Naslovnica

Adriatic uspešno

Koper, 14. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnji devetmesečni podatki potrjujejo, da bo poslovanje zavarovalne družbe Adriatic v letu, ko mineva 10-letnica njenega obstoja, uspešno, je na novinarski konferenci ocenil predsednik uprave Adriatic Dušan Novak. V devetih mesecih je Adriatic zbral 12,6 milijarde premij, kar je za 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani,izplačilo škod pa se je povečalo za 10,4 odstotka. Prihodki iz zavarovalnih premij bodo do konca leta presegli 17 milijard tolarjev, so napovedali v Adriaticu. Napovedana združitev zavarovalnic Adriatic in Slovenica, ki naj bi bila končana do 1. januarja 2001, pa se bo nekoliko zavlekla. Po napovedih predsednika uprave Adriatica naj bi proces združitve sklenili v prihodnjem letu.

Glede na poslovne rezultate je Novak pojasnil, da bo koprska zavarovalna družba novo leto začela brez bremen minulih let v višini 450 milijonov tolarjev. Zaradi kritja izgub preteklih let in obveznih materialnih rezervacij bo načrtovani dobiček, ki naj bi letos znašal 728 milijonov tolarjev, nižji, je še dodal predsednik uprave.

Poslovno leto koprske zavarovalne družbe sta letos zaznamovala vključitev v sistem nacionalne kartice zdravstvenega zavarovanja in projekt preoblikovanja prostovoljnih zavarovanj v dolgoročna. Kar 85 odstotkov zavarovancev se je odločilo za dolgoročno zdravstveno zavarovanje, Adriatic pa sodeluje z več kot 700 podjetji s prek 250.000 zavarovanci, je uspehe nanizal predsednik uprave. Letos je bil potrjen Adriaticov pokojninski načrt, ki ga že tržijo pod imenom Pokojninski temelj Adriatic. Prav prostovoljna pokojninska zavarovanja pa bodo zaznamovala prihodnje poslovno leto Adriatica, so napovedali danes v Kopru.

Novak je tudi pojasnil, da združevanje zavarovalnic Adriatic in Slovenica ne bo končano do 1. januarja 2001, kot je bilo prvotno napovedano. Vzrok za odlog združitve so pogajanja med manjšinskimi in večinskimi lastniki obeh družb, saj se ne morejo dogovoriti o menjalnem razmerju, ki pa ostaja poslovna skrivnost.

V razvoju zavarovalne družbe Adriatic je bilo prelomno leto 1999, ko je Slovenica prevzela koprsko zavarovalno družbo in postala lastnica večinskega deleža. Za 51-odstoten lastniški delež je zavarovalnica Slovenica tedaj plačala 1,65 milijarde tolarjev. V Adriaticu ocenjujejo, da so se v desetih letih razvili v vseslovensko zavarovalnico in se trdno ustalili na tretjem mestu po tržnem deležu na slovenskem zavarovalnem trgu. Ocenjujejo, da Adriatic kot splošna zavarovalnica, delno specializirana za zdravstvena zavarovanja, obvladuje 11 odstotkov slovenskega zavarovalnega trga.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA