Olimpijske igre / ARHIV ČLANKOV
16.07 19. 10. 2023
Olimpijske igre Zadovoljna

Policija preiskala prostore organizatorjev OI v Parizu

Preiskovalci finančne policije so v sredo preiskali prostore organizacijskega komiteja olimpijskih iger, ki bodo v francoski prestolnici prihodnje leto, in podjetij, ki so vključena v prireditev ob odprtju iger.
19.23 16. 10. 2023
Olimpijske igre Zadovoljna

'Slovenija je pripravljena za skupno kandidaturo za OI'

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na 141. zasedanju v indijskem Mumbaju objavil, da bo prihodnje leto določil prireditelja zimskih olimpijskih iger za leti 2030 in 2034. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjo Bobinac je dejal, da je Slovenija "kot športna velesila pripravljena za skupno kandidaturo za izvedbo OI v prihodnje".
18.05 15. 03. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Paraolimpijec Slivnik doma, na Jesenicah sprejem za športnega borca

Paraolimpijec Jernej Slivnik, edini slovenski tekmovalec na pravkar končanih zimskih igrah v Pekingu, se je danes vrnil v domovino. Mlademu športniku so po vrnitvi z drugega takšnega tekmovanja v karieri, v Pekingu je bil 13. v veleslalomu, pripravili sprejem v domačem kraju, Jesenicah.
15.42 04. 03. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Paraolimpijske igre v Pekingu so se začele

S slavnostnim odprtjem so se v Pekingu začele zimske paraolimpijske igre, največje tekmovanje športnikov invalidov. Paraolimpijske igre po tradiciji sledijo olimpijskim na istih prizoriščih, letošnje bodo trajale do 13. marca. Slovenijo zastopa alpski smučar Jernej Slivnik.
08.33 03. 03. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Ruski in beloruski paraolimpijci ostali brez nastopa v Pekingu

Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je sprejel odločitev, da športniki iz Rusije in Belorusije v Pekingu ne bodo nastopali. S tem so ovrgli prvotno odločitev, po kateri bi Rusi in Belorusi na paraolimpijskih igrah nastopali kot nevtralni športniki. Slovesnost ob odprtju paraolimpijskih iger bo v petek, tekmovalni program se bo začel dan kasneje. Gre za eno izmed mnogih sankcij proti športnikom iz Rusije in Belorusije zaradi vojaške agresije na Ukrajino.
13.40 02. 03. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Ruski in beloruski paraolimpijci v Pekingu kot nevtralni športniki

Mednarodni paraolimpijske komite je sprejel odločitev, da bodo športniki iz Rusije in Belorusije v Pekingu tretirani kot nevtralni. To pomeni, da ne bodo nastopali pod svojo zastavo in hkrati ne bodo vključeni na lestvico medalj. Slovesnost ob odprtju paraolimpijskih iger bo v petek, tekmovalni program se bo začel dan kasneje. Sankcije proti športnikom iz Rusije in Belorusije zaradi vojaške agresije na Ukrajino so tako ujele tudi paraolimpijce.
12.26 02. 03. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Slivnik samozavestno na svoje druge paraolimpijske igre

Potem ko so se v Pekingu pred desetimi dnevi končale olimpijske igre, se bodo konec tedna začele še paraolimpijske. Tradicionalno nadaljevanje olimpijskega športnega festivala še z drugim delom za najboljše športnike invalide bo imelo tudi v zimski izvedbi slovensko zastopstvo, na Kitajskem bo sodeloval alpski smučar Jernej Slivnik.
15.54 25. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Švedski olimpijski junak zlato kolajno podaril kitajskemu zaporniku

Švedski hitrostni drsalec Nils van der Poel je eno od dveh zlatih kolajn, ki ju je osvojil na minulih olimpijskih igrah v Pekingu, podaril kitajsko-švedskemu zaporniku Guiju Minhaiju. S tem je švedski zvezdnik izrazil skrb zaradi kršenja človekovih pravic na Kitajskem.
19.44 23. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Ajdovci navdušeno sprejeli smučarko Andrejo Slokar

Po vrnitvi v domovino so v Ajdovščini pripravili sprejem smučarki Andreji Slokar, ki je v olimpijskem slalomu zasedla peto mesto. Ob tej priložnosti so prvi ajdovski športnici, ki je nastopila na zimskih olimpijskih igrah, podelili posebno priznanje župana občine Ajdovščina za izjemne dosežke.
19.23 22. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Žan Kranjec: Zares je dober občutek

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je danes v Kranjski Gori pripravil še zadnjega od sprejemov za slovenske udeležence v nedeljo končanih zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Ob preostalih športnikih, ki so se iz Kitajske prestolnice vrnili med zadnjimi, je bil najglasnejšega pozdrava deležen srebrni smučar Žana Kranjec.
06.33 21. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Slovenska zastava je vihrala visoko tudi pred velikim zaslonom

Olimpijski zastor v Pekingu se je spustil. Uspehi slovenskih športnikov so veselje prinesli tudi na sončno stran Alp, kjer je organiziran skupinski ogled tekem spet vzbudil nekaj navijaškega utripa, ki ga je koronakriza v zadnjih dveh letih pošteno "zatolkla", saj so prireditve druga za drugo odpadale ali pa so morale potekati brez gledalcev. Sončni februarski dnevi pa so šli na roko tudi organizatorjem, ki so se zavzeli, da bi – sploh najmlajši – del teh zimskih dni preživeli brez omrežij, pametnih telefonov in aplikacij.
06.00 21. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Tomaž Barada: Športniki nas povezujejo in nas delajo velike v svetovnem merilu

Vodja slovenske olimpijske reprezentance Tomaž Barada je slovenski nastop na zimskih igrah v Pekingu, na katerih je ekipa osvojila dve zlati, tri srebne in dve bronasti medalji, ocenil kot izjemen. "Lahko smo ponosni na naše športnike, ki nas povezujejo in nas delajo velike v svetovnem merilu," je ocenil Barada.
17.08 20. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

V Pekingu so se končale 24. zimske OI, Slovenija na drugem mestu po uspešnosti

Z veličastnim ognjemetom so se v Pekingu končale 24. zimske olimpijske igre. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je gledalce povabil k vnovičnemu snidenju čez štiri leta v Milanu in Cortini d'Ampezzo. Tokratne igre je označil za izjemne in v luči koronavirusa varne.
18.52 19. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

'Sin je najina zlata medalja, olimpijska kolajna pa je češnja na torti'

Kot v hollywoodskem filmu! Na olimpijske igre je prišla kot rezerva, vmes je, ko je rodila sina Maja, že skoraj opustila deskanje. Potem pa po neverjetni vožnji prve stopničke: v več kot 20-letni karieri olimpijski bron na Kitajskem, kjer njen oče trenira nacionalno reprezentanco deskarjev. Zgodba o odrekanju, trmi, vztrajnosti, neverjetni želji in na koncu pravljična uresničitev sanj vsakega športnika na Zemlji. Osvojitev najprestižnejše med medaljami – olimpijske. To je zgodba Velenjčanke, ki je nadaljevala zgodbo Petre Majdič, ki je na olimpijskih igrah v Vancouvru pokazala, kam se pride, če je človek trmast, vztrajen in neuklonljiv. Gloria Kotnik je izgorela kar dvakrat, a se je vedno postavila na noge. S svojo zgodbo pa je navdih in zgled ne samo športnikom, ampak nam vsem, da lahko dosežemo tudi tisto nemogoče, če verjamemo vase in sanjamo.
16.38 19. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Slovaška do prve olimpijske hokejske medalje

Hokejska reprezentanca Slovaške je osvojila bronasto medaljo na moškem olimpijskem turnirju v Pekingu. Slovaška je tako osvojila prvo olimpijsko medaljo v zgodovini, v tekmi za tretje mesto je premagala Švedsko s 4:0 (0:0, 2:0, 2:0).
11.08 19. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Tutberidzejeva: Cenjeni gospod Bach, kaj sem storila narobe?

Ruska drsalna trenerka Eteri Tutberidze se je s presenečenjem in nejevero odzvala na hudo kritiko predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomasa Bacha glede njenega obnašanja in odnosa do komaj 15-letne drsalke Kamile Valijeve, potem ko je ta zaradi vpletenosti v dopinško afero neuspešno nastopila v prostem programu.
19.43 18. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Prevčev sin Ludvik s svojo prisrčnostjo ukradel olimpijski šov v Kranjski Gori

Olimpijski komite Slovenije je (drugemu) delu olimpijskih junakov pripravil sprejem v olimpijski vasici v Kranjski Gori. Medalje so gledalcem (zaradi trenutnih epidemioloških razmer le) na spletnem sprejemu pokazali Peter Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos in Cene Prevc. Žan Kranjec je še ostal v Pekingu, saj ga čaka še ena pomembna preizkušnja. Predstavili so se tudi nekateri alpski smučarji, tekači in deskarja prostega sloga.
17.46 18. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

V finalu olimpijskega hokejskega turnirja Finska in Rusija

Po današnjih polfinalnih tekmah na moškem olimpijskem hokejskem turnirju v Pekingu sta znana oba finalista. Finski, ki je že zjutraj premagala Slovaško z 2:0, so se pridružili ruski hokejisti, ki so po kazenskih strelih z 2:1 premagali Švede.
12.18 18. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

Petru in Cenetu Prevcu pripravili sprejem v Kranju

Peter in Cene Prevc sta v domovino iz olimpijskih iger v Pekingu skupaj prinesla tri odličja, zlato in dve srebrni. Uspešna bratska naveza se je predstavila v gorenjski prestolnici, kjer je Mestna občina Kranj za njiju pripravila uradni sprejem. Slovenska reprezentanta sta se vpisala tudi v častno knjigo Mestne občine Kranj.
10.58 18. 02. 2022
Olimpijske igre Zadovoljna

J. T. Boe do četrte zlate v Pekingu, Braisaz-Bouchetova najboljša med biatlonkami

Za zaključek biatlonskega dogajanja na olimpijskih igrah sta bili na sporedu tekmi s skupinskim startom v ženski in moški konkurenci. Francoska biatlonka Justine Braisaz-Bouchet je zmagovalka tekme s skupinskim startom na 12,5 kilometra, v moški konkurenci pa je zlato osvojil Norvežan J.T. Boe na tekmi s skupinskim startom na 15 kilometrov. To je njegova četrta zlata medalja na Kitajskem, ima pa še eno bronasto.