Naslovnica

Baletni večer v ljubljanski Operi

Ljubljana, 21. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

V ljubljanskem operno-baletnem gledališču sta bila premierno uprizorjena slovenska enodejanska baleta, Trobenta in vrag Alojza Srebotnjaka in Slike norega malarja, ki ga je po libretu Vlasta Dedoviča uglasbil Janez Gregorc. Izvedbo v režiji in koreografiji Vlasta Dedoviča je vodil Igor Švara, nastopili pa so plesalci Viktor Isaičev, Damjan Mohorko, Nena Vrhovec Stevens, Marinka Ribič, Goran Bogdanovski in Sanja Neškovič Peršin, solisti in baletni zbor SNG Opera in balet Ljubljana ter Orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

Srebotnjakov balet Trobenta in vrag je bil v Dedovičevi koreografiji uprizorjen že v sezoni 1982/83, ker pa je koreograf takrat prevzel postavitev v zadnjem hipu, ni mogel v celoti razviti svojih idej. Zamisli je tako uresničil v novi uprizoritvi tega dela, katerega vsebina je vezana na staro slovensko balado o fantu, ki si namesto plačila za hlapčevsko delo na kmetiji zaželi, da bi se njegova mati, oče, sestra in brat vrnili iz pekla. Kmet mu zato podari čudežno trobento in z igranjem nanjo reši svojo družino.

Slike norega malarja Janeza Gregorca so novo slovensko baletno delo, ki bo tokrat krstno uprizorjeno. Pripoveduje o življenju in ustvarjanju slikarja Jožefa Petkovška (1861-1898). Gre za življenjsko zgodbo o delu in notranji razdvojenosti "norega malarja" ali "tujca doma", ki je razpet med umetniškimi izzivi evropskih mest in primitivnostjo domačega okolja ostal sam in nerazumljen. Skladatelj pri tem ne odslikava glasbenega izraza dobe, v kateri je Petkovšek živel, temveč svojo glasbeno govorico bogati s prvinami jazza.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni