Ukrajina / ARHIV ČLANKOV
20.13 20. 04. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil pomoč Ukrajini

Predstavniški dom ameriškega kongresa je odobril pošiljanje 60,8 milijarde dolarjev (57 milijard evrov) pomoči za Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa se je na družbenem omrežju ZDA že zahvalil za odločitev, ki po njegovih besedah "zgodovino ohranja na pravi poti". Ob tem so odločili tudi o pomoči Izraelu in indo-pacifiški regiji. Prvi bo dobil 26 milijard dolarjev (dobrih 24 milijard evrov), indo-pacifiška regija,večinoma Tajvan, pa osem milijard dolarjev (7,5 milijard evra).
19.09 13. 04. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Pomlad v Kijevu

Dva obraza nekega mesta, bi lahko dejali. S koncem marca so se temperature nad 20 stopinj Celzija povzpele tudi v Kijevu, prestolnici Ukrajine, katere vzhodni del je že več kot dve leti v primežu krvave vojne vihre. Večina fotografij iz glavnega mesta prinaša prizore pomladnih dni, ki so povsem enaki kot v drugih evropskih prestolnicah. Veseli, nasmejani, zaljubljeni in plešoči ljudje, ki uživajo v toplih sončnih žarkih. V portfelj pa nato zarežejo nekatere, ki nazorno pokažejo, da vendarle ne gre za običajno državo.
10.56 11. 04. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Silovito obstreljevanje Odese in Harkova, v zraku letala Nata in Poljske

V raketnih napadih na mesto Odesa na jugu Ukrajine so umrle najmanj štiri osebe, so sporočile tamkajšnje oblasti. Iz Harkovske oblasti poročajo o silovitem ruskem obstreljevanju. Ruske oblasti v obmejni pokrajini Kursk so medtem sporočile, da naj bi v napadu ukrajinskega brezpilotnega letalnika umrli trije civilisti, med njimi dva otroka. Zaradi povečanja vojaške dejavnosti Ruske federacije so sicer v pripravljenosti tudi letala Poljske in Nata, ki nadzirajo zračni prostor zaveznic.
06.42 08. 04. 2024
Ukrajina Zadovoljna

V napadu z droni poškodovan jedrski reaktor nuklearke v Zaporožju

V napadu brezpilotnih letalnikov je bil poškodovan eden izmed reaktorjev jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom. Po besedah Mednarodne agencije ZN za jedrsko energijo je šlo za večji incident, ki pa k sreči ni ogrozil jedrske varnosti. Ena oseba je umrla. Rusija trdi, da za napadom stoji Ukrajina sama, ta pa vpletenost zanika.
12.39 31. 03. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Rusija izvedla 'protiteroristično operacijo', prijeli tri osebe

Rusija je ponoči nadaljevala z napadi na Ukrajino, kjer se je v soboto zaradi uničene energetske infrastrukture več regij soočalo z električnimi mrki. Zračna obramba je nad Ukrajino prestregla 18 ruskih izstrelkov, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je Rusija v južni regiji Dagestana izvedla "protiteroristično operacijo", ruski predsednik Vladimir Putin pa je podpisal odlok o vpoklicu 150.000 vojakov.
13.46 25. 03. 2024
Ukrajina Zadovoljna

'Ruski teroristi nad Kijev poslali balistične rakete. Ranjenih sedem oseb'

Rusija in Ukrajina sta minulo noč nadaljevali napade z droni druga na drugo. Kot so sporočile ukrajinske oblasti, je bilo v ruskih napadih na jugu Ukrajine ranjenih okoli 10 oseb. Več eksplozij je odjeknilo tudi v ukrajinski prestolnici, kjer je bilo po besedah župana Kijeva poškodovanih sedem oseb. V Rusiji pa naj bi medtem po poročanju tujih tiskovnih agencij po napadih ukrajinskih dronov v elektrarni v regiji Rostov na jugozahodu države izbruhnil požar.
14.30 27. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

V Ukrajini novi napadi, Rusija naj bi preprečila napad z bojnim strupom

Iz Ukrajine poročajo o novih ruskih napadih z raketami in brezpilotnimi letalniki v več regijah, v katerih je bilo ranjenih devet ljudi. Rusija pa je zatrdila, da je v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine preprečila napad s kemičnim bojnim strupom, za katerim naj bi stal Kijev.
07.09 25. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Igra izčrpavanja, druga hladna vojna in Putinovo blefiranje

Ruska invazija na Ukrajino vstopa v tretje leto, miru pa ni na vidiku. Kremelj je zelo jasno povedal, da je edini cilj, ki ga bo sprejel, predaja Ukrajine, medtem ko so Ukrajinci enako jasno povedali, da se bodo še naprej borili. Kdaj in kako se bo torej ta vojna končala? O tem, kaj lahko pričakujemo, je za Foreign Policy spregovorilo več uglednih strokovnjakov.
23.15 24. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Dve leti, odkar so lesene puške zamenjali za prave

Ko je Vladimir Putin konec februarja 2022 ukazal začetek "posebne vojaške operacije" v Ukrajini, so nekateri vojaški analitiki napovedovali, da bo Kijev padel v treh dneh. Danes se je vojna prevesila v tretje leto. Na ulicah prestolnice ni ruskih vojakov, ti so se popolnoma umaknili tudi s severa države, zato pa vzhod še naprej krvavi. Frontna črta pušča za sabo na tisoče uničenih življenj, mrtvih, ranjenih, pohabljenih, razbitih družin.
18.05 23. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Fajonova: Rusija je agresor in Rusija ne spoštuje Ustanovne listine OZN

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino na zasedanju Generalne skupščine OZN poudarila, da smo zaradi vojne v Ukrajini priča največji humanitarni krizi v Evropi od časov druge svetovne vojne. Dodala je, da morajo vsi, brez izjem, ves čas spoštovati mednarodno humanitarno pravo in pravo človekovih pravic. In čeprav se po svetu širijo različne razlage o tem, kako se je vojna začela in zakaj je bil njen začetek neizogiben, poudarja, da so dejstva jasna: "Rusija je agresor in Rusija ne spoštuje Ustanovne listine OZN."
21.09 22. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Ukrajinsko nebo bo varovala nova pošiljka slovenskih dronov

Po naših neuradnih informacijah je v Ukrajino, ki se že dve leti sooča s rusko agresijo, odpotovala nova pošiljka bezpilotnih letalnikov, ki jih je izdelalo podjetje iz Ajdovščine. Tokrat gre za več kot 10 tako starih kot tudi novih modelov brezpilotnih letalnih sistemov Belin, ki imajo celo možnost vertikalnega vzletanja – eVTOL. Oboji so nadgrajeni z opremo za motenje signala, Ukrajinci pa naj bi bili z njimi zelo zadovoljni. Po naših informacijah je Slovenska vojska sicer ohranila še dovolj dronov za lastno uporabo, načrtovali pa naj bi še dodatne nabave tovrstnih brezpilotnih letalnikov.
15.21 17. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Zelenski v Münchnu Putina označil za pošast, Trumpa pa bi peljal na fronto

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na münchenski varnostni konferenci pozval k okrepljeni pomoči v boju proti ruski agresiji, v prid katere gre tudi pomanjkanje orožja in streliva, ki ga trpi ukrajinska vojska. Za več podpore Kijevu se je zavzel tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je obenem pozval Evropo, naj stori več za lastno varnost. V luči ogrožene nadaljnje ameriške pomoči pa je izrazil pripravljenost, da bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa v primeru vrnitve na položaj popelje na fronto. Meni namreč, da bi morali politični odločevalci videti, kaj vojna prinaša s sabo.
18.49 13. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Estonska premierka o ruski tiralici: 'Dodaten dokaz, da je prav to, kar počnem'

Estonska premierka Kaja Kallas je v Rusiji pristala na seznamu iskanih oseb. Rusija premierko in še dva druga baltska politika obtožuje sovražnih dejanj, domnevno zaradi uničenja spomenikov, posvečenih sovjetskim vojakom. Kallasova pravi, da ruska poteza ni nič presenetljivega, da gre za poskus ustrahovanja in ga dojema kot dodaten dokaz, da dela prav.
08.11 10. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

V napadu ruskih dronov na Harkov umrli tudi trije otroci

Ruski brezpilotni letalniki so napadli mesto Harkov na vzhodu Ukrajine. Pri tem je bilo po navedbah tamkajšnjega guvernerja Olega Sinegubova ubitih sedem ljudi, med njimi tudi trije otroci. Zadeta je bila tudi bencinska črpalka, ogenj pa se je razširil na 14 hiš. Najmanj 50 ljudi je moralo oditi.
21.57 08. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Evropski parlament obsodil rusko spodkopavanje evropske demokracije

Evropski poslanci so v sprejeti resoluciji obsodili nenehna prizadevanja Rusije za spodkopavanje evropske demokracije. Pri tem so opozorili, da izvoljeni politiki in stranke v Evropi zavestno služijo ruskim interesom. Pozvali so še k preiskavi obtožb na račun latvijske evroposlanke, da naj bi delovala kot informatorka ruske FSB.
18.09 08. 02. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Zelenski odstavil vrhovnega poveljnika vojske Valerija Zalužnega

"Čas je, da ukrajinska vojska preide v roke novega poveljnika." To naj bi po poročanju tujih medijev ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal generalu Valeriju Zalužnemu. Zelenski se je generalu zahvalil za dve leti, ki jih je posvetil obrambi Ukrajine ter predlagal, da ostane del ekipe. Za njegovega naslednika je imenoval poveljnika Aleksandra Sirskega.
13.18 28. 01. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Madžarska desnica: Če Ukrajina izgubi vojno, zahtevamo regijo Zakarpatje

Madžarska skrajno desna stranka Naša domovina bi v primeru, da Ukrajina v vojni izgubi, zahtevala ukrajinsko zahodno regijo Zakarpatje. Tam namreč živi okoli 150.000 etničnih Madžarov, je v soboto sporočil vodja stranke Laszlo Toroczkai.
10.38 28. 01. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Ukrajina odkrila veliko korupcijo pri nabavi orožja

V Ukrajini odmeva korupcijska afera, v katero je vpletenih več visokih vojaških uradnikov in podjetnikov, ki so s prevarantskim sistemom trgovanja z orožjem poskusili ukrasti približno 40 milijonov dolarjev (slabih 37 milijonov evrov) iz državnega proračuna. Korupcijske sume je potrdilo tudi ukrajinsko obrambno ministrstvo.
22.44 23. 01. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Rusi znova raketirali Kijev in Harkov: umrlo najmanj 18 ljudi

Vojna v Ukrajini se neusmiljeno nadaljuje in veča število smrtnih žrtev. V novem raketnem napadu na Kijev in mesto Harkov je umrlo najmanj 18 civilistov. Napad na prestolnico naj bi bil najdaljši po 2. januarju. Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so čez noč uničile med 21 in 41 raket, ki jih je izstrelila Rusija. Poljska vojska je medtem sporočila, da je po zadnjem ruskem napadu na Ukrajino napotila letala za zaščito poljskega zračnega prostora.
10.13 17. 01. 2024
Ukrajina Zadovoljna

Nemčija pripravila scenarij morebitnega spopada Nata in Rusije

Nemško obrambno ministrstvo je pripravilo skrivni scenarij, ki predvideva, kako bi se odvili dogodki, če bi vojna v Ukrajini prestopila meje države in se prelevila v konflikt na ozemlju Nata. Predstavnik nemškega obrambnega ministrstva sicer ob tem zatrjuje, da je to le eden od morebitnih scenarijev. "Upoštevanje različnih scenarijev, četudi so ti zelo malo verjetni, je del vsakdanjega vojaškega posla," je dejal.