Slovenija v stiski / ARHIV ČLANKOV
07.00 15. 04. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Pri mladih je treba krepiti njihovo čustveno inteligenco'

Ob tem, ko je javnost pretresel še en primer medvrstniškega nasilja, se pojavljajo vprašanja, kako do tovrstnega nasilja pristopiti, če želimo njegov porast ustaviti oziroma ga zmanjšati. Leži odgovornost na plečih staršev ali na vzgojnih ustanovah? Kakšni naj bodo učinkoviti preventivni ukrepi in kako delovati po tem, ko nasilje kljub preventivi izbruhne.
18.53 11. 04. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Trendovsko se je identificirati z duševno motnjo'

TikTok je družbeno omrežje, ki hitro pridobiva nove uporabnike. Pri nas jih je bilo v 2021 že več kot 100.000, globalno naj bi jih bilo dnevno približno 30 milijonov. Cilj ustvarjalcev? Ustvariti viralen video. S tem ni nič narobe, dokler gre za neškodljivo zabavo, a težava postaja, da je omrežje postalo neusahljiv vir dezinformacij o duševnem zdravju, ki lahko uničujoče vplivajo na mlade. Kaj ima pri tem algoritem?
13.14 08. 04. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Meni en pogovor ob kavici tako pomaga, da se ne da povedati'

Že en sam objem ali pogovor ob kavi naredi veliko razliko, pravijo osebe s težavami v duševnem zdravju. "Prijateljice in prijatelji, kje ste," se sprašuje operni pevec in pedagog Nace Junkar, ki je pred 21 leti zbolel za hudo depresijo. Ob večerih in praznikih je najhuje, zato se ozrite okrog sebe in ljudem namenite trenutek pozornosti, saj lahko kot družba marsikaj spremenimo.
08.26 08. 04. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

Normalizacija femicidov: 'Opeva se jih z enako ležernostjo kot ljubezen'

Medijski teksti o femicidih in nasilju nad ženskami imajo lahko močno vlogo pri tem, kako bomo te pojave razumeli. Če bodo torej medijske vsebine – bodisi v obliki filma, pesmi ali denimo vloga – sporočali, da z umorom (bivše) intimne partnerke ni nič narobe, se ta sporočila lahko prenesejo na gledalca oziroma bralca. "Besedila pesmi so posledica družbenih vzorcev, ki tovrstne oblike femicidov razumejo kot nekaj normalnega, kot nekaj, kar si moški lahko privošči. Z opevanjem takšnih pesmi se zvišuje toleranca do tovrstnih oblik nasilja," je izpostavila sociologinja dr. Jasna Podreka.
16.25 06. 04. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

Strategija za obvladovanje demence: nekoč med prvimi, danes redki brez nje

Po treh letih bo Slovenija spet dobila strategijo za obvladovanje demence, so napovedali v strokovni skupini ministrstva za zdravje. Čeprav smo bili nekoč ena prvih evropskih držav, ki je imela tovrstno strategijo, pa smo trenutno postali ena redkih brez strategije na tem področju. Nova strategija, ki bo veljala za obdobje do leta 2030, temelji na 10 stebrih. Med drugim prinaša nacionalni center za demenco, register za spremljanje značilnosti demenc, multidisciplinarno obravnavo in sodobno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo. Ob tem se osredotoča tudi na oskrbo oseb na domu.
17.49 05. 04. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

Za dodatne centre za duševno zdravje potrebujejo prostor in strokovnjake

V Ljubljani trenutno deluje 1,5 tima v dveh centrih za duševno zdravje za otroke in mladostnike, čeprav je zdravstveno ministrstvo skupaj odobrilo šest timov. V Zdravstvenem domu Ljubljana pravijo, da bi za vzpostavitev dodatnih centrov potrebovali predvsem dodaten prostor in dodatno število strokovnjakov.
15.21 05. 04. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

Konec psihoterapevtskega 'biznisa': zakonska regulacija poklica z licencami

"Psihoterapija postaja biznis. Povpraševanje je večje od ponudbe, cene psihoterapevtske ure letijo v nebo," je jasna psihoterapevtka Urška Batellino. Prav zato sta regulacija in izobraževanje na področju psihoterapije tako potrebna. Na zdravstvenem ministrstvu so tako pripravili predlog zakona o psihoterapiji, s katerim želijo to področje regulirati, tudi z licencami in zbornico za psihoterapevte. Upajo, da bo v javno obravnavo prišel čez 14 dni.
12.51 02. 04. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Nobena teorija te ne more pripraviti na vodenje tihega poroda'

Na drugi strani staršev, ki se spopadajo z izgubo otroka med nosečnostjo, porodom ali kmalu po rojstvu, stojijo zdravstveni delavci. Profesionalci. Ginekologi, babice, medicinske sestre, osebni zdravniki. Kljub naučenim pristopom in prijemom ob izgubi tudi njim ni lahko, čeprav se nosečnicam in porodnicam zdi drugače. "Definitivno mi ni bilo tako težko kot paru, vseeno pa je hudo tudi za zdravstvenega delavca. Mislim, da je bil to eden hujših dni v mojem življenju," svojo izkušnjo vodenja poroda mrtvorojenčka opisuje babica Maja Golob.
15.42 26. 03. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Neplodnost ne izgine. To je diagnoza, ki bo vedno moja'

Devet let, dve zunajmaternični nosečnosti, šest postopkov umetne oploditve, devet prenosov zarodkov. To je zgodba Katarine, ki se je končala brez otroka. A zanj je bila pripravljena narediti vse. "Pila sem praške, 'informirano vodo' za 40 evrov ... Od bioresonance in raznih terapij do karmične diagnostike. Ti povej, jaz sem zagotovo poskusila." Po več letih sta se nato s partnerjem odločila, da je bilo dovolj. A kot dodaja, bo neplodnost vedno njena diagnoza.
07.00 26. 03. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Odrasla človeka bi morala stvari razčistiti tako, da ne uničujeta življenja otrok'

Peter Svetina je od leta 2019 varuh človekovih pravic. V daljšem pogovoru smo z njim spregovorili o izzivih otrok ločenih staršev, oseb z motnjami v razvoju, starejših in vseh, ki iščejo pot do pristojnih, naletijo pa na aroganco in neodzivnost. Zakaj smo Slovenci prepričani, da so za reševanje naših težav odgovorne institucije? Zakaj je toliko nerazumevanja koncepta deinstitucionalizacije in zakaj je nujno, da opustimo pokroviteljski odnos do starejših?
07.00 25. 03. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Vsak dan, vsak mesec je preveč. Hude stiske povzročajo trajno škodo'

"Najbolj škodljivo je, kadar eden od staršev v boj proti drugemu staršu potegne otroka. Otrok mora ostati v vlogi otroka. On ni tisti, ki se bo dogovarjal, to je odgovornost staršev. Otrok tudi ni prenašalec informacij," opozarja Tatjana Milavec, sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije.
07.00 19. 03. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Zaradi ljubezni sem jo ubil. Če je ne bi ljubil, ne bi čutil bolečine'

"Recimo, da sem zagrešil ta zločin. Če bi ga, bi to moralo biti zato, ker sem jo zelo ljubil, kajne?" Tako je nekoč "razmišljal" O. J. Simpson. Številni so še danes prepričani, da je prav on umoril nekdanjo soprogo in njenega prijatelja – čeprav je bil oproščen. Zakaj torej moški ubijajo ženske, s katerimi so (bili) v romantičnih zvezah? Kaj imajo pri tem "ljubezen" in druga čustva?
08.55 17. 03. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

Ločitve (po slovensko): 'Naj stane, kar hoče, samo da zmagam!'

Te dni Slovenijo znova razburja primer mučnega odvzema treh otrok materi. Ker je pristojnim šele po več letih žalostni zgodbi uspelo dodati novo poglavje, še vedno pa ne tudi epiloga. Nobenega dvoma ni, da si zato ostro kritiko zaradi svojega (ne)dela zasluži vrsta vpletenih v primer. Toda: predvsem starši bi morali biti ob razhodu sposobni na prvo mesto postaviti dobrobit otrok. Kako pa je v resnici?
14.32 26. 02. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'V femicide jih vodita predhodno nasilje in posestniška drža nad partnerko'

Policisti letno obravnavajo več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, ki v najbolj skrajni obliki preraste v intimno-partnerski umor oziroma femicid. V Sloveniji v povprečju beležimo med pet in sedem takšnih umorov letno.
18.34 23. 02. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Ata, ne priti v šolo, ker boš prišel pijan in mi boš naredil sramoto'

Po sladkih pustnih pregrehah in kakšnem kozarčku preveč je prišel čas za streznitev. Začenja se post, z njim pa tudi tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola, ki je letos postala polnoletna. Tokrat je posvečena svojcem, predvsem otrokom alkoholikov, ki pogosto tiho trpijo v strahu in sramu, zato je osrednje sporočilo "Beseda zdravi". Odrasel Slovenec je lani uradno v povprečju spil skoraj 11 litrov čistega alkohola, kar je liter več kot leto prej, pijani vozniki pa so povzročili kar 1600 prometnih nesreč.
16.58 13. 02. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Zakaj me ne morejo imeti dovolj radi, da bi nehali?'

Življenje alkoholika pogosto ni enostavno. A še huje je odraščati z zasvojenimi starši. Družino, kjer je doma alkohol, zaznamujejo kaos, neskladnost, nejasne vloge in nelogično razmišljanje, pogosto psihično in fizično nasilje. Otroci iz takšne družine so kot vojaki, ki so se borili v boju – zaznamovani so s travmo, ki jo bodo nosili skozi vse življenje.
07.01 05. 02. 2023
Slovenija v stiski Zadovoljna

Koga razhod (ne) osreči? Devet vprašanj za tiste, ki razmišljajo o ločitvi

Bliža se valentinovo, praznik zaljubljenih, ki pa po nekaterih podatkih ljudi vzpodbudi k razmišljanju o zvezi oziroma k razmišljanju o stanju, v katerem se nahaja. Medtem ko eni razmišljajo, da je skrajni čas, da se poslovijo od samskega življenja, drugi razmišljajo o selitvi v skupno stanovanje, zaroki, poroki ... Spet tretji pa o – ločitvi. Pa zaključek zveze, kadar ne govorimo o dejavnikih, kot so nasilje, zasvojenost ali izguba zaupanja, samo po sebi res prinese srečo?
07.22 03. 12. 2022
Slovenija v stiski Zadovoljna

Kako lahko osebi v duševni stiski nudimo 'psihološko prvo pomoč'?

Tako kot z znanjem prve pomoči lahko rešimo življenje nekomu, ki se, denimo, duši, je doživel srčni zastoj ali bil udeležen v nesreči, lahko psihološka prva pomoč reši življenje osebi z duševno težavo ali stisko. Mnogokrat namreč ljudje oklevamo, ali naj sploh pristopimo k nekomu, ki je v duševni stiski, saj mislimo, da lahko v tem primeru ukrepajo samo strokovnjaki. Ti opozarjajo, da to ni res, in svetujejo, da si pri psihološki prvi pomoči lahko pomagamo s tremi P-ji: prepoznamo, pristopimo, pomagamo.
19.22 08. 10. 2022
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Prepričanje, da je paliativna oskrba namenjena samo umirajočim bolnikom, je zmotno'

Kot vsako leto drugo soboto v oktobru praznujemo svetovni dan hospica in paliativne oskrbe. Ta dan nas opominja, da paliativna oskrba pomembno izboljša kakovost življenja bolnikov z neozdravljivo boleznijo in da mora biti kot temeljna pravica dostopna vsem. Ob tej priložnosti smo opravili intervju z Majo Kolšek Šušteršič, družinsko zdravnico in članico Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe, katerega predsednica je Maja Ebert Moltara, ki je tudi vodja oddelka za akutno paliativno oskrbo. V sredo se je na temo paliativne oskrbe odvila tudi novinarska konferenca, na kateri so predstavili izkušnje z mobilnimi paliativnimi timi ter vlogo družinskega zdravnika kot temelja paliativne oskrbe.
15.14 05. 10. 2022
Slovenija v stiski Zadovoljna

'Vse pogosteje sem se primerjala z ljudmi na spletu in vse bolj sovražila sebe'

Sem ničvredna. Ne izgledam dobro. Če bi izgledala drugače, bi se imela bolj rada. Bila bi tudi veliko bolj srečna. To je le nekaj izmed misli, s katerimi se spopadajo številne ženske. Podatki kažejo, da se s takšnimi mislimi spopada osem od desetih Britank, ko obiščejo družbena omrežja. A imajo "rešitev". V svet popolnosti in blišča lahko spadajo tudi same – če na svoj mobilni telefon namestijo aplikacijo za retuširanje fotografij. Tako si je hitro mogoče nekoliko zožati pas, pobeliti zobe, stanjšati nos in povečati ustnice.