Dejstva / ARHIV ČLANKOV
06.02 07. 06. 2024
Dejstva Zadovoljna

Dejstva: Ali res vsa stroka nasprotuje evtanaziji?

V studiu naše večerne oddaje je Uroš Slak soočil štiri parlamentarne stranke, ki jim na nedeljskih evropskih volitvah ankete javnega mnenja napovedujejo najboljšo uvrstitev. Poslanec SDS Zvone Černač ter trije kandidati za evropske poslance – Janja Sluga iz GS, NSi-jeva Vida Čadonič Špelič in Matevž Frangež SD – so še enkrat predstavili stališča svojih strank glede referendumskih vprašanj, povezanih s konopljo in evtanazijo.
06.13 06. 06. 2024
Dejstva Zadovoljna

Zakaj slovenski evroposlanci v Bruslju nimajo vpliva?

705 evropskim poslancem, med njimi osmim slovenskim, se v prihodnjih dneh izteče petletni mandat v Bruslju. 27 držav članic bo v novem sklicu izvolilo 720 novih, na račun dodatnih 15 jih bo Slovenija odslej imela devet. Kakšna pa je dejanska moč slovenskih evroposlancev v Bruslju? Na lestvici najvplivnejših imen s seznama aktualne osmerice ni. Pa so nekateri vseeno pomembno prispevali na posameznih področjih. Preberite, kaj je slovenska izbrana vrsta v Bruslju sploh počela in kdo sta poslanca, ki poleg politike služita še drugje.
06.04 05. 06. 2024
Dejstva Zadovoljna

DEJSTVA: je javnost v Sloveniji res enotna glede Palestine, politika pa tista, ki razdvaja?

Osrednje soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami na POP TV smo podrobno analizirali tudi v Dejstvih, objavljamo drugi del našega preverjanja. Preverite, ali so kandidati za evropske poslance govorili resnico in ali so operirali s pravimi podatki.
19.23 03. 06. 2024
Dejstva Zadovoljna

Dejstva: 'Ali Golobova vlada starejšim ponuja smrt, mladim pa, da se zadevajo'?

Osrednje soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami na POP TV smo podrobno analizirali tudi v Dejstvih. Verodostojnost izjav devetih kandidatov za evropske poslance, ki jih je soočila voditeljica Petra Kerčmar, sta z nami v živo preverjala strokovna sodelavca - docent na Fakulteti za družbene vede doc. dr. Jure Požgan in magistrica razvojnih študij Lara Bandi. Oba pravita, da morajo biti izjave kandidatov za evroposlance točne in preverljive. Preverite, ali so kandidati za evropske poslance, govorili resnico in ali so operirali s pravimi podatki.
06.01 03. 06. 2024
Dejstva Zadovoljna

Tonin, Stevanović, Mesec in Volk: je bila Sovjetska zveza res Rusiji največji sovražnik?

V oddaji 24UR Zvečer so se v četrtek soočili Vojko Volk, ki kandidira na listi Gibanja Svoboda, Matej Tonin iz Nove Slovenije, Zoran Stevanović iz Resnice in Luka Mesec iz Levice. Res ruska ustava odreja varovanje Rusov prek svojih meja? Kakšni so pogoji za priznanje države? Je bila Slovenija res sama pri priznanju Palestine?
06.02 31. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Nemec, Tomčeva, Prebilič, Gregorčič: kdo ima večino v Evropskem parlamentu?

V oddaji 24UR ZVEČER so se v sredo soočili Romana Tomc iz SDS, Matjaž Nemec iz vrst SD, Vladimir Prebilič iz stranke Vesna in Peter Gregorčič iz SLS. Preverili smo njihove izjave o večini v Evropskem parlamentu, o vodenju Evropske komisije, priznanju Palestine ...
06.20 30. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

V 20 letih Slovenija prejela 11 milijard kohezijskega evropskega denarja

Slovenija je od leta 2004 prejela približno 11 milijard evropskih kohezijskih sredstev. Evropski denar je izkoristila v celoti. Za programsko obdobje 2014–2020 je Slovenija na drugem mestu med državami EU po uspešnosti črpanja. Z evropskim denarjem smo sofinancirali nadgradnjo obstoječega tira Maribor–Šentilj, del drugega tira Divača–Koper, negovalni oddelek SB Murska Sobota ... Koliko denarja nam je na voljo do 2029? Bi Slovenija lahko postala neto plačnica? Slovenija je do leta 2023 iz proračuna EU prejela 13,4 milijarde evrov, v proračun pa je vplačala 8,7 milijarde evrov.
06.15 29. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Slovenija (ne)uspešna pri lobiranju v Bruslju?

V Bruslju je trenutno več kot 12.600 registriranih lobistov. Neuradno pa naj bi bilo še enkrat več – približno 30.000. V registru je 53 slovenskih organizacij, ki želijo vplivati na zakonodajo EU. A Slovenija v primerjavi z drugimi državami, tudi sosedi Hrvati in Italijani, pri lobiranju zaostaja, izpostavljata Mihael Cigler in dr. Draško Veselinovič, ki v Bruslju delujeta že 20 let. Zakaj Slovenija ne izkoristi koristi lobiranja v Bruslju? Ni dovolj učnih ur?
06.07 28. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Kadrovanje evroposlancev, s strankarsko izkaznico do službe v Bruslju?

Vsakemu evropskemu poslancu na mesec pripada 28.696 evrov za plače asistentov. Svoje ožje sodelavce poslanci izberejo sami, evropska pravila sicer prepovedujejo zaposlovanje bližnjih sorodnikov, prav tako se člani njihove ekipe ne smejo ukvarjati z dejavnostmi, ki bi lahko povzročile nasprotje interesov. Po pregledu imen sodelavcev, ki so tako ali drugače zaposleni v lokalni oziroma bruseljski pisarni osmih slovenskih evroposlancev, lahko sicer ugotovimo, da poslanci radi zaposlujejo člane ali vsaj simpatizerje svojih strank, pa tudi sorodnike vplivnih političnih veljakov. Kaj pa plača? Skrivnost za vse, številke razkriva le Joveva. Približno dvakrat več zaslužijo asistenti, ki živijo in delajo v Bruslju.
06.07 27. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Grošelj, Tomičeva, Lipušček: koliko lobistov želi v Bruslju vplivati na zakonodajo?

V oddaji 24UR ZVEČER je v četrtek potekalo tretje predvolilno soočenje, na katerem so svoja stališča primerjali nosilka liste Nič od tega Violeta Tomič, nosilec liste Zeleni Slovenije Klemen Grošelj ter nosilec liste DeSUS in Dobre države Uroš Lipušček. Koliko imamo lobistov? Se je res 10 milijonov Ukrajincev izselilo? Kaj kažejo podatki o umrlih?
06.02 23. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Večina evroposlancev prelomila besedo in ne razkriva porabe 5 tisočakov pavšala

Bi razkrili, kako ste porabili 4.500 evrov mesečnega pavšala za pisarno? To vprašanje smo pred petimi leti postavili takratnim evropskim poslancem in nosilcem list, ki so kandidirali na volitvah. Pavšal se je v petih letih zvišal na 4.950 evrov, mi pa smo aktualne evropske poslance vprašali, za kaj konkretno porabijo pisarniški pavšal in kaj naredijo z morebitnim preostankom denarja. Odgovori? Večinoma splošni. Evropski poslanci – z izjemo Irene Joveve, ki prerez stroškov objavlja vsak mesec, konkretnih številk sicer javno ne razkrivajo.
06.26 22. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Šarec, Brglez in Prebilič – bo NEK res deloval še 40 let?

V nedeljskem soočenju je Maja Sodja gostila tri kandidate za evropske poslance. Marjan Šarec (Gibanje Svoboda), Milan Brglez (SD) in Vladimir Prebilič (Vesna) so predstavili svoje poglede o priznanju Palestine, evropskem komisarju, zelenem prehodu in drugem bloku Jedrske elektrarne. Ali njihove izjave držijo?
05.55 21. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Hojs, Bogovič, Novakova o migrantih in Palestini – bodo glasove nabirali s populizmi?

V sobotnem 24UR Fokus so se soočili kandidati treh strank od sredine proti desni, ki se bodo 9. junija potegovali za petletni mandat v Evropskem parlamentu. V studio so prišli Aleš Hojs (SDS) in dva aktualna evropska poslanca – oba se potegujeta za še en mandat – Ljudmila Novak (NSi) in Franc Bogovič (SLS). Katera stališča glede Palestine, migracij in zelenega prehoda družijo po ideologiji podobne politike? Kaj jih deli, kdo je navajal netočne podatke in kdo je s svojimi izjavami zavajal? Preverili smo dejstva.
19.26 20. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Žaljivke – premišljen politični adut ali sovražni govor?

V četrtkovi večerni oddaji je Uroš Slak soočil štiri kandidate za evropske poslance. Matjaž Nemec (SD), Nataša Sukič (Levica), Zoran Stevanovič (Resnica) in Peter Gregorčič (SLS) so predstavili svoje poglede glede aktualnega političnega dogajanja doma in po svetu. Enotno so se zavzeli za mir, imajo pa precej različne poglede na vlogo Slovenije pri reševanju vojne v Ukrajini, pa tudi glede definicije sovražnega govora, ki so ga sicer obsodili vsi. Kdo je navajal točne podatke, kdo napačne in kdo je s svojimi izjavami zavajal volivce?
06.16 20. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Kupil koče na Veliki planini in jih legaliziral

Investitor Urban Bergant je na Veliki planini kupil pet koč, uredil manjkajočo gradbeno dokumentacijo, jih legaliziral in obnovil. Koče so propadla podjetja prodala v zasebne roke, dokumentacija pa se je zato večinoma izgubila. Za legalizacijo posamezne koče je Bergant potreboval od šest do 12 mesecev. Kakšne pasti pa čakajo kupce, ki kupujejo črne gradnje?
11.34 17. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

1760 evrov pokojnine za pet let poslanske službe v Bruslju

V Sloveniji pokojnino prejema več kot 640.000 posameznikov. Januarja, po doslej najvišjem dvigu, se je povprečna starostna pokojnina dvignila za 8,2 odstotka in je marca znašala dobrih 849 evrov neto. In če je to znesek, ki so ga številni dosegli z desetletji dela, je to tudi znesek, ki ga evropski poslanci prejmejo po slabih dveh in pol letih po izvolitvi v Evropski parlament. Glede na trenutno neto plačo poslancev v Bruslju za vsako leto namreč prejmejo 352 evrov pokojnine oziroma v petih letih, kolikor traja mandat, 1760 evrov. Če so izvoljeni večkrat, je ta znesek še bistveno višji.
06.40 17. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Gradbena inšpekcija lani porušila le eno črno gradnjo

Gradbena inšpekcija je od leta 2013 do danes porušila 56 črnih gradenj – v letu 2022 in 2023 šest nevarnih gradenj. Lani je padla samo ena. Zakaj gradbeni inšpektorji ne uspejo porušiti več črnih gradenj? "Ljudje se vedno lahko na odločitev inšpektorja pritožijo," pravi Andreja Troha, direktorica Gradbene in geodetske inšpekcije. Prioriteta so nevarne gradnje. In zakaj še vedno stojijo nelegalne luksuzne vile, ki bodejo v oči že več let? Na seznamu je nekaj manj kot 3000 kršitev, del seznama pa predstavljajo gradnje, ki čakajo na rušitev.
06.11 16. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Več kot milijon za poslanski mandat v Evropskem parlamentu?

705 poslancev Evropskega parlamenta, med njimi osem slovenskih, bo kmalu prejelo še zadnjo plačo v tem sklicu. Od leta 2009 vsi evropski poslanci, ne glede na standard države, kjer so bili izvoljeni, prejemajo enako plačo, ki trenutno znaša 10.075 evrov bruto. Po plačilu davkov EU in prispevkov za zavarovanje to pomeni 7853 evrov neto. Sledi še domači odbitek, vsakemu od osmih Finančna uprava odmeri še dohodnino. Poleg plače pa evropski poslanci, tako kot nacionalni, prejemajo še številna nadomestila, od povračila stroškov prevoza in denimo dnevnic – do mesečnega pavšala, ki znaša 4950 evrov.
06.09 16. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

Kličejo za gradnjo na kmetijskem zemljišču

'Kličejo nas za gradnjo na kmetijskem zemljišču,' pravi arhitekt Janez Gaberščik, ki ponuja tudi legalizacije črnih gradenj. Nezakonitih gradenj naj bi bilo celo 90 odstotkov. V Ljubljani je samo na območju Tomačevega čez 100 črnih gradenj. V Krškem predvsem zidanice spreminjajo v stanovanjske hiše. Več nedovoljenih gradenj pa predstavljajo pomožni objekti ob stanovanjskih hišah in na kmetijah. V izolski občini investitorji legalizirajo v veliki meri stavbe na kmetijskih zemljiščih. Nekaterih stavb pa črnograditelji ne morejo legalizirati. Zakaj?
06.24 15. 05. 2024
Dejstva Zadovoljna

'Izjave kandidatov za evroposlance morajo biti točne in preverljive'

Predvolilno kampanjo, izjave kandidatov za evropske poslance in politična sporočila njihovih central bosta skupaj z novinarsko ekipo rubrike Dejstva preverjala tudi dva strokovnjaka za evropske politike in mednarodne odnose. Docent na FDV doc. dr. Jure Požgan in magistrica razvojnih študij Lara Bandi. O temah, ki bodo v središču soočenj, izzivih, ki čakajo Evropsko unijo, vlogi Slovenije, vplivu slovenskih predstavnikov v Bruslju in teži njihovih besed. In o tem, zakaj je pomembno, da se volitev 9. junija udeležimo.