Zanimivosti / ARHIV ČLANKOV
07.57 23. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Michelangelov David na dva meseca deležen čiščenja

Michelangelov kip Davida, ki ga je umetnik dokončal leta 1504 in ga danes hranijo v Galeriji Akademija v Firencah, je na dva meseca deležen čiščenja.
17.50 22. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Odprla se je prva slovenska galerija z deli umetne inteligence

V enih od slovenskih agencij se je odprla prva galerija z deli umetne inteligence v Sloveniji. Razstava je umeščena v nenavadno, a hkrati najbolj intimno in neopazno okolje – na stranišče. Prav zato se imenuje Sekret gallery. Po besedah ustvarjalcev premika meje umetnosti in kritike ter se osredotoča na cikel ustvarjanja, potrošnje in izločanja.
06.05 21. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Dostavljavec, ki je vaščanom vsak dan prinesel sveža jajca in jim jedel rože

Petletni dostavljavec jajc se bo upokojil. Novica, ki je razžalostila vaščane, saj jim je zadnja štiri leta vsak dan dostavil sveža jajca. A kozel Alan mora zdaj zaradi zdravstvenih težav predčasno v pokoj. Lokalno zvezdo bodo krajani pogrešali, četudi jim je med dostavo pojedel veliko rož in zelišč. Alan si je ob dostavah namreč vedno privoščil tudi poobedek.
16.05 20. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Višinska rekorderja skupaj na zajtrku: med njima kar 188 centimetrov razlike

Po šestih letih sta se na zajtrku v Kaliforniji ponovno srečala najvišji in najnižji človek na svetu. Rekorda pripadata 41-letnemu Turku in 30-letni Indijki. Med njima je več kot 188 centimetrov višinske razlike.
07.00 19. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Kaj zvezdniki in 'navadni smrtniki' potrebujejo v svoji omari?

Stilistka hollywoodskih zvezdnikov Elizabeth Stewart je sestavila seznam petih modnih kosov, ki so po njenem mnenju obvezen del omare vsakega posameznika. Kateri modni kosi so nepogrešljivi po mnenju stilistke, ki oblači tudi oskarjevki Julio Roberts in Cate Blanchett?
07.04 17. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Američane navdušila samica skata, ki je breja postala kar brez samca

Za potomca sta potrebna dva, ali pa tudi ne. Samica skata, ki v akvariju v ameriški Severni Karolini plava brez samcev svoje vrste, se bo v dveh tednih razveselila mladičev. Kako je to mogoče? Čeprav so nekateri namigovali, da se je morda parila z enim od majhnih morskih psov, s katerimi si deli akvarij, so strokovnjaki jasni: to se nikakor ni zgodilo. Pri samici skata govorimo o redkem pojavu, imenovanem deviškorodnost.
17.22 16. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

V Ljubljani bo ponovno gostoval Gruzijski nacionalni balet Sukišvili

V Ljubljano ponovno prihaja plesni biser, Gruzijski nacionalni balet Sukišvili. Gledalce po vsem svetu navdušujejo z osupljivimi akrobacijami in plesnimi elementi, ki povezujejo tradicionalno folklorno dediščino z akrobatsko eleganco in sodobno plesno tehniko ter postrežejo s plesno pripovedjo zgodb o junaštvu.
07.46 16. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

V Londonu velika razstava del Yoko Ono

Galerija Tate Modern v Londonu je pripravila razstavo, posvečeno delom Yoko Ono. Že vrsto let pred razmerjem z glasbenikom Johnom Lennonom je Yoko Ono delovala kot umetnica performansa in bila med začetniki konceptualne in participativne umetnosti. Razstava, ki so jo odprli v tem tednu, je največja razstava njenih del v Združenem kraljestvu doslej.
06.05 15. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Pernata tolpa na pohodu

V mestecu na zahodu Nemčije imajo težavo. V to so prepričane mestne oblasti, ki so krajane posvarile pred pavjo družino, ki se je menda spravila nad lastnino prebivalcev. Da to ne drži, da v svojih ocenah ogroženosti pretiravajo, pa je prepričan lastnik živali. Priznava, da ptice občasno zatavajo v mesto, se šopirijo, a da škoda nikakor ni tako velika, da bi jih morali iz mesta prisilno odstraniti. Zakaj so gizdalini nekaterim trn v peti?
08.54 14. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Šefom v Avstriji takoj povedo, kje so doma

"Priti morate v torek," so nam lani zabičali vsi, s katerimi smo se pogovarjali, ko smo Ptuj obiskali ob začetku pustnega časa. "Takrat je noro, opoldne se vse zapre, pridemo na ulice in tam plešemo do noči," so nam opisovali. In zato smo letos prišli v torek. Zadnji dan, ko človek še lahko brez obsojanja postane povsem nekdo drug, preden se življenje spet vrne v ustaljene tirnice.
06.06 14. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Zaporniki iz ostankov tihotapskih čolnov izdelujejo glasbila

Violine, viole in violončela, na katere so virtuozi Orkestra morja igrali na koncertu v sloviti milanski operni hiši La Scala, so posebna glasila. Tudi zato, ker so narejena iz posebnega lesa. Gre za razpadajoče tihotapske čolne, ki so pripeljali migrante na obalo Italije. Mojstri, ki so glasbila izdelali, pa so zaporniki iz največjega italijanskega zapora. Projekt, imenovan Metamorforza oziroma Preobrazba, se osredotoča na preoblikovanje tega, kar bi sicer zavrgli, v nekaj družbeno vrednega in koristnega.
07.07 11. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Kavbojke so prali z varikino in jih trgali s kotno brusilko

Že zgodaj zjutraj je bil promet pred Jesenicami upočasnjen. Ampak tokrat ni šlo za kolone sobotnih smučarjev, ki bi hiteli proti Kranjski Gori, zastoj je bil v obratno smer. Iz smeri Mojstrane je namreč sopihal mali traktorček, ki pa ni vozil kmeta v gozd, temveč je na njem pisalo Policija. Pri Hrušici je zavil levo in se mimo napisa Kopiwood povzpel navkreber, kjer se je pridružil množici sebi podobnih. Vsi pa so imeli skupno pot: vozili so nazaj v pisana 80. leta prejšnjega stoletja. Jureta Franka, "pankerje", zasedbo kultnega filma Kdo tam poje (Ko to tamo peva).
14.12 09. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Od zime so močnejši, bodo tudi od dežja?

Organizatorji letošnjih pustnih povork zaskrbljeno zrejo v nebo. To je večinoma že posivelo, oblaki pa bodo iz dneva v dan postajali težji, dokler ne bodo prav ob koncu tedna na zemljo spustili debelih dežnih kapelj. Če bo teh preveč, bodo ponekod karnevalske povorke žal odpadle oziroma bodo potekale v okrnjeni izvedbi. Ponekod, na primer v Cerknici, bodo o tem odločili šele v zadnjem trenutku. Škoromati bodo ranljivo opremo skušali zaščiti s polivinilom, na Hrušici pri Jesenicah pa nameravajo nostalgična 80. leta obuditi ne glede na vreme.
06.18 09. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Namesto platna sneg, namesto čopiča metla, namesto barv pa odpadlo listje

Vsak letni čas je čaroben, lepote zime pa na edinstven način izkorišča mladi umetnik iz Romunije. Njegovo platno je zasneženo pobočje, njegove barve odpadlo listje, njegov čopič pa metla. Posebnost njegovih umetnin je, da so minljive, saj jim resno grožnjo predstavlja veter, ki jih preprosto odpihne v zgodovino. A umetnost je nesmrtna, mlademu Romunu pa pri tem pomagata dron in pametni telefon.
12.01 07. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Na dražbi Hockneyjeva slika, ocenjena na približno 18 milijonov evrov

Pri avkcijski hiši Christie's kot vrhunec večerne dražbe del 20. in 21. stoletja 7. marca napovedujejo mojstrovino Davida Hockneyja z naslovom Kalifornija. Delo iz leta 1965 je ocenjeno na približno 18 milijonov evrov. Slika, ki je v isti evropski zasebni zbirki od leta 1968, sodi med umetnikove prve velike slike z bazeni.
21.47 04. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Kako so mobilni telefoni spremenili naš okus za cvetje?

Narava se počasi poslavlja od zime in pripravlja na pomlad. In z njo tudi tisti, ki skupaj z naravo ustvarjajo umetnine. Veliko cvetličarjev je to nedeljo preživelo delovno, v Naklem so nabirali novo znanje o floristiki. Danes namreč velja, da dober cvetličar ni le trgovec s cvetjem, ampak mora stranki ponuditi več. Recimo vedeti, kako so mobilni telefoni spremenili naš okus za cvetje.
10.38 03. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

S Kurentovim skokom začetek kurentovih opravil in pustnega časa

Ptuj bo v prihodnjih dneh v znamenju 64. Kurentovanja, ki na ulice tega mesta privabi avtohtone in druge pustne maske iz vse Slovenije in srednje Evrope, pa tudi številne domače in tuje obiskovalce. Uradni začetek Kurentovanja predstavlja sobotna etno povorka po ptujskih ulicah, začetek kurentovih opravil pa Kurentov skok.
18.52 01. 02. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Pozvek opravil trening skoka v višino, kmalu ga čaka prva tekma

Legendarni komentator Tom Lajevec bi zagotovo vzklikal – vleciiii Pozvek, vleciiii, saj je bil Aleksander Pozvek ponovno na skakalnem treningu – tokrat je bila glavna tema skok v višino. Trening v fitnesu, trening vožnje po doskočišču in točnost odriva ... vse to je bilo na meniju. Ker se ni poškodoval, je dobil darilo v obliki prve tekme, ki bo potekala v naslednjem tednu.
06.11 31. 01. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Bi spili kavo z malim prašičkom v naročju?

Bi obiskali kavarno, kjer lahko med pitjem kave tudi božate majhnega prašička? Takšna kavarna se je pred nekaj leti odprla v Tokiu in se izkazala za izjemno priljubljeno. Tako priljubljeno, da so po državi odprli že 10 kavarn s prašički. V številnih stanovanjih na Japonskem so domače živali prepovedane, zato so v državi že dalj časa zelo priljubljene kavarne, ki obiskovalcem omogočajo božanje živali. Po mačjih kavarnah, ki so priljubljene že vsaj 20 let, so najnovejši trend torej kavarne s prašički. Znanstveniki pravijo, da božanje živali lahko pomaga pri izboljšanju mentalnega zdravja. Hkrati pa opozarjajo, da je treba poskrbeti tudi za dobrobit živali v tovrstnih kavarnah.
16.31 28. 01. 2024
Zanimivosti Zadovoljna

Pomemben preboj: bodo severni beli nosorogi še korakali po svetu?

Upanje za živalsko vrsto, ki je tik pred izumrtjem, še obstaja. Na našem planetu imamo le še dva primerka severnega belega nosoroga, gre za dve samici, mamo in hčer. Vendar pa bi, kot kaže, preboj na področju zunajtelesne oploditve vendarle lahko poskrbel za podmladek. Znanstveniki namreč poročajo o prvi uspešni IVF-zanositvi nosoroga.