Eurobasket 22 / ARHIV ČLANKOV
14.03 21. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Top 10 Eurobasketa: Dončićevi mojstrovini na prvem in četrtem mestu

Organizatorji nedavno zaključenega Eurobasketa 2022 so na svojih družbenih omrežjih objavili 10 najlepših akcij turnirja. Med njimi najdemo dve slovenski, obe v režiji Luke Dončića. Trojka ob izteku napada proti Franciji se je uvrstila na četrto mesto, atraktivno preigravanje in "alley-up" podaja za zabijanje Vlatka Čančarja pa celo na sam vrh.
20.29 20. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Vilfan: Slovenija pet let ni igrala tako slabo kot proti Poljski

Glede na prikazano zmaga španske reprezentance na evropskem prvenstvu v košarki ni presenečenje, je prepričan naš komentator Peter Vilfan. Nekdanji svetovni prvak z reprezentanco Jugoslavije meni, da je selektor Furie Sergio Scariolo iz svojega moštva izvlekel največ, kar se je dalo, kar pa ne velja za slovensko izbrano vrsto. Ta je nepripravljena pokleknila na najpomembnejši tekmi prvenstva, četrtfinalu.
08.53 20. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Willy je nasledil Gorana Dragića, Špancem za naslov čestital tudi Dončić

Willy Hernangomez je dobil nagrado za najkoristnejšega igralca (MVP) Eurobasketa, skupaj z bratom Juanchom sta bila ključ do uspeha, da je furija znova na evropskem prestolu. Willy je postal vodja moštva, a je izpostavil, da je šlo tudi za izjemno kemijo v moštvu in zaupanje, ki jih je pripeljalo tako daleč. Čestitko novim evropskim prvakom je poslal tudi slovenski košarkar Luka Dončić, ki zelo dobro pozna španske reprezentante.
17.14 19. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Francozi športno priznali poraz: Španci so bili boljši od začetka do konca

Eurobasket 2022 je za nami, veliki zmagovalci pa so Španci, za katere so pred turnirjem le redki upali trditi, da lahko gredo do konca. Veliko več ljudi je kot ene glavnih favoritov za zmago videlo aktualne olimpijske podprvake Francoze, ki so na koncu morali priznati premoč varovancem Sergia Scariola.
17.01 19. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Sandler: 'Bo Cruz, naloga opravljena, rad te imam, Juancho!'

Španija je v nedeljo v Mercedes-Benz Areni v Berlinu osvojila svojo četrto zlato medaljo na evropskih prvenstvih, potem ko je bila na finalni tekmi boljša od Francije (88:76). Z najžlahtnejšo kovino so se odeli še leta 2009, 2011 in 2015. Najkoristnejši igralec finalne tekme je postal Juancho Hernangomez, ki je dosegel 27 točk in bil neustavljiv pri metu za tri točke (7/9). Španski košarkar je letos zaigral v filmu Hustle ob boku hollywoodskega zvezdnika Adama Sandlerja. Slednji je njemu in celotni ekipi čestital za uspeh.
10.29 19. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Scariolo: Pred prvenstvom smo bili po kakovosti osmi, zdaj smo prvaki

Španska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu nadaljevala impresiven niz uspehov, ki ga je za kratko prekinila le na olimpijskih igrah v Tokiu. Kolajno je osvojila še na sedmem zaporednem evropskem prvenstvu, je tudi svetovni prvak, zato ni nič čudnega, da dobiva pohvale od vsepovsod in ne le iz domovine. Tako finalni obračun s Francijo kot tudi vse druge tekme z EP so v vsakem trenutku v bogatem arhivu VOYO.
23.28 18. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Izjemni Španci nadigrali Francoze za svoj četrti naslov evropskega prvaka

Španski košarkarji so z izjemno igro povsem zasluženo prišli do svojega četrtega naslova evropskega prvaka, potem ko so v velikem finalu Eurobasketa v berlinski Mercedes-Benz Areni z 88:76 premagali francosko izbrano vrsto. Najučinkovitejši posameznik finalnega obračuna je bil s 27 točkami neverjetni španski krilni center Juancho Hernangomez (met za tri točke: 7/9). Willy Hernangomez je bil proglašen za najkoristnejšega igralca turnirja (MVP).
20.27 18. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Poljaki dolgo časa mučili Nemce, na koncu pa jim je zmanjkalo moči

Na 41. evropskem prvenstvu v košarki sta se za bronasto medaljo v berlinski Mercedes-Benz Areni pomerili reprezentanci Nemčije in Poljske, ki sta v petkovem polfinalu morali priznati premoč izbranima vrstama Španije oziroma Francije. Domača reprezentanca je težje od pričakovanj prišla do želenega odličja, na koncu je bil izid 82:69. Najučinkovitejši posameznik tekme je bil nemški organizator igre Dennis Schröder s 26 točkami.
22.35 16. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Španci utišali Mercedes-Benz Areno za veliki finale s Francijo

Španski košarkarji so v nasprotju s prvotnimi pričakovanji po odlični igri v drugem polfinalnem obračunu letošnjega evropskega prvenstva utišali nabito polno Mercedes-Benz Areno in z izidom 96:91 premagali nemško izbrano vrsto. Izbranci selektorja Sergia Scariola se bodo v nedeljskem velikem finalu pomerili s Francijo (prenos na Kanalu A in VOYO, 20:30), ki je v prvem polfinalu z izidom 95:54 povsem nadigrala nebogljeno poljsko reprezentanco.
19.18 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Do zadnje sekunde upali na preobrat

Navijači, ki so ostali doma, so stiskali pesti za naše fante pred televizijskimi ekrani ali po lokalih, kjer so organizirali skupinske oglede četrtfinalne tekme. Napeto je bilo do konca, navijači so do zadnjega upali na preobrat v slovensko korist. Po tekmi sicer razočaranja niso skrivali, a so hkrati zagotavljali, da vseeno verjamejo v naše košarkarje. O razpletu tekme so se razpisali tudi številni tuji mediji, ki so si bili enotni, da je izpad Slovenije še eno v vrsti velikih presenečenj v zaključnem delu Eurobasketa.
16.13 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Vilfan: Vse smo imeli na dlani, a opozoril nismo jemali dovolj resno

Kako je nastope slovenskih košarkarjev, ki so se končali v četrtfinalu po presenetljivem porazu s Poljsko, videl naš komentator Peter Vilfan? Imeli smo vse na dlani, a opozoril proti Bosni in Hercegovini ter Belgiji nismo jemali dovolj resno. Da so kot aktualni prvaki igrali s tarčo na hrbtu, ne sme biti izgovor. Luko Dončića pa bi, še posebej ob Goranu Dragiću, veljalo kdaj razbremeniti, je še prepričan nekdanji svetovni prvak z Jugoslavijo.
15.58 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Razočarani navijači iz Berlina: 'Ob reprezentanci si, ko zmaguje in ko izgublja'

Na tisoče navijačev je svoje načrte za ta konec tedna takoj po tekmi s Poljsko spremenilo. Čarterski poleti in avtobusi so bili pripravljeni za pot v Berlin na polfinalne in finale. Zdaj bodo mesta v dvorani zasedli poljski navijači. In naši? Mnogi v dvorani sploh niso mogli verjeti, kaj se dogaja na igrišču. Da smo morda preveč z lahkoto spremljali pot naših fantov, kaže tudi število naših navijačev, ki je bilo manjše od pričakovanj, in sinoči so ob premoči na igrišču premoč Poljaki kazali tudi na tribunah. Ampak, kot pravijo tisti pravi navijači, ki so kupili karte in šli v Nemčijo, ob reprezentanci si, ko zmaguje in ko izgublja.
15.53 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Aktualni evropski prvaki doživeli hladen tuš proti Poljakom

Slovenija, še vedno aktualni evropski prvak, je doživela enako usodo kot še nekatere reprezentance, ki so jim napovedovali kolajno na evropskem prvenstvu. In čeprav so naši fantje zagotavljali, da je prav poraz Srbov proti Italiji dobra šola, očitno ni bila. V prvih 20 minutah so proti Poljakom, ki v ekipi nimajo nobenega NBA in evroligaškega igralca, dobili 58 točk, kar je največ od vseh nastopov naše reprezentance na evropskih prvenstvih. Res smo videli izjemno tretjo četrtino in vrnitev, a na koncu se ni izšlo. Razočaranje je bilo veliko, tako nad porazom kot tudi nad pristopom. Sprememb očitno ne bo, ne na selektorskem mestu ne v ekipi, kjer bo, ko bo le lahko, še vedno gonilo prvi zvezdnik Luka Dončič.
14.50 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

'Če bika ne znaš držati za roge, je bolje, da odstopiš'

Katastrofa, polom, groza ... Težko je z besedami opisati razočaranje, ki so ga doživeli in majhni dvomilijonski naciji pripravili slovenski košarkarji. Veliko stvari je šlo narobe, še posebej na ta usodni večer, ko so Luka Dončić, Goran Dragić in preostala druščina odigrali morda najbolj bledo predstavo, četrtino v zgodovini samostojne Slovenije. Medla obramba, zgrešeni (prosti) meti, podaje, ki so končale v rokah poletnih Poljakov, ekipe, ki ni imela česa izgubiti. "Ponudili smo jim prst, oni so nam iztrgali roko," je jasen legendarni košarkarski strateg Zmago Sagadin.
14.36 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Slaughter: Po tekmi sem sam sebe vprašal: Se je to zares zgodilo?

Sreda je bila dan, ki bi ga vsi košarkarski privrženci zagotovo najraje pozabili. Poljaki so v četrtfinalnem obračunu dobesedno obračunali s Slovenci in se veselili zgodovinske uvrstitve med najboljše štiri države tega evropskega prvenstva. V areni v Berlinu se je za Poljake zdel večer, kot bi bil iz sanj, slovenske sanje pa so na drugi strani postale nočna mora. Želja po ubranitvi evropskega naslova iz leta 2017, ko smo ga osvojili v Istanbulu, je bila tako pokopana. Poljaki so tako še ena izmed reprezentanc, ki je dokazala, da se s pravim pristopom lahko doseže vse.
11.38 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Erjavec: Sekulić je odličen trener, ki ima z nami sklenjeno pogodbo

Na novinarski konferenci po slovesu Slovenije z Eurobasketa je predsednik košarkarske zveze Matej Erjavec dal vedeti, da bo tudi v bodoče slovensko košarkarsko reprezentanco vodil selektor Aleksander Sekulić. "Je odličen trener, ki ima z nami sklenjeno veljavno pogodbo do konca naslednjega leta," je povedal prvi mož KZS.
09.51 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Poljski mediji predstavo Ponitke primerjali s predstavami LeBrona Jamesa

Poraz slovenskih košarkarjev v četrtfinalu evropskega prvenstva proti Poljski odmeva tako doma kot tudi širše. Slovenski mediji v današnjih izdajah izpostavljajo predvsem žalost ob presenetljivem porazu. Na Poljskem medtem mediji slavijo odmevno zmago. Da gre za novo v vrsti velikih presenečenj v zaključnem delu turnirja, so si enotni tuji mediji.
09.10 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Blažič: Resnično upam, da se naslednje leto vidimo na SP

Košarkarji Slovenije so s porazom proti Poljski končali evropsko prvenstvo v Berlinu. Za Slovenijo je to peti neuspeh v četrtfinalih evropskih prvenstev. Stopničko za vstop med štiri najboljše je preskočila le pred petimi leti v Istanbulu, ko se je na koncu zavihtela do zlate medalje, in leta 2009 na Poljskem, ko je zasedla četrto mesto. V taboru še vedno aktualnih evropskih prvakov je po bolečem porazu razumljivo vladalo komorno ozračje, a košarkarji kljub temu skušajo gledati naprej.
07.00 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Klarine solze za zlatega kapetana in poročno potovanje v Berlin

Vzdušje v lokalih okoli arene v Berlinu je bilo v sredo zvečer naravnost moreče. Poljaki so odrajali svoje in se porazgubili na številnih proslavah, Slovenci pa so obsedeli na mestu. Pred očmi so se jim razblinjale sanje o novem poglavju zlate košarkarske pravljice in podaljšanem koncu tedna v Nemčiji. Branilci naslova evropskih prvakov so obstali v četrtfinalu.
00.33 15. 09. 2022
Eurobasket 22 Zadovoljna

Slovencem pošle moči, Poljaki z zgodovinsko zmago v polfinalu s Francijo

Slovenska košarkarska izbrana vrsta je po katastrofalnem prvem polčasu, ki ga je izgubila z neverjetnih 39:58, v nadaljevanju četrtfinalnega dvoboja proti poljski reprezentanci zaigrala bistveno bolje in ob koncu tretje četrtine celo povedla. V zadnjem delu igre pa so evropskim prvakom pošle moči, Poljska se je vrnila v igro in tekmo dobila s 87:90 ter se tako uvrstila v zgodovinski polfinale, v katerem se bo v petek pomerila s Francijo.