Fokus / ARHIV ČLANKOV
12.00 31. 03. 2024
Fokus Zadovoljna

Misijonarji iz tujine – rešitev za pomanjkanje duhovnikov

Duhovnikov, redovnikov in redovnic je v Sloveniji iz leta v leto manj, zanimanje za duhovniški poklic upada, kadrovska stiska je zato vse hujša, župnij brez rednega duhovnika vse več. A don Boskovi salezijanci so, kot kaže, našli rešitev. V svoje vrste so sprejeli mlade misijonarje iz Afrike in Azije. Rakovnik pod ljubljanskim Golovcem je tako že nekaj časa dom Vinku iz Vietnama, Cyprianu iz Ugrande in Shivraju iz Indije. Kako so se navadili na življenje v državi, ki je pred tem sploh niso poznali? Kakšne so njihove želje, načrti, kje in kako bi radi delovali v salezijanski skupnosti? Predvsem pa, kakšno sporočilo njihov prihod prinaša vsej slovenski družbi? O tem nocoj v rubriki 24UR Fokus.
07.09 24. 03. 2024
Fokus Zadovoljna

Poklon Petru Prevcu

V dolini pod Poncami je bil poseben dan. Od smučarskih skokov se je namreč poslovil šampion, ki je leta razveseljeval množice navijačev. Prav v Planici je leta 2016 osvojil svojo največjo lovoriko – veliki kristalni globus. V tej sezoni, njegovi najuspešnejši, je nanizal 15 zmag, 22 uvrstitev na stopničke, osvojil je rekordne 2303 točke. Zmagal je na prestižni novoletni turneji, dobil je zlato snežinko za zmago na svetovnem prvenstvu v poletih. V svoji bogati zbirki ima štiri olimpijske medalje in osem kolajn s svetovnih prvenstev. Peter Prevc je najuspešnejši slovenski smučarski skakalec. Zgled mladim. Šampion, športnik, vzornik.
07.12 25. 02. 2024
Fokus Zadovoljna

Popoldanski taksisti in helikopterski starši

Že leta v Sloveniji beležimo negativen prirast, pari se vse težje odločajo za naraščaj, družbena pričakovanja glede vzgoje so visoka. Kako se pripravljamo na rojstvo otroka, koliko denarja namenjamo opremi? Starševstvo se danes precej razlikuje od starševstva nekoč, otrok postaja projekt. Zakaj smo postali popoldanski taksisti in helikopterski starši, ki nenehno stremijo k nadzoru?
12.05 18. 02. 2024
Fokus Zadovoljna

Interpelacija – politični prelom ali celodnevni parlamentarni šov?

Koalicija, zlasti pa SD, še naprej gasi požar in se trudi ublažiti posledice afere sodna stavba. Opozicijska SDS medtem stopnjuje pritisk, zahteva izredno sejo parlamenta o korupciji, predsednik stranke Janez Janša pa – ob vloženih interpelacijah zoper ministrico za pravosodje in ministrico za digitalno preobrazbo – znova omenja tudi interpelacijo celotne vlade. Toda, kakšni so lahko – glede na koalicijsko matematiko – sploh izpleni napovedanih interpelacij?
15.32 09. 02. 2024
Fokus Zadovoljna

Preberete vsaj eno knjigo na leto?

Po rezultatih treh mednarodnih raziskav pismenosti med mladimi, katerih rezultate smo dobili v zadnjem letu in pol, smo v Sloveniji ugotovili precejšnje poslabšanje. 15-letniki pri naravoslovni pismenosti, četrtošolci pri bralni pismenosti in osmošolci pri državljanski pismenosti. Kar vsak četrti odrasli pa ne bere prav dobro in zato slabše razume besedila, s katerimi se srečuje v življenju ali pri delu, polovica odraslih v enem letu ne prebere niti ene knjige.
10.03 28. 01. 2024
Fokus Zadovoljna

Leta 2022 rekord – za štiri nove infekcijske klinike izplačanih bolniških

Bolniška odsotnost – ena največjih težav slovenskega zdravstva. In neenakosti bolniškega sistema – na eni strani rekorder, ki je iz zdravstvene blagajne prejel dobrih 24 tisoč evrov za en mesec bolniške, na drugi pa glavnina, ki na bolniško niti ne upa, ker sicer ne preživi. Število bolnikov v dolgotrajni bolniški skokovito narašča. Če je bilo leta 2015 več kot eno leto bolniško odsotnih dobrih 4200 oseb, jih je bilo leta 2022 že 8500. Še vedno – kljub kozmetičnim popravkom – nimamo sistema, kako ljudi vračati nazaj na delo. Nocoj v rubriki 24UR Fokus zaokrožujemo preiskovalno zgodbo rubrike Dejstva in skozi oči bolnikov ter strokovnjakov razkrivamo neenakosti in pomanjkljivosti bolniškega sistema.
07.18 14. 01. 2024
Fokus Zadovoljna

'Velika pričakovanja rodijo veliko nezadovoljstvo'

Stavka zdravnikov, opozorilni protest sodnikov, nezadovoljstvo tožilcev, nemir v gospodarstvu. Ob tem pa še draginja, ministrske rošade, zdravstvo, ki se lomi, napovedane strukturne reforme, ki jih ni, nerealne časovnice, zaletave izjave in odločitve. Nič nenavadnega torej, da se vlada spopada z nizkimi javnomnenjskimi rejtingi. Kaj to pomeni za verodostojnost in prihodnost ministrske ekipe, samega predsednika vlade? Kaj za koalicijski partnerici in kaj za opozicijo? Bilanca slovenske politike nocoj v rubriki 24UR Fokus.
07.21 07. 01. 2024
Fokus Zadovoljna

Smrtno nevarna magija

Včasih je cirkus pomenil nastope z živalmi, zdaj pa je cirkus nekaj povsem drugega, temelji na artistih in njihovih veščinah, ki jemljejo dih in so velikokrat tudi zelo nevarne. Zato ni prostora za boemskost in napake. Je pa osnovna raven cirkuških spretnosti odlična dejavnost za otroke in mlade, saj razvija ustvarjalnost, motoriko in telo in to brez tekmovalnosti, z manj stresa.
10.32 30. 12. 2023
Fokus Zadovoljna

Junaki leta, naš navdih!

V nocojšnjem Fokusu, zadnjem v letu, ki se poslavlja, prostor namenjamo junakom. Še eno leto trdih preizkušenj je za nami, hudih udarcev, ki jih mnogi še vedno čutijo. Spet so se izkazali posamezniki: takšni, ki gradijo mostove. Takšni, ki kljub oviram uresničujejo svoje cilje. Junakinje, ki o najglobljih brazgotinah govorijo iskreno. In športniki, ki so znova poskrbeli za trenutke vznesenosti in povezanosti.
07.13 24. 12. 2023
Fokus Zadovoljna

Čarobni svet večdesettonskih inštrumentov

Orgle veljajo za kraljico inštrumentov, tako jih je opisal že Mozart in so najbolj zapletena naprava, kar si jih je v predindustrijski dobi izmislil človek. V Sloveniji jih imamo kar 1094, največje so v Cankarjevem domu, največje cerkvene pa v koprski stolnici. Čeprav so največje orgle največji inštrument na svetu, lahko odlično zvenijo tudi v duetu z najmanjšimi inštrumenti. Kako zapleteno jih je igrati, kako dolgotrajna je njihova izdelava in kako nanje zveni Sveta noč? 24UR Fokus.
10.38 17. 12. 2023
Fokus Zadovoljna

Porod: kje, s kom? Želje, izkušnje, stroka

Leta 2018 je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje doma s strokovno pomočjo, pomočjo babice torej, rodilo 13 žensk. Lani že 73. Porodov doma je – tako kažejo številke – v zadnjih letih več, nekaj je k temu zagotovo prispevala epidemija s koronskimi omejitvami, saj je bilo leta 2021 rekordno število porodov v domačem okolju. Stroka, ki takšen porod odsvetuje, se sprašuje, zakaj. Kaj nekatere porodnice odvrača od zagotovo varnejšega poroda v eni od 14 slovenskih porodnišnic? Kaj jih vodi k temu, da sprejmejo tako veliko tveganje, ne le zase, pač pa tudi za svojega otroka?
07.12 10. 12. 2023
Fokus Zadovoljna

50 let hip hopa

Letos mineva 50 let, odkar se je na newyorških ulicah in trgih rodila hip hop kultura. Čeprav mnogi izraz hip hop povezujejo zgolj z zvrstjo glasbe ali plesa, gre za celoten sklop izraznih oblik, ki zajema tako glasbo, rap in spretno vrtenje plošč kot tudi ples – breakdance in likovno ustvarjanje v obliki grafitov. V pol stoletja se je hip hop udomačil prav v vseh koncih sveta, tudi pri nas. Kako je nastal, se razvijal in kje je danes? V 24UR FOKUS.
07.17 03. 12. 2023
Fokus Zadovoljna

'Vsakemu se v življenju lahko zgodi zdrs in prav je, da imajo zapornice priložnost za nove začetke'

S temi besedami je direktorica edinega ženskega zapora v Sloveniji, zapora na Igu, pospremila nocojšnji 24UR Fokus. V zaporu smo namreč posneli reportažo, pokazali vam bomo, kako so videti prostori za zidovi več kot 500 let stare graščine dobrih 10 kilometrov ven iz Ljubljane.
21.58 24. 11. 2023
Fokus Zadovoljna

'Vlada Kreslina imamo vsi za svojega'

Če slišimo njegovo ime, verjetno vsi najprej pomislimo na Beltince, prekmurske ravnice, črno kitaro, klobuke. Vlado Kreslin, ki prihodnji teden praznuje 70 let, je eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih slovenskih glasbenikov. V pol stoletja dolgi karieri je ustvaril množico skorajda ponarodelih pesmi, vse od leta 1992 vsak december redno polni Cankarjev dom. Kakšni pa so bili njegovi začetki, njegova kariera? Kakšne so njegove želje ob rojstnem dnevu? Kaj o njem pravijo tisti, ki so mu blizu? Ekipa rubrike 24UR Fokus je Vlada Kreslina spremljala z Goričkega v Piran.
07.00 19. 11. 2023
Fokus Zadovoljna

Družina Kennedy: privilegiji ali prekletstvo?

V sredo bo minilo 60 let od atentata na tedanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki še vedno buri duhove po vsem svetu. Čeprav naj bi že pred 10 leti razkrili prav vse dokumente, povezane z umorom, so nekateri še vedno tajni, kar le še podpihuje vrsto teorij zarote o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo. Vendar pa je zgodba o enem izmed najbolj pretresljivih zgodovinskih dogodkov še vse kaj drugega; je tudi zgodba o medijih, o skrivnostih, o varovanju politikov in tudi zgodba o eni izmed najbolj privilegiranih ter hkrati nesrečnih družin v ZDA.
07.40 12. 11. 2023
Fokus Zadovoljna

Koliko v življenju šteje videz, naša zunanja podoba?

Ali ljudje, ki so privlačnejši, prej dobijo službo? Ali naš videz vpliva na odločitve v sodnih postopkih? In kako ljudje pravzaprav doživljamo lepoto? Kako presojamo, kaj nam je lepo?
09.35 05. 11. 2023
Fokus Zadovoljna

Migranti v Sloveniji: Večina odide, tisti, ki ostanejo, tukaj delajo

V Slovenijo je letos nezakonito vstopilo več kot kot 44.000 ljudi, kar je skoraj trikrat toliko kot v enakem obdobju lani. Ob nadzorih na slovensko-hrvaški meji policisti zato poostreno nadzirajo tudi t. i. zeleno mejo med državama. Naša ekipa se je policistom pridružila v Rigoncah, kjer prestrežejo največ beguncev. Kaj pa se s pribežniki pravzaprav zgodi, ko jih Policija ujame? Koliko jih v Sloveniji, ki sicer nujno potrebuje tuje delavce, sploh ostane? Ima država zanje rešitve?
07.00 29. 10. 2023
Fokus Zadovoljna

'Neskončna ujetost v kolobarjenje dveh politik'

Politično pester in ognjevit teden – obtožbe, izključitve, odstopi, vlada na prelomu. Ob tem pa še dve uničujoči vojni v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu ter neprizanesljive, vseobsegajoče posledice podnebnih sprememb, ki jih občutimo tudi sami. Kako torej razumeti ta aktualni trenutek, družbo, državo in svet? O tem nocoj v pogovoru s svetovno znano in priznano filozofinjo dr. Alenko Zupančič, ob Slavoju Žižku in Mladenu Dolarju članico tako imenovane slovenske lacanovske trojice. V rubriki 24UR Fokus.
17.26 22. 10. 2023
Fokus Zadovoljna

Razkrili bomo posnetek podkupovanja za posel na Darsu

Podkupovanje, izsiljevanje, sumi korupcije, favoriziranje, sporni javni razpisi in državni denar. Skoraj mesec dni smo v uredništvu 24ur Fokus preverjali trditve naših virov. V tem času smo pridobili ekskluzivne posnetke, pričevanja, sporočila in dokumente, ki dokazujejo, da je v naši največji državni družbi nekaj narobe. Za našo rubriko je spregovoril tudi skesanec, ki trdi, da je za posel na Darsu plačal več deset tisoč evrov podkupnine.
19.14 15. 10. 2023
Fokus Zadovoljna

'Nekega dne sem sladoled izbruhal in tako se je začelo'

Jani Brajkovič, nekdanji profesionalni kolesar, se je kar 17 let boril z bulimijo. V svoji karieri je bil dvakratni državni prvak v kronometru, zmagovalec dirke po Sloveniji, zmagal je na veliki enotedenski etapni dirki po Dofineji. V ozadju njegovih uspehov pa peklenski notranji boj, občutki nevrednosti in nemoči. Zloraba kolesarstva, zloraba hrane. Na dan je zaužil tudi po 20 tisoč kilokalorij in vso hrano izbruhal.