Novice / ARHIV ČLANKOV
07.27 23. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Ognjeni zublji pogoltnili blok v Valencii, umrli štirje ljudje

V požaru, ki je v četrtek izbruhnil v stanovanjskem bloku v španskem mestu Valencia, so umrli najmanj štirje ljudje, 20 pa jih pogrešajo. Vzrok požar še ni znan.
07.14 23. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

ZDA z obtožnicami proti ruskim oligarhom, Biden se je srečal z Julijo Navalno

Ameriški predsednik Joe Biden se je srečal z vdovo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Julijo Navalno, in hčerko Dašo ter jima izrekel iskreno sožalje, je sporočila Bela hiša. Navalni je minuli petek umrl v zaporu na skrajnem severu Rusije, družina pa trdi, da je bil zastrupljen. ZDA so v četrtek tik pred drugo obletnico napada na Ukrajino vložile tudi obtožnice proti več ruskim oligarhom, ki podpirajo režim predsednika Vladimirja Putina. Washington je obenem napovedal nove sankcije proti Rusiji.
06.44 23. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Ameriško vesoljsko plovilo Odisej uspešno pristalo na Luni

Ameriški komercialni robotski pristajalnik Odisej je v četrtek uspešno pristal na Luni, je sporočilo podjetje Intuitive Machines iz Houstona, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za prvi ameriški pristanek na Luni po več kot pol stoletja.
06.29 23. 02. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Ljudske obveznice: na trgovalnih računih 261.000 obveznic

Na trgovalne račune vlagateljev bodo vpisane t. i. ljudske obveznice, ki jih je Slovenija v skupni vrednosti 261 milijonov evrov izdala prvič doslej. Predvidoma v torek se bo z njimi začelo trgovati na Ljubljanski borzi in od tedaj bodo prosto prenosljive ter jih bo lahko kupil kdor koli, tudi pravne osebe.
06.24 23. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Predsednica republike bo podpisala odlok o razpisu evropskih volitev

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. S tem bo formalno za dan glasovanja določila 9. junij. Določila pa bo tudi dan, ko bodo začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil in bo možno vlaganje kandidatur.
06.07 23. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

V jami so potrebovali eksploziv, dostavil ga ni nihče

Zakaj je bilo 18-urno reševanje poškodovanega jamarja z globine 150 metrov, ko so s kladivi in vrtalniki kopali izhod, tako zahtevno? Walter Zakrajšek in Maks Merela sta v oddaji 24UR ZVEČER izpostavila, na kakšen problem je opozorila reševalna akcija v jami Jelen brdo na Kočevskem, ki se je sicer končala srečno.
00.15 23. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

18. dm tek za ženske tečemo 25. maja 2024!

dm tek za ženske v letu 2024 praznuje svojo polnoletnost. 18. dm tek za ženske bo v soboto, 25. maja 2024 v ljubljanskem parku Tivoli in bo potekal pod okriljem skrbi za žensko zdravje.
22.26 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Ogenj pogoltnil 14-nadstropni blok v Valencii

V 14-nadstropnem stanovanjskem bloku v španskem mestu Valencia je izbruhnil obsežen požar, ki se je hitro razširil po celotni stavbi in zajel tudi eno od sosednjih zgradb. Več ljudi so odpeljali v bolnišnico zaradi vdihavanja dima, gasilci pa se še vedno borijo z ognjem.
21.57 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Fajonova v New Yorku: Konec vojne v Ukrajini je odvisen od Putina

Konec vojne v Ukrajini je odvisen od ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki pa trenutno ne kaže volje za to, je v New Yorku dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se bo ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino udeležila razprav na to temo v Generalni skupščini in Varnostnem svetu ZN.
20.02 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Dve hudi napaki: ali varnostni vzvodi v zdravstvu delujejo?

Po javnem razkritju dveh hudih napak v zdravstvu, ki ju odgovorni niso prijavili na pristojno ministrstvo, čeprav bi to morali storiti v 48 urah, je vse več vprašanj. Koliko tovrstnih napak se še zgodi, ki pa nikoli ne pridejo v javnost? Preglednega registra zdravniških napak in učinkovitega sistema, ki bi urejal področje kakovosti in varnosti, Slovenija namreč nima. Na ministrstvu sicer zbirajo število t. i. varnostnih incidentov, zakonodajo na tem področju pa šele pripravljajo. "Tako slabo, kot je v zdravstvu danes, ni bilo še nikoli," pa ocenjuje predsednik Komisije za medicinsko etiko Božidar Voljč.
19.22 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Je nov odlok o plovnem režimu na reki Soči neustaven?

Tik pred začetkom plovne sezone na reki Soči so v Posočju vedno bolj napeti loki med raftarskimi podjetji in kobariškim županom, ki je pod streho spravil nov odlok o plovnem režimu na reki Soči. Ta ukinja dosedanje pavšale in uvaja nov način pristojbine v obliki dovolilnice ter elektronsko potrjevanje le-teh pred odhodom na reko. Nov odlok so potrdili v Kobaridu in Tolminu, v Bovcu velja stari, kar pomeni dvojno plačevanje. Raftarji so zato ta teden vložili predlog za ustavno presojo odloka.
18.51 22. 02. 2024
Črna kronika Zadovoljna

Z masko na obrazu oropal poslovalnico v Mariboru, nato zbežal s kolesom

"Neznani storilec (ali storilka) je v eni od poslovalnic v Mariboru pristopil do blagajne ter od zaposlenih zahteval denar," sporočajo z mariborske policijske uprave. Ko je neznani storilec, ki je imel v času ropa na obrazu masko, denar dobil, je zbežal s kolesom. Mariborski policisti prosijo za informacije, ki bi jim pomagali identificirati ter izslediti storilca kaznivega dejanja.
18.26 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

'Poskušajo me prisiliti, naj sina pokopljem skrivaj'

Ljudmila Navalna, mati ruskega oporečnika Alekseja Navalnega, ki je prejšnji teden umrl v zaporu na skrajnem severu Rusije, je sporočila, da so ji oblasti vendarle dovolile videti sinove posmrtne ostanke, a ji ga niso izročile. Ob tem jih je obtožila, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj.
18.06 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Parlament z zemljevida EU 'izbrisal' Slovenijo: 'Zahtevamo javno opravičilo'

"Kaj Evropa dela zame?" Tako je naslovljena kampanja, ki je zaradi napake pri natisu letakov požela številne kritike Slovenije. Naši predstavniki v EU so se nemudoma obrnili na Evropski parlament, od katerega zahtevajo popravek napake pa tudi javno opravičilo. In za kaj pravzaprav gre? Na spornem letaku je natisnjena tudi podoba zemljevida EU. S katerega pa so "pomotoma" izbrisali Slovenijo. "Gre za povsem nesprejemljivo in neprofesionalno napako," je v protestni noti zapisal tudi evroposlanec Matjaž Nemec. "Gradivo je bilo popravljeno in bo vnovič natisnjeno," pa so sporočili s Parlamenta, a se za napako (še) niso opravičili.
17.32 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

V porušenem bloku umrl tudi njegov sin, zdaj mora v zapor za 18 let

Sodišče v Turčiji je izvajalca gradbenih del Musluma Demirera obsodilo na več kot 18 let zapora zaradi povzročitve smrti in poškodb iz malomarnosti. Obsojenec je zgradil blok v provinci Sanliurfa na jugovzhodu države, ki se je med potresom zrušil in pod seboj pokopal 34 ljudi. Gre za prvo obsodbo v zvezi s smrtonosnim potresom na jugovzhodu Turčije februarja lani, v katerem je umrlo več kot 53.000 ljudi, uničenih pa je skoraj 40.000 stavb. Eden izmed umrlih v porušenem bloku je bil sicer tudi Demirerov sin.
17.13 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ne bo odšla molče: ministrica bo razkrila del poročila o spornem nakupu

Pravosodna ministrica, ki za zdaj še opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan se je predvidoma še zadnjič udeležila seje vlade. Zatem pa bo po tednih razčiščevanj okoliščin nakupa stavbe na Litijski zapustila vladne vrste in krajši čas koristila nadomestilo. A ministrica bo pred svojim slovesom imela še zadnje besede. Napovedala je, da bo pred odhodom javnosti razkrila del poročila o omenjenem nakupu.
17.09 22. 02. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Luka Koper: Doseženi poslovni rezultati so bili nad pričakovanji

Prihodki od prodaje skupine Luke Koper so bili lani s 312,8 milijona evrov skoraj enaki kot predlani, čisti dobiček pa je upadel za 24 odstotkov na 56,4 milijona evrov. Rezultate, ki so sicer presegli pričakovanja, so med drugim pojasnili z višjimi stroški.
17.07 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kmetje znova zasedli slovenske ulice, s seboj pripeljali tudi gnoj

Razočarani kmetje so se znova zbrali na kmečkem protestu, katerega organizator sicer ni znan. Na Ptuj so se pripeljali z več kot 60 traktorji in transparenti. Tudi z gnojem, za katerega pravijo, da prihodnjič morda ne bo več na traktorski prikolici. Tudi v Celju se jih je zbralo več deset, nekaj tudi v Gornji Radgoni, Kranju, Murski Soboti ...
16.44 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Posnetki iz jame: s kladivi in vrtalniki kopali izhod za ujetega

Raziskovanje jame pri Jelen brdu se je spremenilo v reševalno akcijo. Eden od jamarjev je padel šest metrov v globel ter poškodovan obležal na okoli 150 metrov globine. Nemudoma je stekla reševalna akcija, reševalci so se v temni noči začeli spuščati v še bolj črno notranjost jame pri Jelen brdu. Edini vir svetlobe so bile njihove svetilke. Spust pa še zdaleč ni bil enostaven. Plaziti so se namreč morali skozi ozka grla jame, pot pa so si utirali tudi s kladivi in vrtalniki, kar prikazujejo tudi posnetki reševalcev iz jame.
16.15 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Mesec: Kriza se končuje, odhajajo tisti, ki so Levico notranje razdvajali

Levica, ki jo po lanskem kongresu in nedavnem predlogu za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mest v delovnih telesih DZ pretresajo napetosti, končuje svojo notranjo krizo, ocenjuje nekdanji koordinator Luka Mesec. "Tisti, ki so stranko notranje razdvajali, uničevali, bučno odhajajo," je poudaril. Prepričan je, da je stranka na poti h konsolidaciji.