Inšpektor / ARHIV ČLANKOV
09.35 20. 04. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Kako ostati zdravi, vitalni in gibljivi po 40. letu?

40. leta veljajo za prelomna. Po dopolnjenem četrtem desetletju starosti se namreč vsi začnemo intenzivneje starati, hitreje začnejo upadati hormoni, upočasni se metabolizem. Ženske se okoli 50. leta spopadejo še z menopavzo, medtem ko hipogonadizem – moška menopavza – doleti približno vsakega desetega moškega. Padec testosterona moški namreč lahko ohranjajo z redno telesno aktivnostjo, medtem ko se ženska hormona estrogen in progesteron pri vseh ženskah z leti zmanjšujeta. Kako ženske občutijo padec hormonov, je odvisno od tega, kako dobro telesno in umsko pripravljene vstopijo v "kritična" leta. Dejstvo namreč je: bolj ko ohranjamo psihofizično kondicijo, bolj podaljšujemo svojo vitalnost, gibljivost in moč.
09.11 30. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Potica – slovenska kulinarična posebnost

Prijeten vonj, ki napolni hišo. Tradicija, ki jo ob praznikih še danes ohranjamo. Potica prihaja v več kot sto različicah, pekle so jo naše mame, babice, prababice. Prvič jo je omenil Primož Trubar v 16. stoletju, od takrat do danes pa se je precej spremenila.
10.32 23. 03. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Koliko pa vi odštejete za čistilko?

Čiščenje stanovanj za marsikoga vse bolj postaja stvar vikendov in vedno večjih kupov perila. V družinah, kjer si to lahko privoščijo, si jih zato vse več omisli pomoč pri gospodinjskih opravilih vsaj tu in tam, konce tedna pa raje preživijo na izletih ali v kakovostnem času z otroki. Čeprav je tega vse več, pa o tem še vedno ne govorijo vsi na glas, saj se zlasti od žensk še vedno pričakuje, da morajo same v celoti poskrbeti za dom. Po drugi strani pa je zaradi tega vse večje povpraševanje po čistilcih in čistilkah.
08.44 16. 03. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Hiša v dveh dneh?

Gradnja lastnega doma je za večino družin enkraten življenjski dogodek, ki za mnoge pomeni zadolževanje in porabo vseh življenjskih prihrankov. Je hitra in okoljsko trajnostna montažna gradnja boljša od počasnejše, zidane gradnje? Kakšne so cene, hitrost gradnje in življenjska doba?
07.19 09. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Vas mika pametna ura za pet evrov?

Po AliExpressu je v zadnjem času na slovenski trg na velika vrata vstopila tudi kitajska spletna trgovina Temu, ki ponuja neverjetno poceni izdelke. Vendar kaj za ta denar sploh dobimo, kako nas prepričajo v nakup in kakšna je skrita cena teh izdelkov? Ekipa 24UR Inšpektor je preverjala, kaj ponujajo velike spletne tržnice, kakšne so pasti, kako se zavarovati pred goljufijami, kateri so primeri dobre prakse in kako se upreti impulzivnemu nakupovanju, ki ne škodi le našim denarnicam, pač pa tudi okolju ter delavkam in delavcem po vsem svetu.
12.44 02. 03. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Vodotoki: 'Smo država brez nadzora'

Avgustovske poplave so povzročile več kot milijardno škodo na vodotokih. Zakaj stroka pravi, da bi lahko bila škoda manjša? Ekipa 24UR Inšpektor se je odpravila na prizadeta območja ob Savinji in Muri ter preverila, kako potekajo interventni ukrepi na vodotokih. Govorili so z domačini, 'lokalci', stroko, izvajalci in odgovornimi. Ko so bagri že v rekah, pa se postavlja vprašanje: se dela izvajajo strokovno? Poplave so razgalile dejstvo: 30 let smo zanemarjali vodotoke. Bomo ukrepali, preden avgustovske poplave odidejo v pozabo? Odgovori v Inšpektorju.
10.23 17. 02. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Mesni izdelki: Kateri so kakovostni? Kaj je merilo? Kaj kupiti?

Slovenci radi jemo meso in mesne izdelke, pojemo jih več od priporočil zdravstvene stroke. Imamo tudi bogato tradicijo njihove izdelave in kakovostne proizvajalce. A v poplavi domačih in tujih izdelkov na trgovskih policah je potrošnik pogosto v precepu, kaj kupiti, za koliko denarja. Vsi stremimo h kakovostni hrani, a kako naj vemo, kateri izdelek iz mesa je kakovosten? Kaj sploh je merilo za kakovost? Je to cena, poreklo, način izdelave?
11.38 01. 02. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Kanin vnovič pred propadom, Kanin: da ali ne?

V luči zadnjega dogajanja na Kaninu, zaradi katerega smučišče spet sameva, smo za nocojšnji 24ur Inšpektor pripravili dosje o našem najvišjem smučišču, za mnoge smučarje tudi najlepšem. Kanin se namreč bohoti z obilo naravnega snega, sezona tukaj lahko traja vse do junija in se nato le prevesi v poletno, ki jo v tem delu Slovenije narekuje reka Soča. Kaninska usoda je do nadaljnjega zapečatena.
13.35 27. 01. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Še imamo srednji razred?

V Sloveniji se imamo skoraj vsi za srednji razred, hkrati pa smo prepričani, da ga več ni oziroma da izginja. Vendar kaj to sploh pomeni? In kdo sploh je v srednjem razredu? Zaradi neurejenega trga nepremičnin prav stanovanje ali hiša postaja razredna subvencija. Če jo imaš, če si jo podedoval, si ne glede na dohodek, poklic, izobrazbo, srednji razred. Statistično smo zelo egalitarna država, problem pa je v statistiki, ki temelji samo na dohodku. Razlike nastajajo, ko v enačbo vključimo premoženje.
14.23 20. 01. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Pomanjkanje vitamina D: od rahitisa do osteoporoze

Mehke kosti, slaba mišična moč, rahitis, osteoporoza, težje prebolevanje respiratornih bolezni, alergije ... Vse to so lahko posledice prenizke ravni vitamina D v našem telesu. Gre za vitamin, ki ga naše telo tvori samo – zadostuje že 15-minutno izpostavljanje soncu – a le v poletnih mesecih, ko je sonce dovolj visoko.
10.38 13. 01. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Pica, jed, ki je nobena druga ne nadvlada

Od neapeljske do romanske in ameriške. Je ena najbolj priljubljenih jedi, ki prihaja v nešteto različicah. Vsaka pa ima svoje zakonitosti – od temperature peči, hidracije testa, dolžine pečenja, izbire moke – pomemben je prav vsak detajl.
07.11 06. 01. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Je Slovenija (še) smučarska nacija?

Slovenija je bila, je in bo smučarska država. Zaradi naravnih danosti, kljub topli zimi. Zaradi zgodovinsko gledano izjemnih dosežkov alpskih smučarjev še iz časov nekdanje skupne republike. Tudi zaradi tega toliko Slovencev še vedno smuča in komaj čaka, da zapade prvi sneg.
13.16 23. 12. 2023
Inšpektor Zadovoljna

'Za penino je vedno pravi čas'

Pogosti spremljevalci decembrskih prazničnih dni, zlasti seveda prehoda iz starega v novo leto, so že leta peneča vina. Tudi slovenska, so si enotni poznavalci, so izjemna, več kot primerna za svečane trenutke. Pa veste, kakšna je pravzaprav razlika med penečim vinom, šampanjcem, penino in proseccom? Kakšne so metode pridelave penečih vin? Kaj je pri tem najbolj pomembno? O tem nocoj v rubriki 24UR Inšpektor.
07.07 09. 12. 2023
Inšpektor Zadovoljna

Neskladnih živil je iz leta v leto več. Koliko pa je tudi nevarnih?

Odpoklic za odpoklicem: zamrznjene jagode, mandarine, soja, fižol, paradižnik, rdeča pesa, kurkuma. To so neskladna živila, ki so jih morali samo v novembru umakniti s prodajnih polic. Lani je bilo takšnih živil 127, leto pred tem 131. Največ so jih morali umakniti zaradi prisotnosti različnih onesnaževal, težkih kovin, mikotoksinov, pesticidov. Je torej hrana vse bolj nevarna, škodljiva za naše zdravje? Nas mora zaradi tega skrbeti? Res vemo, kaj jemo? Kakšen je sploh nadzor hrane? Kako potekajo analize? Kako za zdravo in varno hrano skrbijo kmetje, kako dobavitelji in trgovci? O tem nocoj v rubriki 24UR Inšpektor.
11.53 02. 12. 2023
Inšpektor Zadovoljna

So mladi res leni?

V času, ko primanjkuje delovne sile, se mnogi pritožujejo, da nove generacije, ki vstopajo na trg dela, nimajo prave delovne etike in da so mladi enostavno leni. Pa je res tako? Instagram in Tiktok sta polna posnetkov mladih, ki enostavno ne želijo delati. Hkrati pa mladi, če radi delajo v svojem poklicu, zelo dobro delajo, pravijo strokovnjaki. So zelo strastni in pripadni in pravzaprav izboljšujejo delovne pogoje za vse.
14.35 22. 11. 2023
Inšpektor Zadovoljna

Depresij in tesnob za tretjino več, pomoč prepočasna in draga

Število ljudi z duševnimi težavami se je po pandemiji koronavirusa povzpelo za tretjino. Potrebe po pravočasni in strokovni pomoči naraščajo, čakalne vrste za obisk kliničnega psihologa pa z napotnico redno presegajo eno leto. Na trgu je kaos. Psihoterapijo ponujajo tudi tisti, ki nimajo nobene izobrazbe, stroka pa ni enotna glede vprašanja, kdo psihoterapije lahko sploh izvaja. Država, ki že leta obljublja zakon o psihoterapevtski dejavnosti, ki bo uredil področje in uvedel nadzor, pa že leta ne naredi nič.
13.14 18. 11. 2023
Inšpektor Zadovoljna

Femicid: vsako drugo umorjeno žensko ubije partner

Partnerski umori so vrh ledene gore partnerskega nasilja. Intimnopartnerski umori, tako imenovani femicidi, so v Sloveniji precej pogosti. Konkretne številke: leta 2022 je zaradi femicida umrlo sedem žensk, leta 2021 štiri, leto poprej – v času epidemije, najstrožjih ukrepov in omejenega dostopa do pomoči – pa rekordnih deset.
13.01 11. 11. 2023
Slovenija Zadovoljna

Začimbe: donosen posel z veliko potvorb

Začimbe so poganjale in usmerjale svetovno zgodovino. Imele so pomembno gospodarsko in politično vlogo, bile so donosen posel. Danes je globalna industrija zelišč in začimb ocenjena na štiri milijarde evrov letno, vsak šesti vzorec pa je, po podatkih evropske komisije, potvorjen.
09.30 04. 11. 2023
Slovenija Zadovoljna

Hujšanje brez diet in gibanja?

Je svet vendarle dočakal čudežno zdravilo proti debelosti? Semaglutid, pri nas v obliki zdravila za diabetes tipa 2 – Ozempic – napoveduje revolucijo, saj je debelost ena najhujših kroničnih bolezni sodobnega časa. Ko se je vrsta zvezdnic in zvezdnikov pohvalila, da so shujšali prav s tem zdravilom, je povpraševanje eksplodiralo. Zdravila pa ni dovolj, brez njega občasno ostanejo tudi diabetiki. Raziskave o stranskih in dolgoročnih učinkih še vedno potekajo, strokovnjaki in tudi nekateri uporabniki pa opozarjajo, da to ni čudežna rešitev za nezdravo življenje in slabo samopodobo.
07.11 28. 10. 2023
Inšpektor Zadovoljna

Energijske pijače škodljive, hkrati dostopne v zdravstvenih ustanovah

Pitje energijskih pijač je med mladimi vse bolj priljubljeno – pije jih skoraj vsak drug mladoletnik. Koktajl sestavin – kofein, veliko sladkorja, tavrin, včasih tudi gvarana, barvila – pa vpliva na srce, povzroča neravnovesje inzulina, poruši vzorce spanja. Litva je kot prva država na svetu leta 2014 omejila prodajo energijskih pijač mladoletnim. Pri nas pa so široko dostopne, celo v zdravstvenih ustanovah.