MotoGP / ARHIV ČLANKOV
17.11 26. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Ogura tik pred prestopom v razred motoGP

Japonski motociklistični dirkač Ai Ogura, ki trenutno z ekipo MT Helmets nastopa v razredu moto2, si lahko v prihodnji sezoni obeta prestop v razred motoGP. Po poročanju številnih tujih medijev je Ogura že sklenil ustni dogovor s poltovarniško ekipo Aprilie Trackhouse Racing in naj bi v sezoni 2025 moči združil z Raulom Fernandezom.
12.03 26. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Joan Mir za dve leti podaljšal sodelovanje s Hondo

Svetovni prvak razreda motoGP iz leta 2020 Joan Mir je podpisal novo pogodbo s Hondo. 26-letni Španec, ki se od prestopa v japonsko moštvo ni proslavil, bo na Hondi dirkal še (vsaj) dve leti, saj ga nova pogodba veže do konca leta 2026.
17.21 24. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Raul Fernandez ostaja pri poltovarniškem moštvu Aprilie

Španski motociklistični dirkač Raul Fernandez je podaljšal sodelovanje s poltovarniško ekipo Aprilie Trackhouse Racing, poroča uradna spletna stran prvenstva motoGP. 23-letnik, ki je na zadnji dirki za veliko nagrado Nemčije presenetil s tretjim mestom v kvalifikacijah, bo v barvah ameriške ekipe dirkal tudi v sezonah 2025 in 2026.
16.23 24. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

V prihodnji sezoni bo za varnost dirkačev odgovarjal Simon Crafar

Nekdanji novozelandski dirkač Simon Crafar bo v prihodnji sezoni postal novi prvi mož komisije mednarodne motociklistične organizacije (FIM), ki skrbi za varnost in športno obnašanje dirkačev prvenstva motoGP. Crafar bo nasledil Freddieja Spencerja, ki to funkcijo opravlja od leta 2019 in je nemalokrat deležen kritik motociklistične javnosti.
13.52 22. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marini: Odnosi z Valentinom so se po moji selitvi k Hondi ohladili

Italijanski dirkač Luca Marini je novembra lani podpisal dveletno zvestobo japonski ekipi Honda in zdelo se je, da je naredil velik korak naprej v karieri. Marini je bil pred tem član ekipe VR46 Ducati, ki je v lasti njegovega polbrata in večkratnega svetovnega prvaka Valentina Rossija. Marini pa po slabem prvem delu sezone vse bolj obupuje. Zdelo se je, da bo prestop k Hondi velik skok v karieri za Italijana, ki se je podpisal pod dve uvrstitvi na zmagovalni oder, zmago med elito pa še lovi. V pogovoru za Gazzetto dello Sport je priznal, da so se odnosi z Rossijem po selitvi ohladili. Po poletnem premoru se bo motociklistična sezona nadaljevala 4. avgusta v britanskem Silverstonu.
09.07 21. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Honda in Yamaha. Kaj še preostane velikanoma?

Čeprav zgodovinsko gledano japonska Honda in Yamaha po zmagah med dirkaško motociklistično elito močno prednjačita, je v zadnjem obdobju primat v kraljevem razredu povsem prevzel italijanski Ducati. Kaj v drugem delu sezone razreda motoGP Japonca sploh lahko še storita?
11.14 18. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Pedrosa: Marquez bi za zmago naredil prav vse, Rossi je 'delal' s srcem

Dani Pedrosa je eden bolj prepoznavnih dirkačev v motociklističnem svetu v zadnjih 10 do 15 letih. Španec – in tu so v oceni enotni vsi – pa ni dosegel oziroma izkoristil svojega potenciala in ni dosegel vsega, kar bi lahko. V sproščenem pogovoru za italijansko Gazzetto Dello Sport je razkril marsikaj zanimivega. Še najbolj se je "lotil" rojaka Marca Marqueza. Ga pač dobro pozna, saj sta šest let dirkala za isto ekipo. Po poletnem premoru se bo motociklistična sezona nadaljevala 4. avgusta v britanskem Silverstonu.
14.19 15. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Dirko v Kazahstanu bo zamenjala dirka v Misanu

Vodstvo tekmovanja v motociklističnem svetovnem prvenstvu je danes sporočilo, da dirke v Kazahstanu v sezoni 2024 ne bo. Vzrok odpovedi so organizacijske in logistične težave po poplavah, ki so spomladi prizadele državo. Nadomestno dirko bo gostil italijanski Misano 22. septembra.
12.29 14. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Razgatlioglu dobil Superpole, najhitrejši tudi na drugi dirki

Toprak Razgatioglu je sobotni program v Donington Parku na VN Velike Britanije sklenil z odliko in na prvi dirki svoje zasledovalce pustil več kot 11 sekund za seboj. V nedeljskem programu so se dirkači razreda Superbike najprej pomerili na Superpole dirki, kjer je bil Turek ponovno najhitrejši in glavni dirki, ki je znova prepričljivo pripadla Razgatliogluju.
17.29 13. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Stoner: Vsi krivijo Marqueza, toda Rossi je bil tisti, ki je začel

Legendarni avstralski motociklistični dirkač Casey Stoner, dvakratni svetovni prvak v razredu motoGP, je v pogovoru za ducatijev podkast Ducati Diaries obujal spomine na svojo dirkaško kariero. Dotaknil se je tudi spora med največjima zvezdnikoma tega športa v zadnjem desetletju, Marcom Marquezom in Valentinom Rossijem.
06.01 12. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marquez verjame, da bo vsaj še enkrat postal svetovni prvak

Španski motociklist Marc Marquez je trenutno tretjeuvrščeni v skupnem seštevku prvenstva motoGP. Z zanimanjem spremlja dogajanje v boju za naslov prvaka med Italijanom Francescom Bagnaio in Špancem Jorgejem Martinom, v katerem več možnosti zaenkrat pripisuje aktualnemu svetovnemu prvaku. Zase pa meni, da se v dvoboj za laskavo lovoriko ne bo mogel vmešati.
18.31 08. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Martin po zapravljeni zmagi: Ta konec tedna sem bil boljši od Bagnaie

Španski motociklistični dirkač Jorge Martin je bil na nedeljski dirki za veliko nagrado Nemčije le dva kroga oddaljen od tega, da z zmago pred poletnim premorom poveča svojo prednost v skupnem seštevku. A po padcu v prvem ovinku predzadnjega kroga je moral zmago na dirki in vodstvo v skupnem seštevku prepustiti Italijanu Francescu Bagnaii.
06.00 08. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marquez: Mislim, da je Alex več naredil zame kot jaz zanj

Španski motociklistični dirkač Marc Marquez je kljub temu, da je imel na dirkaškem vikendu za Veliko nagrado Nemčije veliko težav, dirko zaključil med prvimi tremi. V zadnjih krogih je v boju za drugo mesto prehitel Alexa Marqueza in brata sta skupaj z zmagovalcem Francescom Bagnaio stala zmagovalnih stopničkah.
17.21 07. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Bagnaia: Pred dvema letoma svoje napake nisem razumel, danes jo

Italijanski motociklist Francesco Bagnaia je Veliko nagrado Nemčije sklenil zmagovito. Po četrti zaporedni zmagi na nedeljskih dirkah, že šesti v sezoni, je aktualni svetovni prvak postal dirkač z največ zmagami v elitnem razredu na ducatiju. Prav tako je Italijan prevzel vodstvo v skupnem seštevku, pred drugim Jorgejem Martinom ima deset točk prednosti.
15.35 07. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Bagnaia izkoristil napako Martina za novo zmago, na stopničkah tudi brata Marquez

Neverjeten zaključek dirke za VN Nemčije na Sachsenringu! Po tem, ko je dolgo kazalo, da bo do zmage prišel Jorge Martin, je slednji dva kroga pred koncem storil napako in končal v pesku, Špančevo darilo pa je z obema rokama zgrabil dvakratni zaporedni svetovni prvak Francesco Bagnaia in prišel do svoje šeste zmage v sezoni. Novih stopničk se veseli tudi osemkratni svetovni prvak Marc Marquez, ki je končal na drugem mestu, sploh prvič v sezoni pa se je med najboljšo trojico zavihtel njegov mlajši brat Alex Marquez.
13.37 07. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

V moto3 znova slavil Alonso, v moto2 konkurenco pokoril Aldeguer

Z dirkaškim vikendom za veliko nagrado Nemčije so že zaključili predstavniki najšibkejšega in srednjega motociklističnega razreda. V moto3 je slavil Kolumbijec David Alonso pred Taiyem Furosatom in Ivanom Ortolajem. V razredu moto2 pa je do svoje druge letošnje zmage prišel Španec Fermin Aldeguer, na stopničkah sta stala še Jake Dixon in Ai Ogura.
13.02 07. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Jorge Martin: Moj čas bo prišel!

Pred Veliko nagrado Nemčije nam je nekaj dragocenega časa namenil vodilni dirkač razred motoGP Jorge Martin. 26-letni Španec se je pred našimi kamerami razgovoril o razburljivi sezoni, v kateri se bo, kot kaže, do konca boril za naslov prvaka Francescom Bagnaio. Dotaknil se je prihodnosti, ki ne bo več povezana z Ducatijem, beseda pa je nanesla tudi na kolesarstvo in Dirko po Franciji, ki jo kljub natrpanemu urniku spremlja tudi sam. Več pa v priloženem videu!
12.10 07. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Bo Marc Marquez ostal kralj Sachsenringa?

13 dirk, 11 zmag. To je izplen Marca Marqueza na Sachsenringu, kjer zmaguje, vse odkar je leta 2010, takrat še v razredu do 125 kubičnih centimetrov, prvič stopil na najvišjo stopničko.
10.48 07. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Kako je videti Sachsenring z dirkačeve perspektive?

Steza Sachsenring je zelo zanimiva, zelo posebna, kratka in kompaktna, dolga je samo 3,6 kilometra, njena ciljna ravnina meri samo 700 metrov, zato tudi končne hitrosti niso tako zelo visoke. Steza je zanimiva tudi zaradi tega, ker ima serijo levih ovinkov, teh je kar sedem. Kako se pelje na tej stezi oziroma kako je steza videti z voznikove perspektive, si poglejte v priloženem prispevku.
20.28 06. 07. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marquez: Tekma med Španijo in Nemčijo mi je pomagala prestajati bolečine

Osemkratni motociklistični prvak Marc Marquez kljub zahtevnemu dirkaškemu vikendu na Sachsenringu ostaja pozitivno naravnan. Španec priznava, da dirka z najmočnejšimi protibolečinskimi sredstvi, a da se na motociklu kljub vsemu dobro počuti.