Pop in

20 let od smrti Grace Kelly

Monaco, 14. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danes mineva 20 let od smrti monaške kneginje Grace, ki je umrla 14. septembra 1982 za posledicami prometne nesreče. Kneginje Grace, ki je svetovno slavo doživela kot hollywoodska igralka Grace Kelly, se v Monaku še vedno spominjajo s spoštovanjem.

Monaška kneginja in hollywoodska diva Grace Kelly
Monaška kneginja in hollywoodska diva Grace Kelly FOTO:

Kot so sporočili uradni viri, monaška knežja družina ni pripravila posebnih slovesnosti, v knežji palači je potekala le posebna maša. Prebivalci kneževine se je spominjajo predvsem po bleščečem nasmešku in njeni naklonjenosti starejšim osebam, otrokom in revežem, ki jo je izkazovala v četrt stoletja trajajočem zakonu s knezom Rainierjem.

Grace Patriciji Kelly, najljubši igralki režiserja Alfreda Hitchocka ni nihče napovedoval, da bo pri 26 letih zasedla monaški prestol, vendar pa se je to zgodilo prav hitro. Grace je mladega, 33-letnega monarha, spoznala med filmskim festivalom v Cannesu leta 1955. Komaj leto dni zatem, 19. aprila 1956, se je z njim poročila. Poroka je potekala v monaški katedrali v navzočnosti vseh evropskih kronanih glav, spremljalo pa jo je tudi 30 milijonov televizijskih gledalcev po svetu. Poroka med lepo igralko in mladim knezom je veljala za uresničenje pravljice, kneževina Monako pa je postala simbol sreče - lepa kneginja in knez ter njuni trije otroci: princesi Carolina in Stephanie ter princ Albert v mali kneževini, ki je postala najbolj priljubljeno zbirališče filmskih zvezd in zvezdnikov ter bogatašev.

Prebivalstvo Monaka je danes v spominu ohranilo mirnejšo podobo kneginje Grace, ki je umrla stara komaj 52 let, vprašanja v zvezi z avtomobilsko nesrečo, ki niso bila nikoli popolnoma razjasnjena, pa jih ne vznemirjajo več. Vozilo kneginje, ki jo je spremljala takrat 17-letna princesa Stephanie, je na vijugasti monaški cesti zdrsnilo s ceste. Smrt kneginje so sporočili 24 ur po nesreči, temu pa je sledila polemika o tem, ali je bila Grace med nesrečo dejansko za volanom. Slika popolne sreče monaške kneževine se je v letih precej skazila. Rumeni tisk ves čas nadleguje princesi Carolino in Stephanie, Monako pa obtožujejo pranja denarja.