EU volitve / ARHIV ČLANKOV
20.36 18. 06. 2019
EU volitve Zadovoljna

14.000 evrov nadomestila mesečno za evropske funkcionarje?

Po petih letih se končuje mandat evropskih funkcionarjev. Še naslednji dve leti pa bodo lahko dobivali nadomestilo v višini od 40 do 65 odstotkov svoje trenutne plače, kar lahko pomeni tudi več kot 14.000 mesečno. Na toliko lahko med drugimi računa tudi odhajajoči predsednik Evropske komisije, ki pa bo nadomestilo zaradi upokojitve dobival le eno leto.
10.46 04. 06. 2019
EU volitve Zadovoljna

DVK objavila končni izid volitev

Po preštetih glasovih, ki so prispeli po pošti iz tujine, je Državna volilna komisija objavila končne uradne rezultate volitev v Evropski parlament. Volitev se je udeležilo 28,89 odstotka volilnih upravičencev, kar je največ doslej.
14.54 01. 06. 2019
EU volitve Zadovoljna

Evropske volitve, Maščevalci in Igra prestolov

Ob spremljanju volilnih kampanj, predvsem televizijskih in drugih soočenj kandidatov, lahko, čeprav se ti ljudje motijo, včasih precej sočustvujem z naraščajočim deležem tistih, ki demokracije ne vidijo več kot nujnega pogoja za dobro življenje.
10.58 31. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Orban: Fidesz bi se lahko pridružil novi skupini v Evropskem parlamentu

Madžarska vladajoča stranka Fidesz bi se lahko pridružila novi politični skupini v Evropskem parlamentu, če se bo izkazalo, da se nadaljnje sodelovanje v politični desnosredinski skupini Evropski ljudski stranki ne bo skladalo z nacionalnimi interesi Madžarske, je napovedal madžarski premier in vodja Fidesza Viktor Orban.
12.51 29. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Hrvaški premier Plenković eden od glavnih pogajalcev EPP

O izbiri kandidatov za ključne položaje v EU se bosta v imenu Evropske ljudske stranke (EPP) pogajala hrvaški premier Andrej Plenković in latvijski premier Arturs Krišnjanis Karinš, v imenu socialdemokratov španski premier Pedro Sanchez in portugalski premier Antonio Costa, v imenu liberalcev pa predsednika belgijske in nizozemske vlade Charles Michael in Mark Rutte.
12.24 29. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Glasovanje po pošti: največ glasov za SDS in SLS, SD na drugem mestu

Znani so tudi izidi glasovanja po pošti. Po preštetih 773 veljavnih glasovnicah so z DVK sporočili, da je največ glasov dobila koalicija SDS in SLS, drugo mesto so zasedli Socialni demokrati, tretjega NSi in četrtega DeSUS.
21.06 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

'Izid volitev je znamenje sprememb, nove koalicije so možne'

Medtem ko Weber izpostavlja nujnost stabilnosti in poudarja, da ni mogoče zagotoviti stabilne večine brez EPP, Timmermans izpostavlja, da številke kažejo, da možnost večine brez EPP obstaja. "Dosegli smo rekordno zmago ob rekordni udeležbi," je sporočil Orban, Cipras in Le Penova pa sta že pozvala k predčasnim volitvam.
21.03 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Mussolinijev pravnuk, povratnik Berlusconi in katalonski separatist

Znani so (začasni) rezultati evropskih volitev, s tem pa že tudi imena poslancev, ki bodo do leta 2024 s svojimi odločitvami in glasovi lahko vplivali na politike EU. V parlament se je uvrstilo kar nekaj zanimiv imen, med njimi so nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, vnuk fašističnega diktatorja Mussolinija in katalonski separatist Junqueras, ki je trenutno v priporu.
20.59 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Razmerje med slovenskimi EU poslanci uravnoteženo. Za kaj se bodo zavzemali?

Zver, Tomc, Bogovič, Novak, Fajon, Brglez, Joveva in Grošelj. To so novi evropski poslanci, ki bodo v evropskem parlamentu zastopali slovenske interese. In kaj obljubljajo? Na katerih področjih se bodo najbolj zavzemali?
20.58 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Za končne izide je treba prišteti še glasove po pošti in iz tujine

Dan po evropskih volitvah, na katerih je slavila lista SDS in SLS, evropske poslance pa so dobili še SD, LMŠ in NSi, bodo izidom nedeljskega glasovanja prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Na končne izide bo treba počakati še teden dni, ko bodo prešteli še glasove iz tujine.
17.29 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Prvi pogovori po volitvah: pričakujemo lahko oblikovanje široke koalicije

Začeli so se pogovori o oblikovanju koalicij in imenovanjih na pet ključnih vodilnih položajev v institucijah EU. EPP sicer ostaja najmočnejša politična sila v EU, a je utrpela velike izgube. Enako velja za socialdemokrate, ki sicer ostajajo na drugem mestu. Obe največji politični družini skupaj prvič ne bosta imeli večine, zato se že kuje širša koalicija z dejanskimi zmagovalci volitev, liberalci in zelenimi, ki so znatno izboljšali rezultat izpred petih let.
14.50 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

'Še vedno nismo posvojili ideje, da je Evropa naša druga domovina'

V novi sestavi Evropskega parlamenta ne bo Lojzeta Peterleta, ki je bil evropski poslanec z najdaljšim stažem. Vnovična izvolitev ni uspela niti Igorju Šoltesu. Od Bruslja se poslavlja tudi Patricija Šulin. Kako komentirajo odločitev volivcev in kaj bodo delali v prihodnje?
12.40 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Mlečni napitki ga niso ustavili: Farage odnesel največ poslanskih sedežev

V Veliki Britaniji je na evropskih volitvah slavila evroskeptična populistična stranka Brexit evroposlanca Nigela Faragea. Dobili so namreč 28 od 73 poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu. Največji poraženci pa so vladajoči konservativci, ki so se jim očitno volivci maščevali za zavlačevanje z brexitom, saj so obdržali le tri sedeže. 
12.28 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Kdo bo v DZ nadomestil Brgleza in Novakovo?

Na račun izvolitve Milana Brgleza v Evropski parlament bo stranka SD v državnem zboru izgubila enega poslanca, okrepila pa se bo poslanska skupina SMC. Ker je bil Brglez v DZ izvoljen na listi SMC, ga bo v poslanskih klopeh nasledil Dušan Verbič, ki je to funkcijo že opravljal. Namesto Ljudmile Novak pa v DZ kot poslanka NSi prihaja Tadeja Šuštar.
07.22 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

'Povečevanje volilne udeležbe je tek na dolge proge'

Volilna udeležba na letošnjih evropskih volitvah je po podatkih DVK znašala 28,29 %. Udeležba je v primerjavi s prejšnjimi volitvami višja, čeprav v primerjavi z drugimi EU-državami številka ostaja nizka. Vodja slovenske pisarne Evropskega parlamenta Manja Toplak je s trendom povečevanja zadovoljna in poudarja, da je povečevanje volilne udeležbe tek na dolge proge.
06.22 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Volivci so povedali svoje. Kaj zdaj?

Evropske volitve so mimo, glasovi bolj ali manj prešteti in do prvega zasedanja novoizvoljenega sklica Evropskega parlamenta je še dober mesec, ki bo na evropskem političnem parketu zelo živahen. Že v nekaj dneh bodo stekli pogovori, kdo bo zasedel vodilne položaje v EU, oblikovati se bodo začele tudi politične skupine. Sledi predvidena časovnica dogajanja po volitvah.
06.17 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

'Zmagovalec in poraženec volitev je status quo'

Kaj pomeni nizka volilna udeležba? Kakšna je ekipa slovenskih politikov, ki odhajajo v Evropski parlament, in kakšne so njihove prednosti in slabosti? Kaj izidi pomenijo za razmerje političnih sil v Evropi? Zakaj se ni zgodila populistična revolucija? Na vprašanja je v studiu odgovarjal dr. Marko Lovec, strokovnjak za Evropsko unijo.
01.07 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

'Poraz prve moderne politične delitve na levico in desnico'

Odločilne, prelomne. To sta dva od pridevnikov, ki sta po Evropi odmevala pred tokratnimi volitvami. Za Evropo je turbulentno obdobje, v katerem se je povezava znašla precej blizu roba obstoja. Kam bo šla zdaj?
00.47 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

Rezultate izboljšali liberalci, zeleni, skrajna desnica in evroskeptiki

V Evropskem parlamentu bo še naprej najmočnejša desnosredinska EPP. Na drugo mesto se spet uvršajo socialdemokrati, na tretje pa liberalci, ki so v primerjavi z letom 2014 med vsemi skupinami pridobili največ sedežev, kaže prva projekcija sedežev v Evropskem parlamentu.
00.41 27. 05. 2019
EU volitve Zadovoljna

S tremi mandati zmagovalka lista SDS in SLS, LMŠ in SD z dvema, NSi z enim mandatom

Zmagovalka evropskih volitev je skupna lista SDS in SLS z Milanom Zverom na čelu. Po delnih neuradnih izidih bo zasedla tri od osmih sedežev, kolikor jih v Evropskem parlamentu pripada Sloveniji. Drugo mesto so zasedli SD, ki so dobili 18,57 odstotka glasov in dva mandata, tretja je LMŠ s 15,06 odstotka glasov, kar ji je prineslo dva mandata. Četrta je NSi z 11,10 odstotka glasov in enim mandatom.