Naslovnica / ARHIV ČLANKOV
09.49 07. 01. 2024
Naslovnica Zadovoljna

Marjan Šarec: 'Vsi moramo prispevati'

Vojna še nikoli v tem stoletju ni bila tako blizu Slovenije, Slovenska vojska pa ima že skoraj deset let negativno oceno pripravljenosti v krizi ali vojni. Ministrstvo za obrambo je tako v nakupovalni mrzlici in še nikoli nismo namenili toliko denarja za obrambni sistem. Nakupi dveh novih transportnih letal, šestih helikopterjev, pripravlja se podpis protizračne obrambe Iris T, prišlo bo skupno 161 oklepnikov 4x4, v zaključni fazi naj bi bil nakup oklepnikov 8x8. A jasnih odgovorov in datumov ni.
17.52 25. 08. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Vojaki, letalonosilke, orožje: katere so najmočnejše vojske na svetu?

V času, ko varnost ni več tako samoumevna in se vojske pripravljajo, opremljajo ter povečujejo, je Global Firepower pripravil letno poročilo in razvrstitev nacionalnih oboroženih sil, od najmočnejših do najšibkejših. Vodilne so ZDA, ki jim sledita Rusija na drugem in Kitajska na tretjem mestu. Slovenija na tej lestvici zavzema 86. mesto.
08.34 12. 08. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Po hudih požarih na Havajih pogrešajo 1000 ljudi, 80 jih je umrlo

Na Havajih se še naprej spopadajo s posledicami požarov, ki so od torka terjali najmanj 80 življenj. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je neuradno pogrešanih še okoli 1000 oseb. Pravosodni organi so v luči kritik na račun domnevno neustreznega ukrepanja oblasti sprožili preiskavo najhujše naravne nesreče v zgodovini tega ameriškega otočja.
11.19 10. 08. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Nad občinami se dvigujejo gore odpadkov. Kaj z njimi?

V obljubljanskih občinah Medvode, Mengeš in Polhov Gradec po ujmah prehajajo v fazo sanacije. Večinoma so zagotovili dostopnost do posameznih zaselkov, trudijo se z vzpostavitvijo prevoznosti cest. Iščejo tudi nadomestne nastanitve za prebivalce, največjo težavo trenutno predstavlja odvoz nakopičenih odpadkov, poudarjajo župani. Gore odpadkov medtem rastejo tudi v drugih občinah, težavo pa je zdaj naslovil tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Občani naj ogromno količino odpadkov odlagajo le na za ta namen posebej določenih mestih, nato pa jih je treba čim prej odpeljati v zbirne centre, da ne bi prišlo do onesnaženja okolja.
20.07 26. 06. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Ankaranska opozicija županu očita skrivanje podatkov pred svetniki

V eni najmlajših in najmanjših občin je tik pred poletjem politično zavrelo. Ankaranska opozicija v občinskem svetu županu Gregorju Strmčniku očita samovoljno vodenje in skrivanje občinskih dokumentov. Niti nadzorni svet občine zaradi sporov več kot pol leta od volitev še ne deluje. In medtem ko svetniki opozicije mahajo z dopisi ministrstva za javno upravo, ki jim pritrjuje, da bi morali biti bolje obveščeni, jim župan očita nepoznavanje njihove vloge.
11.44 11. 05. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Na Finskem se je zrušil most za pešce: 27 poškodovanih

V bližini finske prestolnice Helsinki se je na gradbišču zrušil začasni most za pešce. Poškodovanih je več kot 20 oseb, med njimi večina otrok, ki so z mostu padli na cesto. Nihče od poškodovanih naj ne bi bil v življenjski nevarnosti.
07.13 10. 05. 2023
Naslovnica Zadovoljna

ZDA imajo 31.457 milijard dolarjev dolga. Biden bi mejo še povišal

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy je v torek po srečanju s kolegi pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu glede povišanja dovoljene meje javnega dolga dejal, da niso dosegli nobenega napredka. Napovedal je, da se bodo pogajanja nadaljevala, s predsednikom pa se bodo ponovno sestali v petek. Biden je to potrdil.
20.52 30. 04. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Na Dolenjskem traktor do smrti povozil 11-letnika

V Starih Žagah v občini Dolenjske Toplice je traktor dopoldne do smrti povozil otroka, ki je padel s čelnega traktorskega nakladača, so sporočili s centra za obveščanje.
20.41 15. 04. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Radovljica je ta konec tedna pravi kraj za vse ljubitelje sladke pregrehe

Radovljica je ta konec tedna pravi kraj za vse ljubitelje sladke pregrehe, čokolade. Tam so namreč pripravili tradicionalni, že deseti Festival čokolade. Zaradi pandemije ga v običajni obliki dve leti ni bilo, lani se je vrnil nekoliko okrnjen, letos pa spet v starem sijaju. V dveh dneh pričakujejo več kot 20 tisoč čokolade željnih obiskovalcev. Letos se predstavlja 23 čokoladnic, poleg slovenskih, še čokoladnici iz Italije in Hrvaške.
15.25 10. 04. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Z obnovo dvorca Viltuš (vsaj za zdaj) ne bo nič

Z načrtovano, kar 13-milijonsko celovito obnovo dvorca Viltuš v bližini Maribora – vsaj zaenkrat – ne bo nič. Sredstva za revitalizacijo dolgo zapuščene in propadajoče 'speče lepotice' so na kulturnem ministrstvu pod prejšnjo vlado obljubljali iz Načrta za okrevanje in odpornost; sanacija bi se morala zaključiti do leta 2026, s tem pa tudi zagon novih programov. "V gradu bodo poročna dvorana, hotel, protokolarni prostori, restavracija, večnamenski prireditveni prostor ..." so velikopotezne načrte ministrstva še pred dvema letoma povzemali na občini Selnica ob Dravi. Da je bil projekt, za katerega so doslej sicer porabili že skoraj 135 tisočakov, slabo pripravljen, zdaj ugotavljajo na ministrstvu, sredstva pa bodo morala biti zagotovljena iz drugih virov.
17.55 02. 04. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Ženske v hokeju: Stereotipi so popolnoma odveč

Lahko bi dejali, da je minuli marec mesec, ko – vsaj tako 'uradno' – slavijo ženske. Žene, mame, dekleta, babice. Je mesec, ko se poklonimo njihovi ekonomski, politični in socialni enakopravnosti ter dosežkom. A če dva dni v letu 'opevamo' ženske pravice in uspehe, je na drugi strani morda na mestu vprašanje, ali je preostalih 363 dni družba resnično dokončno opravila s stereotipi in zastarelimi prepričanji, da predstavnice 'nežnejšega' spola nečesa ne zmorejo ali da določeni poklici, dejavnosti in funkcije preprosto niso za ženske? O tovrstnih predsodkih smo govorili z mladimi hokejistkami.
16.39 06. 03. 2023
Naslovnica Zadovoljna

KPK: Komunikacija je bila neprimerna, minister: Bil sem še nekoliko naiven

Novembra naj bi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan prek telefona grozil podpredsedniku zdravniškega sindikata Fides. Po postopku v zvezi z domnevnim izvrševanjem pritiskov je Komisija za preprečevanje korupcije ministrovo komuniciranje zdaj označila za neprimerno, a dodala, da se je do primera opredelila že vlada, zato "ni potrebe za vodenje ločenega postopka". Odzval se je tudi Bešič Loredan, ki je dejal, da je bil "takrat še nekoliko naiven". Svoje obnašanje je sicer že večkrat opravičeval s tem, da je mislil, da gre za zasebni klic.
10.33 17. 02. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Slovenske železnice s tremi novimi nadzorniki

SDH se je v vlogi edinega družbenika Slovenskih železnic v torek seznanil z odstopoma dveh članov nadzornega sveta družbe, Aleksandra Mervarja in Borisa Markočiča, in z mesta nadzornika odpoklical Francija Matoza. V nadzorni svet je imenoval Marka Babiča, Vinka Filipiča in Hildo Pipan. Štiriletni mandat so nastopili v sredo.
15.38 06. 01. 2023
Naslovnica Zadovoljna

Pohorje namesto Zlate lisice v odprtje Bike Parka

Še ena pretopla zima je Mariboru znova odnesla Zlato lisico. Temperature so za ta letni čas občutno previsoke, Pohorje se tudi danes kopa v soncu, namesto smučarjev pa tam srečamo pohodnike. In napovedi vremenoslovcev za v prihodnje niso optimistične, podnebne spremembe in segrevanje ozračja bo 'terjalo davek'. Kaj to pomeni za nižje ležeča smučišča? Naravnega snega ni, umetno zasneževanje ob temperaturah krepko nad ničlo ne pride v poštev. Bo smuka denimo na Cerknem, v Kranjski gori in na Kopah tako le še bled spomin? Nekatera smučišča se medtem že preusmerjajo v letni turizem. Na Pohorju so tako že odprli Bike Park.
16.14 18. 07. 2022
Naslovnica Zadovoljna

Po sporu zaradi zasebnega si Vučić želi uradnega obiska Jasenovca

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je nekaj dni potem, ko so mu hrvaške oblasti preprečile zasebni obisk v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac, izrazil željo, da bi taborišče obiskal v sklopu uradnega obiska, je razkril srbski zunanji minister Nikola Selaković v pogovoru za srbsko televizijo Pink TV.
13.11 28. 05. 2022
Naslovnica Zadovoljna

Nekateri vodni viri po nesreči v Melaminu očitno vendarle onesnaženi

Javno podjetje Hydrovod Kočevje je obvestilo uporabnike pitne vode ponekod na območju Kočevskega in Bele krajine, da po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Agencije za okolje RS obstaja verjetnost povezave oz. možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode. NIJZ zato ljudem na tem območju odsvetuje uporabo vode za pitje, pripravo hrane in osebno higieno. Okoli 1100 osebam bodo s cisternami dostavili nujno potrebne količine pitne vode.
19.59 20. 01. 2022
Naslovnica Zadovoljna

Najzanimivejši primeri pirotehničnih najdb v knjigi Mariborčana

Mariborčani so si oddahnili, pirotehniki so uspešno deaktivirali 250-kilogramsko letalsko bombo, že četrto v zadnjih dveh letih. Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev so seveda lahko zelo nevarne. Oskar Nojvirt, upokojeni vodja regijskih pirotehnikov, je v tridesetletni karieri doživel marsikaj. Najzanimivejše primere nespametnega ravnanja ob takih najdbah je zbral tudi v knjigi.
16.03 27. 12. 2021
Naslovnica Zadovoljna

Ustavno sodišče zavrglo zahtevo sindikatov glede omejitve stavke v zdravstvu

Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam za oceno ustavnosti dela zakona o nalezljivih boleznih ter odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstva med epidemijo, ki se nanaša na pravico do koriščenja letnega dopusta in presežka ur ter na pravico do stavke zdravstvenih delavcev.
07.55 28. 04. 2021
Naslovnica Zadovoljna

Končno inovativna rešitev za več energije in premagovanje utrujenosti

V kolikor si dneva brez kave ne predstavljate, potrebujete inovativno rešitev, da boste prekipevali od energije, z lahkoto ohranjali koncentracijo in mirno spali celo noč.
17.20 26. 04. 2021
Naslovnica Zadovoljna

Logar in švedska ministrica Linde izmenjala poglede o aktualnih temah

Minister Anže Logar na uradnem obisku gosti Ann Linde, ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Švedske, ki trenutno predseduje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi. Minister in ministrica sta pregledala dvostranske odnose in sodelovanje med državama, ki se jima zdijo konstruktivni. Pozornost sta namenila tudi ključnim prioritetam prihajajočega slovenskega predsedovanja Evropski uniji in glavnim izzivom švedskega predsedovanja omenjeni organizaciji.