FIT 24UR / ARHIV ČLANKOV
19.54 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Športne igre za bolne in gibalno ovirane otroke: 'Šport je namenjen vsem'

"Šport je namenjen vsem. S strokovnjaki se ga lahko prilagoditi vsakemu in mu s tem pomagati pri vzdržljivosti in motivaciji. Vse to pa pripomore pri ozdravitvi," je ob otvoritvi jubilejnih bolnišničnih olimpijskih iger poudarila predsednica države Nataša Pirc Musar. Gre za športne igre, v katerih sodelujejo bolni ali gibalno ovirani otroci in mladostniki.
07.10 24. 03. 2024
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Prednosti in tveganja 'carnivore' diete

Zakaj bi se človek odločil jesti izključno meso? To vprašanje se poraja ob pogledu na fenomen, imenovan "carnivore dieta". Na prvi pogled se zdi, da je obilno uživanje govedine, slanine in piščanca sanjska rešitev za ljubitelje mesa, toda ali je res tako preprosto in zdravo uživanje le živil, ki so izključno živalskega izvora?
07.09 10. 03. 2024
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Pegasti badelj, zdravilno zelišče za razstrupljanje jeter

Prekomeren vnos alkohola, slaba prehrana, virusni hepatitis, prekomerno uživanje raznih zdravil in uporaba drog lahko vselej nalagajo ogromno stresa na jetra ter sčasoma povzročijo kronično poškodbo jeter. Živimo v morju toksinov in posledično uničujemo naše telo ter zaradi tega organizem izpostavljamo vedno večjim in težjim izzivom. Nam lahko pri vsem tem pomaga pegasti badelj? Gre za zdravilno zelišče, ki je skoraj vedno ena glavnih sestavin raznoraznih dopolnil za razstrupljanje jeter.
06.58 04. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Svetovni dan debelosti: kakšni so podatki za Slovenijo?

Strokovnjaki ob svetovnem dnevu debelosti opozarjajo, da je debelost kronična bolezen, za katero trpi vedno večji del svetovne populacije. Število ljudi po svetu, ki trpijo za debelostjo, se je od leta 1990 početverilo in je preseglo milijardo, ugotavlja v petek objavljena študija v medicinski reviji Lancet.
07.00 05. 11. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Zakaj smo po jedi utrujeni?

Če ste po jedi pogosto utrujeni, se verjetno sprašujete, ali ni hrana namenjena temu, da nam pomaga dvigniti nivo energije. Zakaj pa se vam dogaja ravno obratno? Zakaj vas zaužiti obrok ne spravi v pogon? Zakaj se vam po kosilu zapirajo oči?
07.00 08. 10. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Kako prepoznati, zdraviti in preprečiti trebušno vodenico?

Trebušna vodenica, medicinsko znana tudi kot ascites, je stanje, pri katerem pride do nenormalnega kopičenja tekočine v trebušni votlini. V tem članku bomo raziskali, kaj je ascites, kako se razvije, dejavnike tveganja, simptome, diagnozo, zdravljenje in preventivo.
18.17 13. 08. 2023
Slovenija Zadovoljna

BLOG: Ste že slišali za dieto 'golo'?

V svetu prehranskih pristopov se vedno znova pojavljajo inovativne metode, ki obljubljajo učinkovito hujšanje in boljše zdravje. Ena takšnih je tudi dieta "golo", ki se osredotoča na uravnavanje hormonov za dosego ciljev hujšanja. Ta pristop ni le prehranski način, temveč tudi filozofija, ki v ospredje postavlja ravnovesje hormonov in spodbuja trajnostno izgubo telesne teže. Temelji na prepričanju, da lahko z uravnavanjem ravni inzulina optimizirate presnovo in izgubo telesne maščobe.
10.32 16. 07. 2023
Slovenija Zadovoljna

BLOG: Kako zdraviti okužbo s salmonelo?

Bakterija salmonela povzroča bolezen, imenovano salmoneloza, ki se kaže s številnimi simptomi, vključno z drisko, bruhanjem, bolečinami v trebuhu, slabostjo, vročino in glavobolom. Simptomi se običajno pojavijo nekaj ur ali dni po okužbi in običajna inkubacijska doba, čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur. Pri preprečevanju okužbe s salmonelo je ključnega pomena preventiva.
14.28 11. 06. 2023
Slovenija Zadovoljna

'Od Franje do Toura': na maratonu slavil Matic Grošelj

Rekreativni in amaterski kolesarji so se s starta podali ob 9. uri, približno štiri ure kasneje pa so največji slovenski kolesarski praznik tudi sklenili. 42. kolesarskega maratona Franja, ki je potekal pod geslom "Od Franje do Toura" ni pokvarilo niti nestanovitno vreme. Na maratonu je naposled slavil Matic Grošelj.
10.26 09. 06. 2023
Slovenija Zadovoljna

Konec tedna kolesarski maraton Franja. Katere ceste in ulice bodo zaprte?

Konec tedna bodo Ljubljano in okolico v znamenju tradicionalnega maratona Franja znova preplavili rekreativni in ljubiteljski kolesarji. Največji slovenski kolesarski praznik, že 42. po vrsti, se bo začel s sobotno Barjanko, v nedeljo pa bo na vrsti glavni del prireditve z velikim in malim maratonom. Zaradi dogajanja pa bodo tako v soboto, še bolj pa v nedeljo po Ljubljani in v njeni okolici zaprte številne ceste in ulice. Preverite, katere.
07.00 04. 06. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Ali 'fat burnerji' res delujejo?

Pred kratkim sem v svojem fitnes centru začel s šesttedenskim Vital izzivom, na katerega se je prijavilo več kot 200 posameznikov in posameznic. Večina je prišla z željo po izgubi odvečne maščobe in glede na to, da sem trenutno v fazi pisanja jedilnikov in navodil za hujšanje, sem se odločil, da tudi z vami delim delček tega, kar svetujem svojim strankam. Veliko jih sprašuje, katere "fat burnerje" priporočam in ali ti sploh delujejo. Prepričan sem, da bi ta tema znala biti zanimiva tudi za vas.
07.00 21. 05. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Eterična olja lahko izboljšajo naše življenje

Eterična olja so stoletja uporabljali za zdravljenje različnih težav in ohranjanje dobrega počutja. Predstavljajo zmesi raznovrstnih hlapnih, močno dišečih spojin, pridobljenih iz botanično definirane rastlinske vhodne snovi (cvetovi, listi, plodovi, semena, korenine, skorja) z destilacijo ali z ustreznim mehanskim postopkom brez segrevanja.
14.32 07. 05. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

Kako si pomagati pri vnetju sinusov?

Vnetje sinusov je zelo pogosta bolezen, ki lahko povzroči veliko nelagodja in bolečine. Gre za vnetje sluznice sinusov, ki so votline v lobanji, obložene s sluznico, in izločajo sluz, ki pomaga pri filtriranju zraka in vlaženju dihalnih poti. Vendar pa se lahko te votline vnamejo zaradi alergij, bakterijske, virusne ali glivične okužbe.
09.49 23. 04. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Spojine za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetij

Tokrat bom pisal o salicilatih, naravnih spojinah, ki se pojavljajo v različnih vrstah hrane, vključno s sadjem, zelenjavo, oreščki in zelišči. Verjetno še niste slišali za te spojine, zato si vzemite kakšno minutko časa in preberite članek.
15.11 15. 04. 2023
Slovenija Zadovoljna

Ko študent na rajžo gre, malo švica in več ve

Ta teden je v Ljubljani potekal tradicionalni Tek od faksa do faksa, dogodek, ki povezuje študente ter zaposlene. Gre za rekreativno prireditev, na kateri so tekači lahko tekli tri različno dolge kroge, in sicer 5, 10 ter 15 kilometrov, vse tri tekaške proge pa so bile speljane tako, da so udeleženci spoznali čim več različnih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Da je prireditev med študenti zelo priljubljena, priča podatek, da so v zgolj petih dneh od začetka prijav zapolnili vseh 600 mest. Da so bili tekači nad organizacijo zadovoljni, pa pričajo njihovi veseli obrazi, ki jih je v objektiv ujel naš fotograf.
12.47 09. 04. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Pet krivcev za bolečine v želodcu

Bolečine v želodcu so pogosta težava, s katero se srečuje večina od nas. Vendar pa v nekaterih primerih lahko postanejo pogoste, hude in kronične, kar je lahko znak nekega resnejšega stanja. Bolečine v želodcu lahko povzročijo različni dejavniki, zato je pomembno, da se zavedamo, kaj so najpogostejši "krivci" za te bolečine. V tokratnem prispevku se bom dotaknil pet najpogostejših razlogov za bolečine v želodcu.
12.44 26. 03. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

Športni tek na Pohorje: neuradni rekord le 24 minut

Navdušeni športni tekači se boste lahko 2. aprila v sklopu projekta "Pohorski Kerlc" podali na športni tek na Pohorje. Trasa, ki je med domačini precej dobro znana, je dolga dobre tri kilometre, višinska razlika med startom in ciljem pa je 693 metrov. Neuradni rekord je dobrih 24 minut.
07.00 26. 03. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Kaj so oksalati?

Oksalati, imenovani tudi oksalna kislina, so naravna spojina, ki jo najdemo v različnih virih živil. Nekatere najpogostejše oksalate v hrani lahko najdemo v rastlinskih virih, kot so sadje, zelenjava, oreščki in semena. Oksalat lahko naravno proizvede tudi vaše telo.
08.00 15. 03. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

Pomanjkanje hranil vpliva na razvoj nevrodegenerativnih bolezni

Delovanje možganov in skladiščenje informacij bi lahko primerjali s proizvodnjo, ki vsak dan ustvari in obdela ogromno količino informacij. Te ob ustreznih pogojih razporedi in shrani. Možgani kot kompleksen sistem velikega števila možganskih celic – vsebujejo namreč več sto milijard nevronov in še 10-krat več podpornih celic (celic glia) – za svoj razvoj in normalno delovanje tako kot vsi deli telesa potrebujejo energijo, ki jo primarno pridobijo s hrano. Ta predstavlja nepogrešljivo gonilo celotnega živčnega sistema in pomembno vpliva na številne kognitivne sposobnosti, predvsem na razmišljanje, koncentracijo in pomnjenje.
07.00 12. 03. 2023
FIT 24UR Zadovoljna

BLOG: Kri v blatu je lahko znak resnih zdravstvenih težav

Če opazite kri v blatu, je to lahko znak resnih zdravstvenih težav in bi morali poiskati zdravniško pomoč čim prej. Seveda pa je lahko tudi kaj manj nevarnega in pogosto ob tem pojavu ni razloga za paniko. Poleg obiska zdravnika morate tudi sami poskrbeti za nekatere spremembe v prehrani in življenjskem slogu, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje in izboljšati zdravje prebavnega trakta.