Naslovnica

Arafat pripravljen na srečanje z Barakom

Jeruzalem/Gaza, 29. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinski voditelj Jaser Arafat se je pripravljen udeležiti vrhunskega srečanja z izraelskim premierom v odstopu Ehudom Barakom, na katerem bi dorekli podrobnosti predlogov ameriškega predsednika Billa Clintona o rešitvi odprtih vprašanj med sprtima stranema, je danes dejal palestinski minister za mednarodno sodelovanje Nabil Šat. Izraelski radio pa je poročal, da izraelski premier meni, da je trenutno le malo možnosti za srečanje z Arafatom, saj palestinska stran ni dala jasnega odgovora na Clintonove predloge. Zaradi palestinskih pomislekov je propadel četrtkov vrh med obema voditeljema v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk. Javnomnenjske raziskave kažejo, da je večina Izraelscev proti Clintonovemu mirovnemu predlogu, in da je Barakova popularnost ponovna padla, kar ne kaže na njegov uspeh na volitvah 6. februarja.

Šat je še povedal, da so Palestinci ameriški administraciji poslali pismo, v katerem zahtevajo podrobnosti mirovnega načrta, predvsem zemljevide, na katerih bi bila jasno določena območja, ki naj bi bila pod palestinskim oziroma izraelskim nadzorom. Ponovil je, da ima palestinska stran zadržke predvsem glede "statusa Jeruzalema, vrnitve beguncev ter glede varnostnih ukrepov". Ameriški predsednik Clinton je včeraj posvaril Palestince in Izraelce, da se utegne zgoditi, da se z 20. januarjem, ko se njegova administracija zaključi, lahko razblini najboljša priložnost za mir, kar so jih v pol stoletja imeli.

Sicer se bodo stiki med sprtima stranema predvidoma nadaljevali. Še danes naj bi se namreč v New Yorku sešla izraelski minister za turizem Amnon Lipkin-Šahak in predsednik palestinskega parlamenta Ahmed Kurei, izraelski zunanji minister Šlomo Ben Ami pa naj bi nadaljeval pogajanja z glavnim palestinskim pogajalcem Saebom Erekatom.

Incidenti na palestinskih avtonomnih ozemljih so se medtem nadaljevali. Na nadzorni točki Erez, ki razmejuje Izrael in palestinska avtonomna ozemlja, je bil v streljanju z izraelskimi vojaki, v katerih so bili udeleženi tudi tanki, ubit palestinski policist, Izrael pa je po včerajšnjih bombnih napadih v Tel Avivu in Gazi vnovič zaprl Zahodni breg in Gazo. V Ramali je bilo v spopadih med izraelsko vojsko in Palestinci ranjenih najmanj 15 Palestincev. Islamsko gibanje 195144ihad je prevzelo odgovornost za eksplozijo v Gazi, v kateri sta v četrtek izgubila življenje izraelski vojaški strokovnjak in vojak.