Tujina / ARHIV ČLANKOV
22.26 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Ogenj pogoltnil 14-nadstropni blok v Valencii

V 14-nadstropnem stanovanjskem bloku v španskem mestu Valencia je izbruhnil obsežen požar, ki se je hitro razširil po celotni stavbi in zajel tudi eno od sosednjih zgradb. Več ljudi so odpeljali v bolnišnico zaradi vdihavanja dima, gasilci pa se še vedno borijo z ognjem.
21.57 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Fajonova v New Yorku: Konec vojne v Ukrajini je odvisen od Putina

Konec vojne v Ukrajini je odvisen od ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki pa trenutno ne kaže volje za to, je v New Yorku dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se bo ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino udeležila razprav na to temo v Generalni skupščini in Varnostnem svetu ZN.
18.26 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

'Poskušajo me prisiliti, naj sina pokopljem skrivaj'

Ljudmila Navalna, mati ruskega oporečnika Alekseja Navalnega, ki je prejšnji teden umrl v zaporu na skrajnem severu Rusije, je sporočila, da so ji oblasti vendarle dovolile videti sinove posmrtne ostanke, a ji ga niso izročile. Ob tem jih je obtožila, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj.
17.32 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

V porušenem bloku umrl tudi njegov sin, zdaj mora v zapor za 18 let

Sodišče v Turčiji je izvajalca gradbenih del Musluma Demirera obsodilo na več kot 18 let zapora zaradi povzročitve smrti in poškodb iz malomarnosti. Obsojenec je zgradil blok v provinci Sanliurfa na jugovzhodu države, ki se je med potresom zrušil in pod seboj pokopal 34 ljudi. Gre za prvo obsodbo v zvezi s smrtonosnim potresom na jugovzhodu Turčije februarja lani, v katerem je umrlo več kot 53.000 ljudi, uničenih pa je skoraj 40.000 stavb. Eden izmed umrlih v porušenem bloku je bil sicer tudi Demirerov sin.
14.07 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

V Nemčiji v napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je bilo po poročanju tamkajšnjih medijev v napadu z nožem poškodovanih več dijakov. Policija je sporočila, da so osumljenca za napad že prijeli.
13.07 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Srbska policija naj bi slekla migrante in jih v mrazu vrnila v Severno Makedonijo

Srbska policija naj bi prisilno vrnila skupino migrantov v Severno Makedonijo, je sporočila nevladna organizacija Legis in objavila posnetke, ki prikazujejo skupino golih in prezeblih migrantov v bližini meje med Srbijo in Severno Makedonijo. Posnetki po mnenju skupin za človekove pravice dokazujejo vse slabše ravnanje z migranti v Evropi. Srbsko notranje ministrstvo je očitke o slabem ravnanju policije z migranti zavrnilo.
09.39 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Predsednikov pes vsaj 24-krat ugriznil tajne agente

Nemški ovčar Commander je med prebivanjem v Beli hiši povzročil nemalo težav. Kot razkrivajo novi dokumenti, je vsaj 24-krat napadel in ugriznil tajne agente, ki varujejo ameriškega predsednika.
08.55 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Japonski mafijski šef naj bi preprodajal plutonij in uran

Ameriške oblasti trdijo, da je Takeši Ebisava vodja razvejane japonske organizirane kriminalne združbe. Obtožili so ga zarote za promet z jedrskimi materiali. 60-letnik naj bi namreč poskušal prodati uran in plutonij. Namenjena naj bi bila v Iran za izdelavo jedrske bombe. Grozi mu dosmrtni zapor.
08.45 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Upokojeni avstralski škof obtožen spolne zlorabe otrok

Avstralska policija je aretirala upokojenega škofa Christopherja Saundersa, ki je obtožen več kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti. V obtožnici mu med drugim očitajo dve posilstvi. Domnevne spolne zlorabe so se zgodile v oddaljenih skupnostih, kjer živijo staroselci.
07.28 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Zaradi sporne sodbe bolnišnica v Alabami ustavila umetne oploditve

Največja bolnišnica v Alabami je začasno ustavila postopke zunajtelesne oploditve, potem ko je vrhovno sodišče te ameriške zvezne države odločilo, da so zamrznjeni zarodki človeška bitja z vsemi pravicami in jih je treba obravnavati kot otroke.
06.45 22. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Bo Rutte naslednik Stoltenberga? Imel naj bi podporo ZDA

Ameriški predsednik Joe Biden se je odločil, da bo za novega generalnega sekretarja zveze Nato podprl nizozemskega premierja Marka Rutteja, poroča Politico, ki se sklicuje na neimenovane vire v ameriški vladi. Rutte, ki so mu podporo danes izrazili tudi v Londonu, naj bi si za imenovanje na položaj že zagotovil podporo dveh tretjin članic Nata.
19.59 21. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Zimsko mrtvilo v Dubrovniku in razočarani turisti

Hrvaška ponudba izven poletne turistične sezone marsikoga razočara. Obiskovalci Dubrovnika so v tem času, ko je sicer precej toplo in sončno, neprijetno presenečeni, saj skoraj na vsakem koraku naletijo na zaklenjena vrata. Številni gostinski lokali in trgovine do pomladi ostajajo zaprti, čeprav gostov ne primanjkuje, na dubrovniškem letališču so napovedali celo dodatne zimske lete.
19.02 21. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

'Arogantni' Poljaki na Čiovu: čez plažo so si ustvarili betonsko pot

Prebivalci hrvaškega otoka Čiovo so izjemno nezadovoljni nad Poljaki, ki da že več let nadlegujejo tako domačine kot goste. A zdaj so tujci "sodu izbili dno". Do morja so si namreč ustvarili "nezakonito" betonsko pot, ki teče kar čez prodnato plažo. Domačini pa so besni, saj so prepričani, da so Poljaki s svojim dejanjem opustošili priobalno območje, ki je na Hrvaškem zaščiteno.
18.39 21. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Nora noč: med vračanjem z zabave zapeljala v luknjo na cesti

V Neaplju na jugu Italije sta se davi najhujšemu izognila mladeniča, ko je njun avtomobil med vožnjo po mestni ulici padel v veliko luknjo, ki je nastala ob podoru cestišča. Mladeniča sta se ob 4. uri vračala z zabave po izpitu na univerzi, ko sta zapeljala v veliko luknjo na cesti. Kmalu po tem, ko je avto padel vanjo, so ju rešili vojaki.
15.45 21. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Na napravah sodelavcev Evropskega parlamenta našli vohunsko programsko opremo

Dve napravi v lasti članov ali sodelavcev pododbora Evropskega parlamenta za varnost in obrambo (SEDE) sta bili tarča vohunske programske opreme, je institucija po poročanju bruseljskega medija Politico zapisala v internem elektronskem sporočilu. Vsem so svetovali, naj svoje mobilne telefone predložijo v pregled informacijski službi.
15.32 21. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

London po smrti Navalnega uvedel sankcije proti upravi zapora

Velika Britanija je uvedla sankcije proti upravi ruske kazenske kolonije, kjer je med prestajanjem kazni v petek umrl vodja ruske opozicije Aleksej Navalni. Prepoved potovanja v Veliko Britanijo in zamrznitev premoženja je London uvedel za direktorja zapora, polkovnika Vadima Konstantinoviča Kalinina in pet njegovih namestnikov.
13.40 21. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Italija namerava odvzeti državno odlikovanje Josipu Brozu Titu

Komisija za ustavna vprašanja spodnjega doma italijanskega parlamenta je odprla pot odvzemu državnega odlikovanja jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu Titu. Poslanci so namreč odobrili zakonski predlog, po katerem bo lahko vlada preklicala priznanje tudi pokojnim odlikovancem, kar doslej ni bilo mogoče.
12.57 21. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

15 ukrajinskih otrok se bo verjetno moralo vrniti nazaj v domovino

Usoda 15 ukrajinskih otrok sirot, ki so maja 2022 iz luganške sirotišnice prišli v Slovenijo in so nastanjeni v Slavini pri Postojni, ostaja nejasna. Ukrajinske oblasti želijo, da se otroci vrnejo, medtem ko mnogi pri nas menijo, da bi bilo bolje, da ostanejo, vsaj dokler ne bodo posvojeni. Za zdaj se zdi bolj verjeten njihov odhod.
11.14 21. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Avstralski trgovec obtožen napihovanja cen, direktor odstopil

Največji avstralski trgovec Woolworths se je v teh dneh znašel pod plazom kritik, potem ko so mediji razkrili, da v času, ko se Avstralci soočajo s krizo življenjskih stroškov, podjetje domnevno napihuje cene in si s tem povečuje dobiček. Z obtožbami so soočili tudi njihovega direktorja, ki pa je jezen odkorakal z intervjuja. Woolworths je zdaj sporočil, da Brad Banducci po osmih letih zapušča vodilni položaj v družbi.
10.57 21. 02. 2024
Tujina Zadovoljna

Veleposlaniki EU sprejeli enega najobsežnejših paketov sankcij proti Rusiji

Veleposlaniki EU so se dogovorili o 13. svežnju sankcij proti Rusiji. Šlo naj bi za najobsežnejši paket doslej, po besedah predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen naj bi na ruskega predsednika Vladimirja Putina pritiskali z več kot 2000 različnimi ukrepi.