Lokalne volitve 2022 / ARHIV ČLANKOV
18.37 12. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

V Divači 'tretji krog': De Lucia na sodišče zaradi nepravilnosti pri glasovanju

V Divači je novega župana odločilo 22 glasov razlike v drugem krogu lokalnih volitev. Neodvisni kandidat Robert De Lucia, ki je zmagal v prvem krogu, v drugem pa izgubil proti Alenki Štrucl Dovgan, je zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri glasovanju po pošti sprožil upravni spor. Najmanj osem glasovnic iz sežanskega doma starejših občanov je bilo na volilno komisijo dostavljeno mimo pošte. Volilna komisija ugotavlja, da kršitve niso vplivale na končni izid, s čimer pa se De Lucia ne strinja.
21.08 06. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Potrjena zmaga z enim glasom razlike, Toni Jelovica župan Središča ob Dravi

Občinska volilna komisija v Središču ob Dravi je dokončno potrdila izid županskih volitev v občini, kjer se je drugi krog končal z zgolj enim glasom razlike. Kot je povedala predsednica volilne komisije Klavdija Kreč, na rezultat volitev ni bilo pritožb, zato so postopek zaključili. Novi župan bo tako neodvisni kandidat Toni Jelovica.
19.51 06. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Povolilne zdrahe v Velikih Laščah

V Velikih Laščah se odvija prava povolilna drama med tako imenovanimi "priseljenci" in "staroselci". Sodu naj bi dno izbilo sovražno SMS sporočilo, ki ga je poražencu nedeljskih volitev, ki po rodu ni iz Velikih Lašč, poslal eden od občinskih svetnikov. Opozicija je na nogah, novoizvoljeni župan pa odgovarja, da gre za zasebno komunikacijo. Gre res zgolj za osebni obračun med političnima nasprotnikoma ali je v ozadju kaj večjega?
14.18 05. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Kako uspešne so bile na lokalnih volitvah stranke?

Tako kot v prvem je bilo tudi v drugem krogu lokalnih volitev izvoljenih največ kandidatov, ki so se za županski stolček borili s podporo volivcev. Podporo volivcev je dobilo kar 138 kandidatov, ki so nastopili samostojno. Med strankami je bila medtem najbolj uspešna Slovenska ljudska stranka (SLS), sledijo Socialni demokrati (SD) in Slovenska demokratska stranka (SDS). Od parlamentarnih strank sta se najslabše odrezali Levica in Gibanje Svoboda.
14.09 05. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Hoteli so (p)ostati župani, vendar so jim volivci rekli 'ne'

Medtem ko se nekateri veselijo vselitve, drugi iščejo kartonske škatle, s katerimi bodo svoje stvari odnesli iz županske pisarne. Katera znana imena iz sveta (lokalne) politike so se morala po drugem krogu od županovanja posloviti ali pa jim naskok na županski stolček ni uspel? Na seznamu so nekdanji predsednik DZ, poslanci, podjetniki.
11.14 05. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Bodo zaradi glasu razlike zahtevali ponovno štetje? Borko že čestital Jelovici

Po drugem krogu lokalnih volitev so slavili še preostali novoizvoljeni župani, toda ponekod so bili izidi zelo tesni. V občini Središče ob Dravi je zmagovalca od poraženca ločil le en glas. Ob tem se je oglasil tudi prvak SDS Janez Janša, ki je zapisal, da je šlo za en glas v škodo njihovemu kandidatu in da bi veljalo glasove šteti še enkrat. Toda aktualni župan Jurij Borko je protikandidatu Toniju Jelovici že čestital, na vprašanje, če bo zahteval ponovno štetje, pa je dejal: "Verjetno ne. Tako je, kot je."
07.42 05. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

K izidom bodo prišteli še glasove, prispele po pošti

Občinske volilne komisije bodo po nedeljskem drugem krogu županskih volitev h glasovom, oddanim v nedeljo in na predčasnem glasovanju, prištele še glasove, prispele po pošti. Ti bi lahko bili odločilni v primeru tesnega izida, kot je bil v nedeljo med županskima kandidatoma v Središču ob Dravi.
06.03 05. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Čaga na Gosposki

Večerni sprehod po središču Maribora je bil tokrat povsem drugačen kot pred natanko desetimi leti. Začetek decembra je takrat mineval v znamenju protestov na ulicah, s katerimi so takratnemu županu Francu Kanglerju Mariborčani sporočali: "Gotof si!" Desetletje pozneje pridemo na Grajsko ulico, kjer je Kangler v prostorih svoje stranke čakal, ali mu bodo meščani znova zaupali ključe tamkajšnjega Rotovža. Dve ulici stran pa je Saša Arsenovič računal, da bodo ostali v njegovem žepu.
06.03 05. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Slavje zmagovalca na pragu poraženca v knežjem mestu

Ko je Bojan Šrot že županoval v mestu celjskih grofov, je Matija Kovač v tretjem razredu osnovne šole šele prejemal prve ocene. 24 let kasneje je na ulici prav pred Šrotovim štabom s šampanjcem v roki proslavljal dejstvo, da mu je spodnesel županski stolček. V Celju se piše zgodovina, je bilo slišati na Prešernovi, kjer je množica v soju prazničnih luči proslavljala, kot da je pravkar vstopila v novo leto. "Čas je bil za spremembe. Ne samo novo leto, v Celju se začenja nova era," so se strinjali.
22.21 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Volilna udeležba na lokalnih volitvah je bila rekordno nizka

Volilna udeležba v drugem krogu lokalnih volitev, v katerem so volivci izbirali župane 47 občin, je bila po neuradnih in še nepopolnih podatkih rekordno nizka, saj je na vseh dosedanjih lokalnih volitvah doslej glasovalo več volilnih upravičencev. Tokrat je na volišča prišlo okrog 42 odstotkov volivcev.
22.01 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Matija Kovač – mladi arhitekt, ki je premagal starega mačka Šrota

Matija Kovač je s čela celjske občine nekoliko presenetljivo spodnesel Bojana Šrota, ki je položaj zasedal kar 24 let. 33-letni arhitekt je bil dva mandata mestni svetnik Levice.
20.59 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Mariborčani prepričljivo za Arsenoviča, Kangler odhaja med svetnike

V Mariboru sta se za mesto župana potegovala aktualni župan Saša Arsenovič ter nekdanji župan Franc Kangler. Po skoraj vseh preštetih glasovih je v drugem krogu zmagal Arsenovič z 61 odstotki glasov. Podporo, ki je celo višja kot pred štirimi leti, Arsenovič šteje kot prepoznavo dobrega dela zadnjih štirih let.
19.53 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Do zaprtja volišč skupno 44 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v petek opolnoči do do zaprtja volišč prejela 44 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava deset zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.
19.17 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

V Središču ob Dravi kandidata ločil le en glas, v Trebnjem 80 odstotkov razlike

V Ilirski Bistrici je dosedanji župan Emil Rojc po štirih mandatih moral stolček prepustiti Gregorju Kovačiču. Gašpar Gašpar-Mišič je ostal poražen tudi v Piranu, v svoj osmi mandat pa se podaja Franc Mužič iz Goriških brd. Na Bledu je zmaga pripadla čarodeju in kočijažu Antonu Mežanu. Poslanec v DZ Ivan Magyar slavi v Lendavi, nadomestni poslanec za Magyara bo Andrej Kosi. V Trebnjem je aktualni župan prejel le 18 odstotkov glasov, Mateja Povhe je slavila z več kot 80 odstotki.
18.35 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Celje po 24 letih z novim županom: Kovač s prestola vrgel Šrota

Po vseh preštetih glasovih je v Celju slavil Matija Kovač, ki je prepričal 57,81-odstotka volivcev, dosedanjega župana Bojana Šrota pa je podprlo 42,19-odstotka volilnih upravičencev. Kovač je tako prekinil 24-letni primat Šrota, ki mu ni uspel naskok na sedmi mandat. Novoizvoljeni župan je zakorakal po celjskih ulicah, kjer je bil deležen aplavza in vzklikov navdušenih občanov.
18.26 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Nova Gorica z novim, Kranj s starim županom. Spremembe v Krškem in Murski Soboti

Volivci in volivke mestnih občin Kranj, Krško, Murska Sobota in Nova Gorica so svojega župana izbirali v drugem krogu. Kranj je dobil novega starega župana Matjaža Rakovca, v Novi Gorici se poslavlja aktualni župan Klemen Miklavič, saj je več kot polovico glasov (55,35 odstotka) prejel njegov protikandidat Samo Turel. V Krškem je župan postal Janez Kerin, v Murski Soboti pa je zmagal Damjan Anželj.
18.24 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Supervolilno leto zaključeno, znana so imena (novih) županov

928 volišč je ob 19. uri zaprlo svoja vrata, ko se je zaključil tudi volilni molk. V drugem krogu volitev je v 47 občinah nekaj manj kot pol milijona volivcev izbiralo novega župana. Prešteti so praktično že vsi glasovi, znana so vsa (nova) županska imena. V Celju se je na prestol zavihtel novi obraz Matija Kovač, prav tako pa tudi v Novi Gorici, kjer slavi kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel. Medtem pa je nekaterim županom uspelo ubraniti svoj položaj. To se je med drugim zgodilo tudi v Kranju, kjer slavi Matjaž Rakovec, in v Mariboru, kjer je zmagal Saša Arsenovič.
16.08 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Županski kandidati oddajajo glasove: Pojdite na volišča

Kandidati, ki se v drugem krogu lokalnih volitev potegujejo za županski stolček, oddajajo svoje glasove. Medtem jih je več izpostavilo, da jih skrbi nizka volilna udeležba. Načeloma so na volišča prispeli dobro razpoloženi, marsikoga je spremljala družina, s katero bodo zvečer skupaj pričakali rezultate.
07.17 04. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Odprla so se volišča za drugi krog županskih volitev

Ob 7. uri se je po Sloveniji odprlo 928 volišč, na katerih bo lahko nekaj manj kot pol milijona volivcev v današnjem drugem krogu lokalnih volitev v 47 občinah izbiralo nove župane. Volišča bodo odprta do 19. ure, prve delne neuradne izide pa je pričakovati po 19.30. Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk.
15.57 03. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

Nagovarjanje volivcev je prepovedano, do 15. ure 18 domnevnih kršitev

Opolnoči je nastopil volilni molk pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev, ki bo trajal do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. V tem času je prepovedano vsako nagovarjanje volivcev. Drugi krog županskih volitev je sicer potreben v 47 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni dobil potrebne večine za izvolitev. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do 15. ure prejela 18 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, inšpektorat jih je pod drobnogled vzel pet.