Čas za Zemljo / ARHIV ČLANKOV
20.39 19. 06. 2019
Čas za Zemljo Zadovoljna

V sanfranciški zaliv se je zatekel 'koščen' kit grbavec

V sanfranciškem zalivu že dva tedna opažajo grbastega kita. Morski biologi zaradi mršavosti sesalca predvidevajo, da je kit bolan in se je tja zatekel, da bi si opomogel. Niso prepričani, katerega spola je in koliko je star, domačini pa so ga poimenovali kar Allie.
15.22 02. 06. 2019
Čas za Zemljo Zadovoljna

'Gorile v megli': domnevno poginila še zadnja med njimi

Poppy, zadnja med preživelimi gorilami, ki so bile del slovite knjige in še bolj poznanega filma Gorile v megli, naj bi pri 43 letih starosti poginila. Videli je niso namreč že od avgusta lani. V fundaciji slovite primatologinje Dian Fossey jo opisujejo kot posebno gorilo, ki je še lani skotila mladiča.
09.52 06. 04. 2019
Tujina Zadovoljna

Namesto enega leta raje tisoč poti z vlakom

Bi izbrali potovanje z vlakom namesto z letalom, da bi tako prispevali k čistejšemu okolju? Za to se zavzemajo številni okoljski aktivisti z vsega sveta, na Švedskem pa se je oblikovalo tudi posebno gibanje, imenovano 'Brez letenja'. Poudarjajo, da bi z ogljičnim odtisom, ki ga pusti eno potovanje z letalom, lahko opravili na tisoče poti z vlakom.
06.24 03. 04. 2019
Slovenija Zadovoljna

Slovenski družini ostalo še 30 ton ekološko pridelanih jabolk, ki čakajo kupca

Vse prevečkrat se ob prehranskih aferah Slovenci sprašujemo, kaj pravzaprav jemo. Kupovanje lokalne hrane, ki je sledljiva in lažje preverljiva, marsikdo raje zamenja za obisk supermarketa, kupovanje ekološkega je za marsikoga predrago. Ne več.
13.28 02. 04. 2019
Tujina Zadovoljna

Našli kitovko z več kot 20 kilogrami plastike v želodcu

Pred obalo turističnega otoka Sardinija je naplavilo truplo kitovke, ki je imela v želodcu več kot 20 kilogramov plastike. V želodcu breje kitovke so med drugim našli nakupovalne vrečke, vrvice, plastične krožnike in embalažo pralnega praška, so sporočili iz okoljske nevladne organizacije Svetovnega sklada za naravo.
08.52 09. 03. 2019
Tujina Zadovoljna

Mesta, ki 'dihajo' najbolj onesnažen zrak na svetu

Najbolj onesnažen zrak, gledano z vidika drobnih prašnih delcev, je v mestih v Bangladešu, Pakistanu in Indiji. Med prestolnicami so na vrhu indijski New Delhi, bangladeška Daka in afganistanski Kabul, je pokazala raziskava nevladne okoljske organizacije Greenpeace in družbe IQAir. Slovenskih mest raziskava ni zajela.
11.47 02. 03. 2019
Slovenija Zadovoljna

Ali vse bolj opazne podnebne spremembe že kažejo zobe?

Bili smo še v februarju in namerili tudi 24 stopinj Celzija. Rekordi padajo. Se je vremenu res popolnoma zmešalo? Ponekod so ljudje že na plažah, sončijo se, kajtajo. A kaj to pomeni? Nas mora skrbeti? Nas čaka katastrofa, ki si jo sami kuhamo? Se bomo borili za vodo, hrano, osebno varnost?
11.17 02. 03. 2019
Tujina Zadovoljna

Ferski otoki bodo za vikend zaprti za vzdrževanje

Po zaprtju priljubljene tajske plaže Maya za obiskovalce podobnemu zgledu sledijo tudi Ferski otoki. Za turiste bodo otoki, ki se nahajajo med Islandijo in Norveško v severnem Atlantiku, zaprti konec tedna pred prvomajskimi prazniki.
18.35 27. 02. 2019
Tujina Zadovoljna

Ledena gora, dvakrat večja od New Yorka, kmalu ločena od Antarktike

Zaradi naglega širjenja razpok na ledeni polici Brunt bi se lahko že v nekaj tednih od Antarktike odcepila masivna ledena gora. Ta je kar dvakrat večja od mesta New York. Nasini znanstveniki so zaskrbljeni, saj ne vedo, kako se bo na to odcepitev odzval preostali del ledene plošče.
13.43 27. 02. 2019
Čas za Zemljo Zadovoljna

Zaskrbljujoče: plastika tudi v živalih iz najglobljih jarkov oceanov

V črevesju živali, ki živijo v najglobljih jarkih oceanov, so britanski znanstveniki našli koščke plastike, piše v študiji, ki jo je objavila znanstvena revija Royal Society Open Science.
08.35 26. 02. 2019
Tujina Zadovoljna

V brazilski džungli našli truplo kita grbavca

V amazonski džungli, 15 metrov od rečne plaže, so strokovnjaki naleteli na presenetljivo odkritje. Mladega 11-metrskega kita grbavca, ki se je najverjetneje izgubil ali ravnokar ločil od mame, je v grmovje najverjetneje naplavila visoka plima. Strokovnjake so do odkritja pripeljale ptice ujede, ki so se v velikem številu zbirale nad kadavrom.
13.59 25. 02. 2019
Slovenija Zadovoljna

'Vsak gre lahko tja, kjer je težava, in rešuje življenja živali'

Začenja se čas množičnih selitev dvoživk, saj se ozračje in zemlja ogrevata, dvoživke pa se iz prezimovališč na kopnem selijo do voda, kjer odložijo mrest. V tem času bodo zato po vsej državi dvoživkam pri prehodu čez cesto v akcijah pomagali številni prostovoljci. V društvu Žverca ob tem opozarjajo na potrebo po sistemskih rešitvah.
08.25 21. 02. 2019
Čas za Zemljo Zadovoljna

Korale potrebujejo najmanj devet let za okrevanje

Korale potrebujejo devet do dvanajst let za okrevanje v primeru velikih okoljskih motenj, kot so neurja ali množični primeri beljenja koral, kažejo ugotovitve raziskovalcev avstralske Univerze Southern Cross. Avtor študije je ob tem poudaril, da je zaradi neposrednega človeškega vpliva po svetu vse manj koralnih grebenov.
15.27 19. 02. 2019
Čas za Zemljo Zadovoljna

Strožji dogovor EU o omejitvi izpustov za tovornjake in avtobuse

Za osebnimi avtomobili zdaj prihajajo strožja pravila tudi za gospodarska vozila: pogajalci držav članic EU in Evropskega parlamenta so dosegli dogovor, da bodo morali biti povprečni izpusti ogljikovega dioksida novih vozil leta 2030 za 30 odstotkov nižji od današnjih vrednosti. Do leta 2025 morajo biti manjši že za 15 odstotkov.
20.26 17. 02. 2019
Tujina Zadovoljna

Prve fotografije izmuzljivega afriškega črnega panterja po 110 letih

Britanski fotograf je v Keniji v svoj fotografski objektiv ulovil črnega panterja in s tem izpolnil svoje sanje. Po letu 1909 je to prvi fotografski dokaz o obstoju te redke živali na območju vzhodne Afrike. Pogostejša poročanja o srečanjih s črnim panterjem prihajajo iz Azije.
12.40 17. 02. 2019
Tujina Zadovoljna

Grozi izumrtje žuželk: katastrofa za prihodnost človeštva

Znanstveniki opozarjajo na vse večje izumiranje insektov. Ti bi lahko z obličja Zemlje izginili že v naslednjih stotih letih, kar predstavlja katastrofalno prihodnost za človeštvo. Žuželke so temelj večine ekosistemov, pomembno vlogo pa igrajo tudi pri učinkovitosti kmetijske industrije.
21.12 15. 02. 2019
Slovenija Zadovoljna

Jeseniški blok v sedmih letih do brezplačne električne energije

55 stanovalcev jeseniškega bloka je dobilo prvo sončno elektrarno na večstanovanjski stavbi v Sloveniji. Uspešno so prehodili pot po peklenski poti uradniških procedur in čez sedem let, ko bodo odplačali investicijo, bodo imeli skorajda brezplačno električno energijo. S to naložbo so pogumno stopili tudi na pot zelene transformacije. 
17.41 13. 02. 2019
Slovenija Zadovoljna

Ambiciozno: s septembrom na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk

Na prvi letošnji šolski dan na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk, je ob robu seje upravnega odbora trgovinske zbornice Slovenije napovedal okoljski minister. Pozdravil je dobro sodelovanje z zbornico, ki po besedah predsednice Mariče Lah ministrove ambicije podpira. Kot je dodala, imajo posluh za takšne ukrepe tudi potrošniki.
19.00 06. 02. 2019
Tujina Zadovoljna

WMO: Zadnja štiri leta najtoplejša doslej

Zadnja štiri leta so bila najtoplejša v skoraj 170-letni zgodovini merjenja, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija. Lansko leto je bilo četrto najtoplejše doslej, 20 najtoplejših let pa smo zabeležili v zadnjih 22 letih.
15.18 06. 02. 2019
Slovenija Zadovoljna

So praškega 'ubežnika' našli pri Ormožu?

Varstvene ornitologe je že drugo leto zapored ob Dravi pričakal poseben 'gost'. Ob Ormoškem jezeru so opazili jezerca. Točnega 'porekla' ptice sicer ne morejo določiti, a sumijo, da bi lahko šlo za 'ubežnika' iz živalskega vrta v Pragi.