Predsedniške volitve 2022 / ARHIV ČLANKOV
15.45 14. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Janša želi opravičilo: Pričakujemo, da bo res pravična, srčna in pozorna

Čestitke novoizvoljeni slovenski predsednici dežujejo z vseh strani, izjema ni niti domači politični parket. Svoje želje in čestitke so tako sporočili tudi prvak SDS Janez Janša, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in Slovensko sodniško društvo. Čestitke so prišle tudi z vrha Katoliške cerkve in Islamske skupnosti.
10.17 14. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

'Prva pot v tujino bo verjetno turneja po Zahodnem Balkanu'

Mesto Slovenije je v Evropski uniji in Natu, predvsem pa v jedrnem delu Evrope, ki verjame v temeljne človekove pravice in svoboščine ter vladavino prava, je v prvem pogovoru po zmagi na volitvah povedala prihodnja predsednica Nataša Pirc Musar. Za prvo pot v tujino načrtuje turnejo po državah Zahodnega Balkana. Napovedala je še, da bo velika večina v njenem uradu novih obrazov, da bo imela svetovalca za podnebne spremembe in da se veseli srečanja s prvakom SDS Janezom Janšo.
07.48 14. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Von der Leynova Pirc Musarjevi v slovenščini: 'Čestitam'

Kmalu po izvolitvi prve predsednice republike v zgodovini Slovenije so začele prihajati čestitke tudi iz tujine. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob čestitki Nataši Pirc Musar zapisala, da je kot prva ženska na tem položaju tlakovala pot bodočim generacijam.
07.42 14. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Logar zbral več glasov kot SDS in NSi na volitvah v DZ

Anže Logar je v nedeljo v drugem krogu predsedniških volitev prejel 409.761 glasov, kar je več, kot sta jih na aprilskih volitvah v DZ prejeli stranki SDS in NSi skupaj. Medtem pa zmagovalki volitev Nataši Pirc Musar s prejetimi 478.399 glasovi ni uspelo pridobiti vseh glasov, ki so jih volivci aprila namenili parlamentarnima Gibanju Svoboda in SD.
06.14 14. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Predsedniško pivo, torta velikanka in večer, ko je zmagovalki pregorel telefon

Ko je Nataša Pirc Musar postala prva predsednica republike, ni uspela gledati na telefon. Pričakala jo je množica zgrešenih klicev in kakih tisoč kratkih sporočil. Ruska dača je bila znova veselo prizorišče – Nataša je zapela z New Swing Quartetom, gostje so si lahko postregli z domačimi dobrotami, predsedniškim pivom in ogromno torto iz narezka. Fotografski objektivi so tam ujeli dva nekdanja predsednika republike, številne obraze iz politike, poljub zakoncev Musar, pa tudi nežen trenutek med Natašo in njeno mamo, ki ji je povedala, da je zelo ponosna nanjo, in ji svetovala, naj ostane točno taka, kot je. Srčna in energična, pravi njen mož.
06.00 14. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Za Logarjeve podpornike ločeno nadstropje, rdeče zavese in tudi šampanjec

Kandidat za predsednika republike Anže Logar je v skrbno izbrani družbi rezultate drugega kroga volitev pričakal v kavarni v središču Ljubljane. Tokrat na lokaciji, nekoliko odmaknjeni od mestnega vrveža. Če so Logarja in njegove podpornike na volilno nedeljo v prvem krogu predsedniških volitev od novinarjev ločevala zgolj drsna vrata, je bilo med obema "krogoma" tokrat celo nadstropje in pregrada.
22.09 13. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Slovenija dobila prvo predsednico: Pirc Musarjeva zmagovalka volitev

Prešteti so skoraj vsi glasovi, neuradni izidi pa kažejo, da je Slovenija dobila prvo predsednico države v zgodovini. Zmagala je Nataša Pirc Musar, ki je prejela skoraj 54 odstotkov glasov. V prihodnjem petletnem mandatu na vrhu države bo tako nasledila aktualnega predsednika Boruta Pahorja.
21.51 13. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Analiza volitev: 'Predsednik države mora biti svetilnik'

Zgodovinske volitve za Slovenijo – na predsedniški stolček je namreč prvič v zgodovini države stopila ženska. Ob tem smo s pravnico in borko za človekove pravice Katarino Bervar Sternad in antropologom Danom Podjedom analizirali volitve. Slednji je dejal, da mora biti predsednik države svetilnik države. Svoje mnenje pa je podal tudi nekdanji slovenski minister za notranje zadeve Gregor Virant, ki je poudaril, da je Anže Logar kljub porazu dosegel zelo dober rezultat. "Dosegel je najboljši rezultat katerega koli desnosredinskega kandidata na predsedniških volitvah doslej," je dejal. Bi lahko to prineslo spremembo na čelu SDS?
21.17 13. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Preštete skoraj vse glasovnice, udeležba dosegla 53 odstotkov

V drugem krogu predsedniških volitev sta se spopadla Anže Logar in Nataša Pirc Musar, ki je v finalu predsedniške tekme povedla s prejetimi glasovi. Tako smo dobili prvo predsednico Slovenije. V drugem krogu je svoj glas oddalo večje število volivcev kot v prvem krogu. Po preštetih skoraj vseh oddanih glasovnic, se je volilna udeležba ustavila 53 odstotkih. Do 19. ure so medtem na Inšpektoratu za notranje zadeve prejeli 97 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.
21.14 13. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Pirc Musarjeva: Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh

Prva slovenska predsednica Nataša Pirc Musarjeva je v štabu v Ruski dači odprla penino. Kandidatki je ob zmagi čestital predsednik vlade Robert Golob. Urška Klakočar Zupančič jo je za predsednico sicer razglasila že po 50 odstotkih preštetih glasov. "Vesela sem, da sem prva čestitala prvi slovenski predsednici," je dejala. Čestital ji je tudi nekdanji predsednik Danilo Turk. "Ljudje so povedali, da hočejo nekaj novega in Nataša Pirc Musar je simbol nečesa novega," je povedal.
21.11 13. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Kdo je nova predsednica republike Nataša Pirc Musar?

Nataša Pirc Musar, ki je drugem krogu predsedniških volitev premagala Anžeta Logarja, bo prva ženska na položaju predsednice Slovenije. Nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka na najvišjo politično funkcijo v državi stopa kot odvetnica brez političnih izkušenj, zavezana liberalnim vrednotam in varovanju človekovih pravic.
18.59 13. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Golob čestital Pirc Musarjevi: Prepričan sem v najino dobro sodelovanje

Predsednik vlade Rober Golob je čestital novi predsednici Nataši Pirc Musar. Ob tem je zapisal, da je njena izvolitev "dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije". Odhajajoči predsednik Borut Pahor je v telefonskem pogovoru čestital novoizvoljeni predsednici republike, ji zaželel uspešno delo in jo v torek povabil na pogovor v predsedniško palačo.
18.33 13. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Logar: Danes smo na začetku nečesa velikega, hvala za zaupanje

Zmagovalka predsedniških volitev je Nataša Pirc Musar, Anžetu Logarju pa ni uspelo ponoviti uspeha iz prvega kroga, ko je zmagal. Logar je čestital Pirc Musarjevi, dejal je, da si želi, da bo delovala povezovalno - in da bo predsednica vseh: "To Slovenija sedaj potrebuje še bolj kot kadarkoli do sedaj."
17.17 13. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Anže Logar in Nataša Pirc Musar oddala svoj glas

Predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar sta na današnjem drugem krogu volitev za predsednika države že oddala svoj glas. Vsak svoje volišče sta obiskala nasmejana, spremljala sta ju partnerja. Svoj glas je prav tako že oddal aktualni predsednik države Borut Pahor, prav tako pa tudi predsednik vlade Robert Golob.
19.33 12. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Do 19. ure prejeli 36 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel opolnoči, do 19. ure prejela 36 obvestil o domnevni kršitvi volilnega molka, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat za notranje zadeve obravnava 22 zadev, za katere obstaja sum na kršitev.
23.35 11. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Pirc Musarjeva in Logar še zadnjič pred volitvami iz oči v oči

Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta se soočila še zadnjič pred volitvami. Kdo je iskren, kdo ni? Kdo je bolj neodvisen, kdo manj? In kakšen nahrbtnik nosita, tudi skozi prizmo aktualnega dogajanja, ki močno razburja in tudi skrbi slovenske državljanke in državljane. Dotaknila sta se tudi muzeja osamosvojitve ter seveda pereče teme o davčnih oazah.
23.21 11. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

V treh dneh predčasnega glasovanja v drugem krogu višja udeležba kot v prvem

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je zadnji dan predčasnega glasovanja v drugem krogu volitev predsednika republike udeležilo 22.348 volivk in volivcev oziroma 1,4 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj je predčasno glasovalo približno 4,8 odstotka volivk in volivcev. V prvem krogu je bila volilna udeležba v vseh treh dneh skupaj približno štiriodstotna.
14.01 11. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Ninamedia: Logar tesno za petami Pirc Musarjevi

Volilna napoved, ki jo je za Večer in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, kaže, da bo rezultat na nedeljskih predsedniških volitvah tesen. Prednost Nataše Pirc Musar pred Anžetom Logarjem namreč znaša le dobri dve odstotni točki. Pri tem bo pomembno vlogo igrala volilna udeležba – nižja ko bo, bolj ugoden bi bil lahko rezultat za Logarja. Zadnja anketa, ki jo je za našo medijsko hišo in časopis Delo opravil inštitut Mediana, pa nakazuje zmago Pirc Musarjeve z 51,7 odstotka podpore. Logar bi dobil 44,6 odstotka.
06.00 11. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Zadnji dan kampanje: številka 1 ali številka 2?

Predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar imata le še danes do polnoči čas za nagovor volivk in volivcev, preden nastopi volilni molk. V nedeljo bo namreč znano, kdo bo naslednik Boruta Pahorja. Oba kandidata smo še pred zaključkom kampanje prosili, da strneta misli in za konec povzameta, zakaj naj volivci obkrožijo njuno številko.
19.05 10. 11. 2022
Predsedniške volitve 2022 Zadovoljna

Tik pred volitvami v vodstvu Pirc Musarjeva

Po zadnji javnomnenjski raziskavi pred drugim krogom predsedniških volitev, ki jo je za našo medijsko hišo in časopis Delo opravil inštitut Mediana, se zmaga obeta Nataši Pirc Musar. Pred Anžetom Logarjem vodi za 7,1 odstotne točke.