Tujina

Ameriški vojaški sodnik zahteva informacije o tajnih zaporih Cie po svetu

New York, 19. 04. 2014 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški vojaški sodnik polkovnik, ki v oporišču Guantanamo vodi procese proti terorističnim osumljencem, je Cii ukazal izročitev informacij o postopkih z osumljencem za napad na rušilec Cole. Gre za pomembno prelomnico pri razčiščevanju ene temnejših plati ameriške zgodovine.

Abd Rahim al Naširi
Abd Rahim al Naširi FOTO: Reuters

Ameriški vojaški sodnik polkovnik James Pohl je ukazal informacije o postopanju z Abdom Rahimom al Naširijem, ki je osumljen kot glavni organizator terorističnega napada na ameriški rušilec Cole v Jemnu leta 2000, v katerem je umrlo 17 mornarjev. Naširija so ujeli leta 2002 in ga poslali v eno od tajnih lokacij Cie, kjer so teroristične osumljence mučili.

"Posebnim zasliševalskim metodam", kot se je mučenju uradno reklo, je bil Naširi izpostavljen do leta 2006, ko so ga skupaj z drugimi ujetniki iz tajnih lokacij preselili v Guantanamo. Po sodnem procesu v Guantanamu mu grozi smrtna kazen, sodnik pa želi izvedeti, kaj so delali z njim oziroma na kakšen način so prišli do informacij o njem in njegovih dejanjih.

O sodnikovem ukazu, ki je lahko pomembna prelomnica pri razčiščevanju ene temnejših plati ameriške zgodovine, je v četrtek prvi poročal časopis Miami Herald.

Pohl je odločitev sprejel v času, ko se senat in Cia prepirata glede preiskave o postopkih s terorističnimi osumljenci v času administracije predsednika Georga Busha mlajšega. Senat Cio obtožuje, da je vohunila za senatnimi preiskovalci. Ukaz sicer ne pomeni, da bodo informacije tudi javne, ampak bodo vidne le članom posebnih vojaških sodišč v bazi Guantanamo.

Sodnikovo odločitev je med prvimi pozdravila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU), ki se prav tako bori za razčiščenje temačne preteklosti.

Cia se bo kljub temu z vsemi štirimi upirala ukazu, ker ji nikakor ni v interesu, da informacije pridejo na dan. Še posebej ne na uraden način, kajti to lahko potem pripelje do sodnega pregona njenih agentov. Cia sicer uradno zavrača objavo informacij zaradi zaščite varnosti agentov in obveščevalnih virov.

Polkovnik Pohl vodi tudi proces proti Kalidu Šejku Mohamedu in štirim drugim v povezavi s terorističnimi napadi v ZDA 11. septembra 2001. Tudi njih so imeli več let v rokah agenti Cie in njihovi odvetniki bodo sedaj vložili podobne zahteve za razkritje informacij.

ameriški rušilec Cole
ameriški rušilec Cole FOTO: Reuters

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.