju očesne banke, ki pomeni dejansko vračanje vida bolnikom z okvaro roženice. V Sloveniji trenutno na operacijo roženice čaka približno 300 ljudi. Ti bolniki so slepi in nezmožni za delo, zato bi bila očesna banka nadvse potrebna in bi predstavljala novo upanje za tovrstne bolnike.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni