Slovenija / ARHIV ČLANKOV
06.24 23. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Predsednica republike bo podpisala odlok o razpisu evropskih volitev

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. S tem bo formalno za dan glasovanja določila 9. junij. Določila pa bo tudi dan, ko bodo začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil in bo možno vlaganje kandidatur.
06.07 23. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

V jami so potrebovali eksploziv, dostavil ga ni nihče

Zakaj je bilo 18-urno reševanje poškodovanega jamarja z globine 150 metrov, ko so s kladivi in vrtalniki kopali izhod, tako zahtevno? Walter Zakrajšek in Maks Merela sta v oddaji 24UR ZVEČER izpostavila, na kakšen problem je opozorila reševalna akcija v jami Jelen brdo na Kočevskem, ki se je sicer končala srečno.
00.15 23. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

18. dm tek za ženske tečemo 25. maja 2024!

dm tek za ženske v letu 2024 praznuje svojo polnoletnost. 18. dm tek za ženske bo v soboto, 25. maja 2024 v ljubljanskem parku Tivoli in bo potekal pod okriljem skrbi za žensko zdravje.
20.02 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Dve hudi napaki: ali varnostni vzvodi v zdravstvu delujejo?

Po javnem razkritju dveh hudih napak v zdravstvu, ki ju odgovorni niso prijavili na pristojno ministrstvo, čeprav bi to morali storiti v 48 urah, je vse več vprašanj. Koliko tovrstnih napak se še zgodi, ki pa nikoli ne pridejo v javnost? Preglednega registra zdravniških napak in učinkovitega sistema, ki bi urejal področje kakovosti in varnosti, Slovenija namreč nima. Na ministrstvu sicer zbirajo število t. i. varnostnih incidentov, zakonodajo na tem področju pa šele pripravljajo. "Tako slabo, kot je v zdravstvu danes, ni bilo še nikoli," pa ocenjuje predsednik Komisije za medicinsko etiko Božidar Voljč.
19.22 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Je nov odlok o plovnem režimu na reki Soči neustaven?

Tik pred začetkom plovne sezone na reki Soči so v Posočju vedno bolj napeti loki med raftarskimi podjetji in kobariškim županom, ki je pod streho spravil nov odlok o plovnem režimu na reki Soči. Ta ukinja dosedanje pavšale in uvaja nov način pristojbine v obliki dovolilnice ter elektronsko potrjevanje le-teh pred odhodom na reko. Nov odlok so potrdili v Kobaridu in Tolminu, v Bovcu velja stari, kar pomeni dvojno plačevanje. Raftarji so zato ta teden vložili predlog za ustavno presojo odloka.
18.06 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Parlament z zemljevida EU 'izbrisal' Slovenijo: 'Zahtevamo javno opravičilo'

"Kaj Evropa dela zame?" Tako je naslovljena kampanja, ki je zaradi napake pri natisu letakov požela številne kritike Slovenije. Naši predstavniki v EU so se nemudoma obrnili na Evropski parlament, od katerega zahtevajo popravek napake pa tudi javno opravičilo. In za kaj pravzaprav gre? Na spornem letaku je natisnjena tudi podoba zemljevida EU. S katerega pa so "pomotoma" izbrisali Slovenijo. "Gre za povsem nesprejemljivo in neprofesionalno napako," je v protestni noti zapisal tudi evroposlanec Matjaž Nemec. "Gradivo je bilo popravljeno in bo vnovič natisnjeno," pa so sporočili s Parlamenta, a se za napako (še) niso opravičili.
17.13 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ne bo odšla molče: ministrica bo razkrila del poročila o spornem nakupu

Pravosodna ministrica, ki za zdaj še opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan se je predvidoma še zadnjič udeležila seje vlade. Zatem pa bo po tednih razčiščevanj okoliščin nakupa stavbe na Litijski zapustila vladne vrste in krajši čas koristila nadomestilo. A ministrica bo pred svojim slovesom imela še zadnje besede. Napovedala je, da bo pred odhodom javnosti razkrila del poročila o omenjenem nakupu.
17.07 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kmetje znova zasedli slovenske ulice, s seboj pripeljali tudi gnoj

Razočarani kmetje so se znova zbrali na kmečkem protestu, katerega organizator sicer ni znan. Na Ptuj so se pripeljali z več kot 60 traktorji in transparenti. Tudi z gnojem, za katerega pravijo, da prihodnjič morda ne bo več na traktorski prikolici. Tudi v Celju se jih je zbralo več deset, nekaj tudi v Gornji Radgoni, Kranju, Murski Soboti ...
16.44 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Posnetki iz jame: s kladivi in vrtalniki kopali izhod za ujetega

Raziskovanje jame pri Jelen brdu se je spremenilo v reševalno akcijo. Eden od jamarjev je padel šest metrov v globel ter poškodovan obležal na okoli 150 metrov globine. Nemudoma je stekla reševalna akcija, reševalci so se v temni noči začeli spuščati v še bolj črno notranjost jame pri Jelen brdu. Edini vir svetlobe so bile njihove svetilke. Spust pa še zdaleč ni bil enostaven. Plaziti so se namreč morali skozi ozka grla jame, pot pa so si utirali tudi s kladivi in vrtalniki, kar prikazujejo tudi posnetki reševalcev iz jame.
16.15 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Mesec: Kriza se končuje, odhajajo tisti, ki so Levico notranje razdvajali

Levica, ki jo po lanskem kongresu in nedavnem predlogu za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mest v delovnih telesih DZ pretresajo napetosti, končuje svojo notranjo krizo, ocenjuje nekdanji koordinator Luka Mesec. "Tisti, ki so stranko notranje razdvajali, uničevali, bučno odhajajo," je poudaril. Prepričan je, da je stranka na poti h konsolidaciji.
15.32 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Fekalni madež vse bližje Postojnski jami: 'To je posledica človeške neumnosti'

Postojnčani se spopadajo z ekološko katastrofo. Približno 1800 kubikov gnojevke se je razlilo v lokalne vodostaje. V potoku Koretan so fekalije pobile vse ribe in rastline, onesnažena voda pa je dosegla tudi reko Nanoščico, od koder se pomika proti Postojnski jami. Ali to pomeni, da je ogroženo tudi življenje človeške ribice? Kakšne so posledice?
15.20 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

V Peruju prijeli Slovenca, ki so ga iskali zaradi poskusa umora

Perujska policija je v Limi prijela slovenskega državljana, ki se je dalj časa skrival, Okrožno sodišče v Novi Gorici pa je leta 2019 zanj razpisalo mednarodno tiralico. Po neuradnih informacijah STA gre za Luko Furlana, ki ga z rdečo tiralico zaradi poskusa umora išče Interpol.
14.32 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Novela zakona razdvaja: zaščita okolja in ljudi ali izguba delovnih mest?

Podporniki in nasprotniki predloga novele zakona o varstvu okolja pred tretjo obravnavo v DZ stopnjujejo pozive za njen sprejem oz. zavrnitev. Društvo Eko Anhovo in dolina Soče je pred vlado izpostavilo, da zakon prinaša dvig okoljske kakovosti in zaščito prebivalcev, zaposleni v Salonitu Anhovo pa svarijo pred izgubo delovnih mest.
14.05 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Državljanom se ni treba bati za stanje po 1. marcu'

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je po srečanju z vodstvi zdravstvenih ustanov v izjavi za medije poudaril, da se državljanom ni treba bati za stanje po 1. marcu, ko se bodo začeli uveljavljati preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo. V primeru nadaljnjih zaostritev pa bo potrebna racionalizacija, je napovedal.
13.27 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

V SD pretresanje imen za vodenje pravosodnega resorja in stranke

SD še vedno zaposluje iskanje kandidata za vodenje pravosodnega resorja. Čas se izteka, a proces teče mirno, ni potrebe, da licitacija imen v javnosti poteka vsak dan, poudarjajo. O imenih se bodo v naslednjih dneh pogovorili tudi s premierjem. V SD se obenem pripravljajo tudi na volilni kongres, začeli so se postopki evidentiranja kandidatov.
12.53 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Reševalcem uspelo: poškodovani jamar po 18 urah na površju

V jami pri Jelen brdu na Kočevskem se je uspešno končalo reševanje jamarja, ki je zdrsnil na globini okoli 150 metrov in se pri tem poškodoval. Po 18-urni reševalni akciji so ga uspeli spraviti na površje.
12.42 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Močni sunki vetra, dež se lahko ponekod spremeni v snežinke

Do sredine noči na soboto bo predvsem v zahodni polovici Slovenije padla večja količina dežja. Južna pobočja na severozahodu države lahko lokalno prejmejo več kot 300 litrov padavin na kvadratni meter. Najbolj bo padalo v petek zvečer, ko se bo čez naše kraje pomikala vremenska fronta. Ob tem lahko ponekod tudi zagrmi.
12.15 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Država mora nevrokirurgu Dolencu plačati 390.000 evrov odškodnine

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da mora država nevrokirurgu Vinku Dolencu plačati 390.000 evrov odškodnine ter DDV in obresti. Ugotovilo je, da je Dolenc utrpel materialno škodo, ker so slovenska sodišča priznala sodbe izraelskega sodišča v postopkih, neskladnih z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic.
09.12 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kako najceneje do kože brez gubic?

Ko ženska pride v določena leta, tudi zdrav življenjski slog ni več dovolj za mladosten videz. S pravilno nego lahko proces staranja upočasnite in ohranite mladosten videz.
00.15 22. 02. 2024
Slovenija Zadovoljna

13 € za Microsoft Office 2021 in Windows 11 z doživljensko licenco!

Ne glede na to, ali gre za starejši model, obnovljen prenosnik (bravo, ker prispevate k ohranjanju okolja!), če vaši vaši trenutni napravi manjkajo izbrana orodja ali operacijski sistem, potem vam lahko pomagamo. Običajno je nadgradnja prenosnika precej draga zadeva, vendar imamo trenutno odlično in poceni rešitev.