Znanost in tehnologija / ARHIV ČLANKOV
07.47 31. 08. 2024
Tujina Zadovoljna

V Braziliji prepovedali Muskovo omrežje

Ker se tehnološki gigant ni držal roka, ki ga je določil sodnik Vrhovnega sodišča, za imenovanje novega pravnega zastopnika v državi, so v Braziliji prepovedali družbeno omrežje X. Prepoved platforme, ki je po prevzemu v rokah milijarderja Elona Muska, bo v veljavi, dokler podjetje ne izpolni vseh sodnih odredb ter plača obstoječe kazni.
19.23 29. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Po neuspešnem pristanku rakete Falcon 9 ameriški organi ustavili polete

Ameriški organi so po neuspešnem pristanku v sredo ustavile polete raket Falcon 9 podjetja SpaceX. Pred tem je podjetje opravilo niz 267 uspešnih pristankov. Kljub prevrnitvi in posledični eksploziji ene od komponent rakete je ta pred tem uspešno opravila misijo in v vesolje ponesla 21 satelitov.
07.22 29. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Najboljši dijak v astronomiji na svetu: Ni tako abstraktna kot matematika

Z našimi dijaki gremo lahko do lune in nazaj. Slovenija je namreč na mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike dobila najboljšega astronoma na svetu, peterica dijakov pa je domov prinesla še dve zlati in dve srebrni medalji in se na tem področju zavihtela med pet najboljših držav na svetu. Kako v vesolju upravljati satelit? Kako z raketo pristati na Luni? To zanje niso nerešljivi izzivi.
14.29 27. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Peter Andolšek ponovil lanski uspeh: postal skupni zmagovalec olimpijade

Slovenski dijaki so na 17. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike, ki je potekala med 17. in 27. avgustom v Vassourasu v Braziliji, osvojili dve zlati in dve srebrni medalji. Peter Andolšek je ponovno postal tudi skupni zmagovalec olimpijade, slovenska ekipa pa se je zavihtela med najboljših pet ekip na svetu.
20.37 24. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Namesto junija letos se bosta na Zemljo vrnila po januarju 2025

Nasina astronavta, ki sta v vesolju že od 5. junija, čeprav bi se morala na Zemljo vrniti že po osmih dneh, bosta vrnitev dočakala šele naslednje leto, je sporočila ameriška vesoljska agencija. Vrnila naj bi se v kapsuli Crew Dragon, ki jo je izdelalo podjetje SpaceX, njuno prvotno plovilo pa se bo na Zemljo vrnilo prazno.
20.15 23. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Prelomni vbod: prvi pacienti prejeli cepivo proti pljučnemu raku

Bolnik s pljučnim rakom v Združenem kraljestvu je postal eden prvih, ki je sodeloval v prelomni študiji prvega cepiva proti tej bolezni na svetu. V študiji sodelujejo tudi pacienti iz Nemčije, Španije, Poljske, Madžarske, ZDA in Turčije.
17.04 20. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Pirati s kamero, vitez brez volana in elektrika v telesu

To so imena treh od 13 delavnic, ki v sklopu že 25. Poletnega tabora inovativnih tehnologij ta teden potekajo na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. Udeleženci, stari od 10 in 18 let, se imajo v teh dneh možnost srečati z različnimi delovanji inovativnih tehnologij, delavnice pa niso samo priložnost za nove izkušnje in znanja, marsikdo v teh dneh najde tudi nov navdih za prihodnost.
12.45 20. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Redek pojav na nebu: kombinacija super lune in modre lune

Minulo noč je bilo mogoče na nebu opazovati prav posebno polno luno, in sicer super luno, ki je bila hkrati tudi t. i. modra luna. Prva od štirih letošnjih super lun je bila še posebej blizu Zemlji. Naslednja priložnost za opazovanje super lune bo že sredi septembra.
16.01 19. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Včasih je vodil Google, danes dela na AI orožju: 'Zdaj sem prodajalec orožja'

Eric Schmidt, nekdanji izvršni direktor Googla, je dejal, da namerava njegovo novo podjetje za drone pomagati Ukrajini. Schmidtovo podjetje White Stork želi ustvariti bojna brezpilotna letala, ki jih poganja umetna inteligenca.
19.14 15. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Spektakularen posnetek polarnega sija z Mednarodne vesoljske postaje

Žarki zelene, rožnate in rdeče barve obdajajo površje, zdi se, kot da Zemlja žari. Tako je polarni sij videti z Mednarodne vesoljske postaje. Nasin astronavt je spektakularno igro svetlobe in zahajanje Lune ujel v svoj objektiv.
17.03 15. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Namesto 8 dni v vesolju že več kot dva meseca – kdaj se bosta lahko vrnila?

Ameriška vesoljska agencija Nasa bo odločitev o dveh astronavtih, ki ne moreta z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) zaradi pokvarjenega plovila Starliner podjetja Boeing, sprejela do konca meseca, je v sredo na novinarski konferenci v Washingtonu povedal Ken Bowersox z Nasinega direktorata za vesoljske misije.
14.18 13. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Globoko pod površjem Mars skriva tekočo vodo

Raziskovalci so globoko pod skalnim površjem rdečega planeta odkrili rezervoar tekoče vode. Do novih spoznanj so se dokopali med analizo podatkov Nasine vesoljske sonde InSight Lander, ki je na Marsu pristal pred šestimi leti. Sonda je takrat s seboj prinesla tudi seizmometer, ki je v štirih letih beležil tudi seizmično dejavnost planeta. Prav med zapisi teh meritev pa se je skrivala tudi ta pomembna informacija.
11.14 13. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Črna prihodnost na področju raka: smrtnost med moškimi skoraj dvakrat večja

Nova študija prikazuje zaskrbljujoče podatke o raku. Ne le število rakavih obolenj, do leta 2050 naj bi se med moškimi močno povečalo tudi število smrti zaradi raka. Povečanje naj bi bilo sodeč po študiji kar 93-odstotno. Največji porast naj bi se medtem zgodil pri moških, starejših od 65 let, ter v državah in območjih z nizkim oz. srednjim indeksom človekovega razvoja. Vendar pa rakava obolenja ob tem naraščajo tudi med ženskami in v starostni skupini mlajših od 50 let. Bi lahko ta trend zasukali?
12.55 12. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Kaj si boste zaželeli, ko boste videli utrinek?

Perzeidi so letni meteorski roj, ki ga lahko opazujemo med 17. julijem in 24. avgustom. Letos bo vrhunec roja v noči z 12. na 13. avgust. Ker imamo v teh dneh jasne noči, je to odličen čas za opazovanje, fotografiranje in snemanje perzeidov.
09.42 12. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Smrtonosna vročina: tekme izven vrhunca poletja, več menjav pri ekipnih športih

Olimpijskih iger v Parizu je konec. Medtem ko bo francoska prestolnica še ocenjevala finančni izkupiček in druge vidike dogodka, se strokovnjaki sprašujejo o usodi prihodnjih poletnih olimpijskih iger v luči klimatskih sprememb. Kdo jih bo sploh še lahko gostil? Pa ne le olimpijske igre. Vročina vse bolj ogroža tudi druge poletne športne dogodke. Znanstvenica, ki je bdela nad odzivom na vročino na olimpijskih igrah v Tokiu, meni, da se bo nujno prilagoditi.
10.12 11. 08. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ste pripravljeni na 'nebeški ognjemet'?

Te dni je znova zanimivo na nebu, ki je polno meteorskih rojev. Trenutno so najizrazitejši Perzeidi, ki bodo vrhunec aktivnosti doživljali v naslednjih dveh nočeh. Najbolj vidni bodo po polnoči, ko zaide luna.
07.18 09. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Fakulteti za farmacijo in strojništvo bosta dobili nova objekta

Ljubljanski fakulteti za farmacijo in za strojništvo sta pridobili gradbeno dovoljenje za novogradnji. Nova objekta bodo zgradili na območju Kampusa Brdo, kjer že domujejo nekatere druge fakultete. Začetek gradnje obeh objektov pa naj bi bil prihodnje leto, so sporočili z Univerze v Ljubljani.
09.19 08. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Ne osem dni, vse kaže, da bosta astronavta v vesolju osem mesecev

Potem ko sta v prvih dneh junija astronavta Sunita Williams in Butch Wilmore končno poletela proti Mednarodni vesoljski postaji, se je zdelo, da je more z Boeingovimi Starlinerji vendarle konec. A izkazalo se je drugače. Kar bi morala biti osemdnevna misija, traja že dva meseca, prav mogoče pa je, da se bosta na Zemljo vrnila šele februarja. In to s kapsulo Boeingovega največjega rivala.
14.49 05. 08. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

TikTok z zavezo k trajnemu umiku sporne sheme nagrajevanja uporabnikov v EU

Evropska komisija je danes sprejela zaveze podjetja TikTok, da bo program TikTok Lite, ki vsebuje funkcijo nagrajevanja uporabnikov za oglede in všečkanje videoposnetkov, trajno umaknilo iz EU. Program, ki lahko po oceni Bruslja spodbuja zasvojenost, bi lahko negativno vplival na telesno in duševno zdravje uporabnikov.
07.00 30. 07. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Blizu dnevu, ko bodo leteča vozila na voljo potrošnikom?

Leteči avtomobili sploh niso več znanstvena fantastika, saj obstajajo že kar nekaj časa. Ključna sta seveda vzlet in pristanek. Američan Doron Merdinger, ki ga vodi želja, da bi leteči avtomobili postali naš vsakdan, zatrjuje, da so s testiranji zelo blizu dnevu, ko bodo leteča vozila na voljo potrošnikom. No, vsem še ne, saj bi bila trenutna cena takšnega vozila približno 300.000 evrov. Sicer se s konstrukcijo letečih vozil ukvarja veliko tehnoloških podjetij, poleg cene pa bo ključno tudi, koliko časa bo zdržala baterija.