Znanost in tehnologija / ARHIV ČLANKOV
21.52 21. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Evropski satelit treščil v Pacifik: 'Lahko noč ERS-2'

Na Zemljo se je po skoraj 30 letih v vesolju vrnil satelit ERS-2 Evropske vesoljske agencije. Satelit je v Zemljino atmosfero vstopil okoli 16.32 po srednjeevropskem času, med ponovnim vstopom v atmosfero pa je razpadel na dele in zagorel. Pozno zvečer pa je ESA sporočila, da je satelit padel v Tihi ocean, nekje med Aljasko in Havaji.
18.14 20. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Musk: Prvi človek z vgrajenim čipom z mislimi upravlja računalniško miško

Konec januarja je milijarder Elon Musk sporočil, da je njegova družba Neuralink dosegla nov mejnik. V človeka so namreč prvič uspešno vgradili brezžični čip, ki so ga povezali z delom možganov, ki nadzira gibanje. Slab mesec po zgodovinskem posegu bolnik dobro okreva, z mislimi pa naj bi upravljal premikanje računalniške miške, je v ponedeljek razkril Musk.
14.24 18. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Skozi Hubblov objektiv: očarljiva fotografija lesketajočih se zvezd

Ne le najnovejši in najzmogljivejši vesoljski teleskop James Webb, tudi njegov predhodnik Hubble še vedno navdušuje s posnetki vesolja. Na valentinovo so tako pri ameriški vesoljski agenciji Nasa objavili novo fotografijo starejšega teleskopa. In kljub starejši tehnologiji je tudi ta spektakularna.
13.59 17. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Razvoj umetne inteligence in skrb njene zlorabe: iz besedila nastane video

Napredek tehnologije je naša življenja na marsikaterem področju močno olajšal. Vendar pa zadnje novosti in rast umetne inteligence prinašajo tudi vedno večje nevarnosti. Strah pred prihodnostjo, ki jo napoveduje takšen razvoj tehnologije, so že izrazili številni strokovnjaki na tem področju. Marsikdo namreč dezinformacij ne zna ločiti od resnice, vse te umetno ustvarjene zgodbe pa bodo lahko zdaj dobile tudi lažne foto in video dokaze. Orodje Sora namreč omogoča prav to, da zapisane besede spremenimo v videoposnetek.
08.03 17. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Mladoletnikom se ne smejo več prikazovati oglasi, ki temeljijo na njihovih osebnih podatkih

Vse spletne platforme morajo od danes v skladu z aktom o digitalnih storitvah v EU upoštevati strožja pravila, namenjena večji zaščiti uporabnikov. Od lanskega avgusta so strožja pravila že veljala za 19 večjih spletnih ponudnikov, kot so X, Facebook, Amazon, Instagram in TikTok.
08.52 16. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Čez tri leta prvi diplomirani kreatorji vzporednih resničnosti

Bi želeli postati ustvarjalec vzporednih resničnosti? Potrebe po strokovnjakih, ki bodo lahko sledili hitremu razvoju virtualnih svetov v povezavi z umetno inteligenco, se, kot poudarjajo na Fakulteti za aplikativne vede – VIST, hitro večajo. Ob podpori tehnološkega parka Ljubljana so tako razvili novo študijsko smer Vzporedne resničnosti, prve diplomante pričakujejo že čez tri leta. Študij je v celoti samoplačniški, država tega študija ne sofinancira, je pa program javno veljaven in akreditiran.
11.20 15. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Proti skrivnostnemu južnemu polu Lune poletel pristajalni modul

Iz ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi so z raketo Falcon 9 podjetja SpaceX milijarderja Elona Muska proti Luni izstrelili prvi pristajalni modul zasebnega ameriškega podjetja Intuitive Machines. V njem je tudi Nasina tehnologija, ki bi lahko utrla pot človeškim misijam leta 2026. Če bo šlo vse po načrtih, bo na Luni pristal 22. februarja.
12.41 13. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Skrivnosti globočin Baltskega morja: odkrili zid iz obdobja ledene dobe?

Raziskovalci verjamejo, da so našli najstarejšo konstrukcijo na območju Baltskega morja, ki jo je ustvaril človek. Kamniti zid, ki se je skrival v globinah tega morja na severni polobli, naj bi bil star več kot 10.000 let. Znanstveniki ugotavljajo, da bi lahko šlo za starodavno lovsko stezo, ki je lovcem pomagala pri lovu divjadi.
16.44 10. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Volkovi 'mutanti' v Černobilu naj bi razvili odpornost proti raku

Volkovi, ki tavajo po zapuščenem območju Černobila so vsakodnevno izpostavljeni sevanju, ki povzroča raka. Raziskovalci pa so zdaj ugotovili, da je del njihovega genetskega zapisa morda postal odporen na povečano tveganje za bolezen.
18.17 09. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Komercialna odprava v vesolje: Turek, Italijan in Šved znova na trdnih tleh

Astronavti treh držav so se po treh tednih, ki so jih v sklopu komercialne misije, poimenovane Ax-3, preživeli na Mednarodni vesoljski postaji, so se zdaj vrnili na Zemljo. Gre za odpravo, s katero je v vesolje potoval tudi prvi turški državljan, na misiji pa sta se mu pridružila še astronavta iz Italije in Švedske. Odpravo so financirale države astronavtov, vsaka je zanjo namenila skoraj 51 milijonov evrov.
15.36 08. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Konec črnih zalivk v EU: Ni razloga, da bi še uporabljali živo srebro

V Evropski uniji bosta od začetka prihodnjega leta prepovedana uporaba in izvoz amalgamskih oziroma črnih zobnih zalivk, predvideva danes doseženi politični dogovor evropskih poslancev in držav članic o predlogu revizije uredbe o živem srebru. Spremembe zakonodaje prinašajo tudi prepoved žarnic z živim srebrom.
10.09 08. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Prvič 12 mesecev s temperaturami nad 'magično' stopinjo in pol

Znanstveniki so zaskrbljeni. Povprečna globalna temperatura januarja je namreč prestopila 'magično' mejo 1,5 stopinje Celzije. Zemlja je prvič v zgodovini preživela 12 mesecev s temperaturami, ki so bile za 1,5 stopinje Celzija višje kot v predindustrijskem obdobju, je sporočila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). To si je svet zadal v Parizu, ko so se države zavezale, da bomo omejili dvig globalne povprečne temperature na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo. Če bomo namreč presegli to mejo, svet čakajo katastrofalne posledice, napovedujejo znanstveniki.
11.03 06. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Kljub veliki pestrosti njihovo stanje slabše kot pred desetletji

Jadransko morje je eno najbolj obremenjenih sredozemskih območij. Po eni strani je pestrost vrst kitov in delfinov v tem morju večja, kot si verjetno marsikdo predstavlja, saj tukaj stalno živi kar pet vrst, še dve pa se občasno pojavljata, po drugi pa je naše morje izpostavljeno mnogim človeškim dejavnikom, ki negativno vplivajo na stanje morskih ekosistemov in neposredno ogrožajo tudi jadranske kite in delfine.
08.30 06. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Ameriška vlada zaskrbljena zaradi voznikov Tesle, ki se vozijo kar z VR-očali

Po družbenih omrežjih se pojavljajo posnetki voznikov "samovozečih" Tesel, ki med vožnjo uporabljajo očala za virtualno resničnost. Takšno početje bi bilo lahko zelo nevarno, ameriški sekretar pa opozarja, da morajo biti vozniki ves čas pozorni na cesto. Se pa sicer na spletu pojavljajo tudi posnetki nekaterih drugih posameznikov, ki po svetu korakajo z omenjenimi očali, ob tem pa z rokami krožijo po zraku in izbirajo aplikacije, ki jih vidijo le oni.
12.49 04. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Ruski kozmonavt podrl rekord: v vesolju preživel največ časa

Ruski kozmonavt Oleg Kononenko je dosegel nov rekord v skupni dolžini bivanja v vesolju. V svoji peti vesoljski ekspediciji je presegel rekord Genadija Padlake, ki je v vesolju skupno preživel 878 dni, 11 ur in 48 sekund.
07.47 04. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Od spletnega zbirališča za študente do treh milijard uporabnikov

Facebook, eno najstarejših in največje med družbenimi omrežji, obeležuje 20 let delovanja. Ustanovljen je bil 4. februarja 2004, v dveh desetletjih pa se je iz preprostega spletnega zbirališča za študente razvil v tehnološkega giganta z ogromnim vplivom na številne vidike družabnega življenja v 21. stoletju. V Sloveniji je Facebook v začetku leta 2023 uporabljalo nekaj več kot 937.000 ljudi.
18.33 03. 02. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

19 čarobnih kozmičnih spiral: bližnje galaksije skozi Webbovove 'oči'

Ni težko biti očaran nad spiralnimi galaksijami, s čimer se strinjajo tudi pri Nasi. V samem središču se običajno nahajajo stare zvezdne kopice, včasih pa tudi aktivne supermasivne črne luknje. Prizore teh spektakularnih kozmičnih podob je zdaj v objektiv ujel vesoljski teleskop James Webb. Znanstveniki so navdušeni nad podrobnostmi slik, ki jim med drugim omogočajo boljše razumevanje zgodb o nastanku zvezd.
08.31 30. 01. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Elon Musk: Izvedli smo prvo uspešno vsaditev čipa v človeške možgane

Milijarder Elon Musk je sporočil, da je njegova družba Neuralink dosegla nov mejnik. V človeka je namreč prvič uspešno vgradila brezžični čip, ki so ga povezali z delom možganov, ki nadzira gibanje. Prvi rezultati so po besedah Muska obetajoči, oseba, ki je prejela možganski vsadek, pa dobro okreva.
16.09 29. 01. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Japonska sonda na Luni 'oživela' in nadaljuje misijo

Japonska sonda na Luni je po tednu dni ponovno začela delovati, potem ko so ob njenem pristanku zaznali težave z sončnimi celicami, ki niso proizvajale energije.
20.14 28. 01. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Osupljive podobe vesolja, ovekovečene tudi na poštnih znamkah

Poštna služba v ZDA je v čast Nasinega vesoljskega teleskopa James Webb izdala dve novi znamki za prednostno pošto. Na znamkah sta ovekovečeni podobi kozmosa, ki ju je posnel največji in najzmogljivejši teleskop, ki so ga kdaj koli poslali v vesolje. Gre za dve spektakularni podobi, meglico Carina in Stebre stvarjenja.