Tujina / ARHIV ČLANKOV
17.28 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Malmö: na ulicah več tisoč propalestinskih protestnikov, tudi Greta Thunberg

V švedskem Malmöju se bo začel drugi polfinalni izbor 68. tekmovanja za pesem Evrovizije. Za uvrstitev v sobotni finale se bodo potegovali predstavniki 16 držav, največ oči pa je uprtih v nastop predstavnice Izraela. Med vajo so jo izžvižgali, domnevno pa je dobila tudi nasvet, naj do nastopa raje ostane v hotelski sobi. Na ulicah Malmöja se je medtem zbralo okoli 5000 protestnikov, ki zahtevajo izključitev Izraela z Evrovizije. Pridružila se jim je tudi podnebna aktivistka Greta Thunberg.
16.42 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Ukrajinski dron v napadu na rusko rafinerijo preletel 1500 kilometrov

Ukrajina je z dronom napadla naftno rafinerijo v oddaljeni ruski republiki Baškortostan, je za medije povedal neimenovan ukrajinski obrambni uradnik, ki je 1500-kilometrski let brezpilotnika označil za rekordnega. V Rusiji so napad potrdili, a zanj niso nikomur pripisali odgovornosti.
15.40 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Boeing zapeljal s steze, v motorju zazevala velika luknja

Potniško letalo boeing 737-300 je na mednarodnem letališču v senegalski prestolnici Dakar ob vzletu zapeljalo z vzletne steze. V nesreči se je poškodovalo 11 ljudi, od tega štirje huje.
12.16 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Ob ruski vojaški paradi na dan zmage: Kje so tanki?

Rusija se je ob dnevu zmage, praznovanju poraza nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni, zavila v patriotski duh. Čeprav je 79 let po padcu Berlina v rokah Rdeče armade v Rusiji živih le še nekaj veteranov, ostaja zmaga nad nacistično Nemčijo najpomembnejši in najbolj spoštovan simbol uspešnosti države ter ključni element nacionalne identitete, ki ga ruski predsednik Vladimir Putin tako rad uporablja za opravičilo invazije v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je ob današnji obletnici konca 2. svetovne vojne v Evropi primerjal obrambo njegove države pred rusko agresijo z ukrajinskimi prizadevanji za poraz nacistične Nemčije, pri čemer je opozoril, da bi se zgodovina lahko ponovila v prid Ukrajine.
10.33 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Gluha britanska deklica po prelomnem zdravljenju znova sliši

Opal Sandy se je rodila popolnoma gluha zaradi slušne nevropatije, ki moti prenos živčnih impulzov iz notranjega ušesa v možgane. 18-mesečna deklica pa lahko po zaslugi prelomne genske terapije zdaj sliši skoraj normalno. Njen sluh pa bi se lahko še izboljšal, so optimistični zdravniki.
10.27 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

'Bolni bi morali zapustiti Rafo, vendar ne morejo, ker so mejni prehodi zaprti'

Situacija v bolnišnicah v Rafi se naglo slabša. Če se bodo spopadi okrepili in bodo poti v Gazo ostale neprehodne, bodo bolnišnice preplavili bolni in ranjeni, pravijo zdravniki v mestu. Potem ko je izraelska vojska zavzela bližnji mejni prehod z Egiptom so v naglici evakuirali bolnišnico Abu Yousef al-Najjar, eno od redkih delujočih bolnišnic v Rafi. "Razmere so katastrofalne," je ob tem dejal direktor bolnišnice, Marwan al-Hams.
09.13 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

V ZDA zaslišanje o havanskem sindromu: 'Rusija ima motiv, priložnost in sredstva'

Rusija naj bi v zadnjih letih v tajni operaciji z uporabo zvočnega orožja "napadla in nevtralizirala" več deset ameriških obveščevalnih agentov, so priče povedale odboru predstavniškega doma, ki preučuje skrivnostni pojav, znan tudi kot havanski sindrom. Povedali so, da je imela Rusija motiv, sredstva in priložnosti za napade na ameriške diplomate in druge vladne uslužbence na veleposlaništvih in drugih vladnih območjih, zaradi katerih so mnogi utrpeli poškodbe možganov in izgubo sluha, kar jim je onemogočilo nadaljevanje kariere.
08.24 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Moški, aretiran v povezavi z umorjenimi deskarji, priznal trojni umor

Potem ko so brata iz Avstralije Jake in Callum Robinson ter njun prijatelj iz ZDA Jack Carter Rhoad izginili v Mehiki, so oblasti aretirale moškega, obtoženega njihovega izginotja. Ta je na sodišče stopil zaradi ugrabitve, a je priznal tudi, da jih je ubil.
07.44 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Žvižgač: Zaradi vseh napak, ki sem jih odkril, me je strah leteti

Nekdanji vodja kakovosti pri glavnem dobavitelju Boeinga Santiago Paredes, ki je bil zadolžen za pregled trupov boeingov 737 Max, je v intervjuju za britanski in ameriški medij opozoril na številne napake v proizvodnji. Kot pravi, je na delih, ki so zapustili tovarno, pogosto odkril tudi do 200 pomanjkljivosti. V podjetju njegovih opozoril niso upoštevali. "Dejali so mi, da sem prestrog," pripoveduje.
07.38 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Prepričljiva dvojna zmaga desne opozicije v Severni Makedoniji

Na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji je zmagala kandidatka desne opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, ki je po podatkih volilne komisije prejela približno 65 odstotkov glasov. VMRO-DPMNE je slavila tudi na parlamentarnih volitvah, na katerih je prejela 43,2 odstotka glasov, poročajo tuje agencije. Novoizvoljeni predsednici je že čestitala predsednica republike Nataša Pirc Musar in ob tem poudarila, da se veseli skupnega dela pri gradnji evropske prihodnosti za Severno Makedonijo, njene prebivalce in celotno regijo Zahodnega Balkana.
06.37 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Biden: V primeru invazije na Rafo Izraelu ne bomo pošiljali streliva

Ameriški predsednik Joe Biden je v intervjuju za televizijo CNN dejal, da bodo ZDA Izraelu v primeru obsežne vojaške kopenske ofenzive na Rafo prenehale pošiljati bombe in drugo strelivo.
06.08 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Deček 'brezdomcu' podaril dolar, izkazalo se je, da je šlo za milijonarja

Obleka naredi človeka, pravi star pregovor. A da v resnici človeka naredijo dejanja, dokazuje naslednja zgodba, ki so jo zabeležile nadzorne kamere. K bogatemu podjetniku iz ameriške Louisiane, ki nekega jutra ni bil ravno dobrega videza, je na ulici pristopil otrok in mu ponudil bankovec za dolar oziroma manj kot evro. Dolar, ki ga je dobil za dobro oceno v šoli. Edini denar, ki ga je sploh kdaj dobil. 9-letni fantič je bil prepričan, da je moški brezdomec, ki potrebuje pomoč. In kako se je na podarjeni dolar odzval bogataš?
18.17 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Velika Britanija bo zaradi vohunjenja izgnala ruskega diplomata

Britanska vlada bo izgnala ruskega obrambnega atašeja, ki je pravzaprav neregistriran vojaški obveščevalec, je sporočil britanski notranji minister James Cleverly. Ob tem je napovedal, da bo London tudi ukinil diplomatski status več ruskim nepremičninam na Otoku, za katere menijo, da so se uporabljale v obveščevalne namene.
17.49 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Levosredinske evropske politične skupine proti sodelovanju s skrajno desnico

Politične skupine socialistov (S&D), liberalcev (Renew), Zelenih in Levice v Evropskem parlamentu so v današnji skupni izjavi zagotovile, da ne bodo sodelovale s skrajno desnimi ali radikalnimi strankami. K temu so pozvale tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Skupina EPP, ki ji pripada von der Leyen, se izjavi ni pridružila.
17.48 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Von der Leynova poziva k obrambi evropskih vrednot pred skrajneži

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na konferenci Krščansko-demokratske unije (CDU) v Berlinu pozvala k obrambi evropskih vrednot na junijskih evropskih volitvah pred populisti in skrajneži. Poudarila je, da EU ni mogoče graditi s "služabniki Kremlja, zaničevalci demokracije in skrajneži".
17.35 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

V zrušenju vrtiljaka v Srbiji poškodovanih več kot deset otrok

V Kuršumliji na jugu Srbije se je zgodaj popoldne zrušil vrtiljak, pri čemer je bilo poškodovanih več kot deset otrok, od tega en huje, so sporočile srbske oblasti. 13-letnico so nezavestno prepeljali v klinični center v Nišu, njeno življenje pa naj bi bilo ogroženo. Deset otrok oskrbujejo v zdravstvenih domovih v Kuršumliji in bližnjem Prokuplju.
16.48 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Lažna atrakcija v živalskem vrtu: pobarvana psa predstavili kot pandi

Vzhodno kitajsko provinco Jiangsu je zajela prava pandomanija, po tem, ko so v enem od živalskim vrtov obiskovalcem predstavili dve majhni pandi. A kot se je izkazalo kasneje, ni šlo za pravi pandi, temveč zgolj za postrižena in pobarvana psa pasme chow chow.
16.48 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

EU s prihodki od zamrznjenega ruskega premoženja za podporo Ukrajini

Države članice EU so dosegle načelen dogovor o uporabi dela prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja za podporo Ukrajini, je na družbenem omrežju X sporočilo belgijsko predsedstvo Sveta EU. Sredstva bodo namenjena okrevanju in vojaški obrambi Ukrajine, so dodali.
16.30 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Vučić sprejel 'velikega prijatelja' in ponovno napovedal leteče taksije

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po srečanju s kitajskim predsednikom Ši Jinpingom v Beogradu poudaril, da bo imela Srbija podporo Kitajske pri vseh pomembnih političnih vprašanjih. Ši je medtem izpostavil trdno politično zaupanje med državama ter napovedal gradnjo skupnosti Srbije in Kitajske s skupno prihodnostjo. Poleg tega je Vučić povedal, da je Ši zagotovil podporo Kitajske Srbiji pri organizaciji Expa leta 2027 v Beogradu. Takrat bodo po Vučićevih besedah začeli voziti leteči taksiji.
16.21 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Usoda Rafe na nitki, pogajanja se nadaljujejo

Pogajanja o premirju v Gazi se v Kairu nadaljujejo. V senci izraelskih napadov na Rafo je Katar kot eden glavnih posrednikov v konfliktu mednarodno skupnost pozval, naj ukrepa in prepreči genocid v palestinski enklavi. ZDA so začasno ustavile dobavo pošiljke bomb Izraelu zaradi skrbi, da bo izraelska vlada nadaljevala svoje načrte za ofenzivo na Rafo na jugu Gaze, je dejal predstavnik ameriške vlade. To je prvič od začetka vojne v Gazi, da so ZDA ustavile dobavo orožja svojemu ključnemu zavezniku.