Finance / ARHIV ČLANKOV
08.12 23. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Kupuj, ko je kri na ulicah

Samo v petek je tržna kapitalizacija družb iz kluba veličastnih sedem – Google, Apple, Microsoft, Tesla, Nvidia, Amazon in Meta – padla za 380 milijard evrov, najbolj je strmoglavila Nvidia, ki je vodilna v razvoju umetne inteligence. Slab teden za Nasdaq in za polprevodniško industrijo.
07.03 06. 02. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Ne čakaj na maj

Konec romantike ali kako ameriška centralna banka (Fed) veselo čaka na maj, ko bi glede na trenutno 62-odstotno verjetnost prvič znižali obrestno mero za 25 bazičnih točk. Predolgo čakanje ima lahko hude posledice tako za gospodarstvo kot za finančne trge.
09.26 30. 01. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Tokrat bo drugače, če verjamete v pravljice

Ameriški delniški trg je pet zaporednih dni dosegal rekordno visoke vrednosti, predvsem zaradi zgodbe o umetni inteligenci. A vsake pretirane rasti je enkrat konec.
07.28 23. 01. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Ali je pilot v letalu?

Komedija iz leta 1980 Ali je pilot v letalu po mnenju Amazona velja za najbolj smešen film vseh časov. Tehnološke delnice, ki stavijo na umetno inteligenco, letijo visoko. Ali je mehki pristanek sploh še mogoč?
07.22 12. 12. 2023
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Finančni oskarji

Prejšnji teden je Ljubljanska borza podelila nagrade najboljšim delniškim družbam na domačem kapitalskem trgu. Nagrado za delnico leta je prejela Nova Ljubljanska banka. Nagrado za najboljše odnose z vlagatelji je prejela Krka.
07.30 28. 11. 2023
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Menjava vodstva

Prejšnji teden smo poročali o menjavi vodstva pri našem največjem naftnem trgovcu Petrolu. V ZDA je odmevala odločitev upravnega odbora OpenAI, ki je odpustil in znova zaposlil ustanovitelja Sama Altmana. Kripto svet zapušča CZ, prvi mož največje kripto menjalnice na svetu.
18.15 20. 11. 2023
Gospodarstvo Zadovoljna

Finančni komentar: Pristanek na Luni

Osvojiti Zemljo ni bilo dovolj, zato smo odšli kar 400 tisoč kilometrov do Lune in tam mehko pristali. V finančnem žargonu je mehak pristanek v trenutnih ekonomskih razmerah uresničljiv, vendar mnogi vlagatelji želijo več, želijo visoke donose, kot pravijo: do Lune.
08.51 31. 03. 2022
Finance Zadovoljna

Kako Slovenci kupujejo Bitcoin

Bitcoin in druge kriptovalute lahko kupite na najrazličnejše načine, ki pa so večinoma še vedno preveč zapleteni za običajnega uporabnika. Kriptomat je plod slovenskega znanja in se ukvarja z reševanjem tega problema - kako kriptovalute približati ljudem, ki jih ne zanima dnevno trgovanje in zapletene investitorske funkcije na neprijaznih vmesnikih.
16.17 03. 02. 2022
Slovenija Zadovoljna

DZ sprejel zakon o problematiki posojil v frankih. Banke: To je škodljivo

DZ je z 52 glasovi za in osmimi proti potrdil zakon za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih. Zakonu sta nasprotovali vlada in banke, ki so že napovedale, da bodo za zakon vložile pobudo za oceno ustavnosti s predlogom za njegovo začasno zadržanje. Po njihovih navedbah bo zakon namreč nesorazmerno koristil nekaj sto ljudem, učinki za preostala dva milijona ljudi v Sloveniji pa bodo zelo negativni. V Zvezi potrošnikov Slovenije medtem zakon podpirajo in ga vidijo kot pomembnega za varstvo porabnikov.
07.00 31. 10. 2021
Slovenija Zadovoljna

'Navaden denar 'v nogavici' predstavlja glavni del varčevanja Slovencev'

Čeprav smo bili Slovenci po statističnih podatkih lani rekordno varčni, ozadje našega varčevanja, ki ga izpostavlja profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Maks Tajnikar, razkriva, da v vsebinskem smislu varčevanje slovenskih gospodinjstev sploh ni varčevanje. Glavni del predstavljajo denarne rezerve, to je "navaden denar v nogavici", ki se ne obrestuje, in je znak, da ljudje ne zaupajo oblasti. Slovenci privarčevani denar še vedno usmerjamo predvsem v vpogledne vloge, kar med drugim pomeni, da ostajamo pri izbiri oblike varčevanja konservativni in nenaklonjeni tveganju.
12.23 04. 10. 2021
Finance Zadovoljna

Banka Slovenija pozornost usmerja v tveganja na nepremičninskem trgu

Splošna raven sistemskih tveganj za finančno stabilnost se je po ocenah Banke Slovenije z okrevanjem gospodarstva nekoliko zmanjšala, a ostaja povečana. V Banki Slovenije pozornost usmerjajo v druga tveganja kot v bližnji preteklosti, in sicer predvsem v tista, ki izhajajo iz gibanj na finančnih trgih in nepremičninskem trgu.
11.05 01. 06. 2021
Slovenija Zadovoljna

Z ležarinami za fizične osebe za visoka stanja še Nova KBM

Bankama NLB in SKB, ki na slovenskem trgu zaračunavata ležarine za visoka bančna stanja fizičnim osebam, se z današnjim dnem pridružuje Nova KBM. Kmalu to načrtujeta še banka Addiko in Delavska hranilnica, medtem ko v ostalih bankah glede tega spremljajo dogajanje na trgu.
12.56 27. 02. 2021
Slovenija Zadovoljna

Državni proračun januarja s 432 milijoni evrov primanjkljaja

Državni proračun je januarja zabeležil nekaj manj kot 890 milijonov evrov prihodkov, kar je 1,7 odstotka manj kot januarja lani, odhodki pa so se zvišali za 48 odstotkov, na 1,32 milijarde evrov. Primanjkljaj je zaradi ukrepov za odpravo posledic epidemije dosegel 432 milijonov evrov, kar je šestina za letos predvidenega primanjkljaja v proračunu.
08.27 12. 02. 2021
Slovenija Zadovoljna

NLB in SKB uvajata ležarine za fizične osebe z visokimi stanji na računu

Z aprilom bosta banki NLB in SKB uvedli ležarine za fizične osebe za povprečna mesečna stanja nad 250.000 oz. 200.000 evrov. V drugih bankah so povedali, da tega še ne načrtujejo, a da pozorno spremljajo dogajanje na trgu. Vse banke pa nadomestila zaračunavajo za visoka stanja vlog pravnih oseb.
20.33 18. 06. 2019
Finance Zadovoljna

Davčna spremembe: višja obdavčitev kapitala, razbremenitev stroškov dela

Predlog davčnih sprememb, katerih glavni namen je po besedah finančnega ministrstva razbremenitev stroškov dela, je pripravljen na javno obravnavo. Med drugim predvideva zvišanje mej davčnih razredov, znižanje davčnih stopenj v drugem in tretjem dohodninskem razredu in večjo obdavčitev kapitala - stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala se bo zvišala s 25 do 27,5 odstotka.
18.02 22. 03. 2019
Finance Zadovoljna

Šarec glede ustavne presoje rebalansa računa: Stvari so pod nadzorom

Prvak SDS je napovedal, da bo zahteval ustavno presojo rebalansa proračuna 2019, češ, da gre za strukturno najslabši rebalans po letih 2009 in 2010, ter da Slovenijo izpostavlja velikemu tveganju v času ohlajanja gospodarske rasti. NSi podporo rebalansu odrekajo, Jelinčič pa pravi, da podpore ustavni presoji v SNS ne bodo dali. Šarec trdi, da so stvari pod nadzorom.
12.36 31. 01. 2019
Finance Zadovoljna

V EU beležimo gospodarsko rast, brezposelnost se niža

Območje z evrom je lani zabeležilo 1,8-odstotno gospodarsko rast, a BDP se je v primerjavi z letom 2017, ko je znašal 2,4 odstotka, močno upočasnil, kar gre pripisati predvsem negotovostim, povezanim s trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko ter brexitom. Najnižjo stopnjo brezposelnosti so decembra beležile Češka, Nemčija, Poljska in Nizozemska.
18.07 18. 01. 2019
Slovenija Zadovoljna

Na Hrvaškem nova pravnomočna sodba proti LB in NLB

Županijsko sodišče v Zagrebu je zavrnilo pritožbi LB in NLB v enem od postopkov glede prenesenih deviznih vlog varčevalcev LB na Hrvaškem, s čimer je sodba postala pravnomočna, sporočajo iz urada vlade za komuniciranje. Gre za prvi tak primer po uveljavitvi zakona, po katerem bo finančne posledice za NLB povrnil sklad za nasledstvo.
14.32 06. 01. 2019
Gospodarstvo Zadovoljna

Nemški finančni minister: Gospodarski zagon v Nemčiji usiha, leta obilja so mimo

Nemški finančni minister Olaf Scholz je posvaril, da gospodarski zagon v Nemčija usiha in da so dnevi, ko so davčni prihodki države presegali pričakovanja, minili. Ob tem je opozoril še na možnost pojava protestov t.i. rumenih jopičev tudi v Nemčiji.
09.32 29. 12. 2018
Finance Zadovoljna

Pozor! Finančni virus na pohodu!

V zadnjem času smo zasledili, da je tudi v Sloveniji na pohodu nov, zelo nevaren virus. Enega od najbolj očitnih simptomov tega novodobnega virusa najbolj opišejo prav izjave ljudi, ki ga že občutijo: “Vse je lepo in prav, a če imaš 400 evrov kreditov, 653 evrov plače, ne vem, kako bi skalkulirala, da preživim mesec, razen, kot delam zdaj, edino, da grem 20 km peš v službo.” Ali pa drug primer, kjer gospod simptome opisuje takole: “Imam 850 evrov plače, vse položnice na mesec pridejo 400 evrov, 200 evrov porabim za hrano, pa potem še bencin … kako naj sploh kaj prišparam?”