Naslovnica

Ameriški mediji tarča kritik

Washington, 09. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so ameriški mediji v volilni noči predčasno napovedali zmago republikanca Georgea W. Busha, je bil ta poldrugo uro že 43. predsednik ZDA. Zmago so mu pripisale vse večje ameriške televizije, prvi časniki so izšli z naslovi "Bush zmagal", iz tujine so že prihajale prve čestitke. Resnica pa iz sanj ni zbudila le teksaškega guvernerja, temveč tudi medije.

Televizije CNN, CBS, NBC in ABC so morale priznati, da so se prenaglile. Pod pritiskom konkurence namreč niso počakale zanesljivih podatkov, ampak so na podlagi podatkov javnomnenjskega inštituta Voter News Service zmago napovedale na podlagi volilnih izidov na Floridi, ko se v tej državi volišča sploh še niso zaprla. Tako so najprej za zmagovalca razglasile demokrata Ala Gora, nekaj ur kasneje Busha, končno pa so morale preklicati svoje napovedi. Blamaža je bila velika, čeprav se nobeni televiziji ni zdelo potrebno, da bi se resnično opravičila. Vodja informativnega programa televizije NBC Jeff Zucker je pojasnil: "To napako smo naredili v dobri veri. Ko narediš napako in jo priznaš, potem je vse v redu". Večjo skesanost je pokazal moderator Dan Rather: "Če ste jezni na nas, to popolnoma razumem".

Z grenkobo so se odzvali tudi politiki. Bush je medije grajal že v volilni noči, ko so televizije za zmagovalca na Floridi razglasile Gora. Vodje njegove kampanje so ogorčeni poklicali televizije in Bush je izjavil, da so "televizije to stvar razglasile prekleto zgodaj". Kritiko je nato ponovil še njegov brat, guverner Floride Jeb Bush.

Televizijske napovedi so že več let deležne kritik z najrazličnejših strani, predvsem zato, ker televizije svoje prognoze predstavljajo kot dejstva. CNN, ABC, NBC in CBS so ob dramatični glasbeni spremljavi na podlagi prognoz razglasile zmagovalca, kot bi bile volilna komisija. Nenazadnje so prognoze sporne, ker v tako veliki državi kot so ZDA, ki se razprostira na štirih časovnih pasovih, lahko vplivajo na potek glasovanja. Bush je tako imel prav s kritiko, da se številni volilci na zahodni obali sploh niso hoteli več odpraviti na volišča, potem ko je bil Gore že razglašen za zmagovalca na Floridi in s tem za novega predsednika ZDA.

Televizije se branijo s sklicevanjem na svoje novinarsko poslanstvo. "Naša dolžnost je, da gledalcem poročamo, takoj kot dobimo novo informacijo," je pojasnil predstavnik ABC Jeffrey Schneider. Odločilno vlogo igra tudi vse večja konkurenca med njimi, poleg tega pa so pod vse večjim pritiskom zaradi interneta. Novosti je namreč prek interneta moč spremljati skoraj v živo, pogosto brez redakcijskega nadzora. Tako je poročevalec Matt Drudge, ki je med afero z Monico Lewinsky na svoji spletni strani objavljal skorajda vse govorice, ob ameriških volitvah televizijam napovedal vojno. To se mu je tudi maščevalo. Drudge je namreč vse prognoze na svoji spletni strani objavljal neposredno, zaradi česar je postala njegova stran na internetu tako obiskana, da se je strežnik "sesul" in tako je bil dostop do strani onemogočen.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni