Slovenija

Po manjšinski vladi Janeza Janše manjšinska vlada Alenke Bratušek?

Ljubljana, 11. 03. 2013 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V primeru, da Virantov DL ne bo vstopil v koalicijo, naj bi bil rezervni načrt nove mandatarke manjšinska vlada. Bratuškova je od DL na mizo prejela pet zahtev, od katerih je odvisno, ali bodo njeni vladi rekli da. Je pa Bratuškova k sodelovanju povabila tudi informacijsko pooblaščenko Pirc Musarjevo.

V teh dneh je mogoče pričakovati razplet in odgovor, ali bo Alenki Bratušek sploh uspelo sestaviti vlado. V tem tednu bodo namreč o vstopu v koalicijo odločali organi strank. DeSUS bo sicer o vstopu v vlado odločal v torek, PS sredi tedna.

Konferenca SD se je za vlado že odločila, o podpori koalicijski pogodbi pa bo v sredo odločalo še predsedstvo stranke. In prav sreda bo odločilna, saj bo takrat o vstopu v vlado odločal DL. Do vključno četrtka mora mandatarka predložiti tudi listo kandidatov za ministre.

Z mandatarko se je sestala tudi Nataša Pirc Musar.
Z mandatarko se je sestala tudi Nataša Pirc Musar. FOTO: 24ur.com

Danes se je z mandatarko Alenko Bratušek sestala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Pirc Musarjeva je potrdila, da je bila "povabljena k sodelovanju v novi vladi kot nestrankarski strokovnjak". O konkretnih resorjih, ki bi jih utegnila voditi, pa nista govorili, zagotavlja Pirc Musarjeva.

Kot je pojasnila Pirc Musarjeva, je mandatarko zanimala njena pripravljenost pomagati pri delu nove vlade. "Bila sem presenečena nad povabilom na razgovor, hkrati pa menim, da bi moral vsak, ki lahko s svojim znanjem prispeva k reševanju težav naše države, to storiti. Kdaj, če ne zdaj," je navedla Pirc Musarjeva.

Dodala je, da sta z mandatarko za zdaj ostali pri njeni zavezi, da o sodelovanju premisli, kar da bo v prihodnjih dneh tudi storila.

Bratuškova in Virant na neformalnem pogovoru

Bo Gregor Virant rekel da koaliciji Alenke Bratušek?
Bo Gregor Virant rekel da koaliciji Alenke Bratušek? FOTO: Reuters

Potem ko je prvak DL Gregor Virant Bratuškovi minuli teden poslal tudi pismo z zahtevami DL za vstop v koalicijo, sta se danes v njegovi pisarni sestala na neformalnem pogovoru, je potrdil Virant. Že pred tem je navedel, da odgovor Bratuškove na zahteve pričakuje v torek. Virant zahteva: čistopis koalicijske pogodbe, seznam ministrov, od katerih bo za Virantovo stranko najpomembneje, kdo bo obul Šušteršičeve čevlje, odstop Bratuškove, če se izkaže, da je plagiatorka, točen datum odstopa Zorana Jankovića z vrha stranke ter stališče Pozitivne Slovenije do poročila KPK in Jankovićevega županovanja.

Möderndorfer opozarja na rezervni načrt

Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je danes dejal, da naj bi Bratuškova na vsa vprašanja, ki jih je v pismu postavil Virant, odgovorila v torek. Odgovorila bo tudi glede suma plagiata svoje magistrske naloge, sicer pa to ne otežuje pogovorov o sestavi nove vlade, je še dodal. Möderndorfer meni, da bo komisija na Fakulteti za družbene vede, ki preiskuje omenjeni primer, ugotovila, da je z nalogo Bratuškove vse v redu. Če DL ne bo stopil v koalicijo, pa je vodja poslancev PS opozoril na rezervni načrt, o katerem bodo odločali le v primeru, če bo ta potreben. Ta rezervni plan naj bi bila manjšinska vlada.

V javnosti so se sicer že pojavila ugibanja, ali bi bila mogoča koalicija brez DL. Ugibanja je še podkrepil sestanek treh vodij potencialnih partneric, Bratuškove, predsednika SD Igorja Lukšiča in prvaka DeSUS Karla Erjavca, ki so se v petek sestali brez Viranta.

Janko Veber
Janko Veber FOTO: Miro Majcen

Veber: DL je lahko zanesljiv partner, vendar "se morajo oni odločiti, ali bodo to postali ali ne"

Predsednik DZ in vodja poslanske skupine SD Janko Veber meni, da morajo postopek nezaupnice vladi Janeza Janše končati, torej vložiti listo kandidatov za ministre, ne glede na to, ali bo DL sodeloval v vladi ali ne. Je bil pa Veber posredno piker do DL. "Praksa v tem mandatu je, da se odločitve posameznih strank lahko tudi v teku pogajanj z eno stranjo spremenijo in se oblikuje druga vlada," je dejal.

Veber ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je DL kompetenten partner. Gre za odločitve stranke, je dejal, želi pa si, da bi stranke, ko se odločijo za določen korak, ravnale tako, "kot ravna SD". Tudi DL je, kot ocenjuje Veber, lahko zanesljiv partner, vendar "se morajo oni odločiti, ali bodo to postali ali ne".

Predsednica NSi Ljudmila Novak je dejala, da je bolje, da so čim prej predčasne volitve, če nova vlada ne bo sprejemala enotnih učinkovitih ukrepov. NSi bo po njenih besedah v konstruktivni opoziciji, dobro in argumentirano bodo podprli, saj je vsako nagajanje za državo škodljivo.

Po njegovem mnenju je ključno, da bodo imeli najpomembnejše rešitve opredeljene in niti ne bo toliko pomembno, kandidat katere stranke bi to izpeljal. Nekateri namreč ugibajo, da bi lahko bila vzrok za nesoglasja tudi neusklajenost pri delitvi resorjev. Odprto ostaja vprašanje resornega umeščanja področja energetike in zlasti, kdo bo vodil ministrstvo za infrastrukturo in prostor. PS vseskozi poudarja zagon infrastrukturnih investicij, a ta resor naj bi si v novi vladi želel DL.

Če postopka nezaupnice ne končajo, po Vebrovih besedah ostane cela vrsta pravnih vprašanj, kako ravnati. Takšnemu stanju, ki ni "definirano niti v ustavi niti v poslovniku DZ", bi se bilo dobro izogniti, ocenjuje Veber.

Na vprašanje, ali je smiselno manjšinsko vlado zamenjati z manjšinsko, je odgovoril z oceno, da je postopek glede delovanja vlade z našo ustavo zelo zaščiten. Tudi če bo manjšinska vlada, je po njegovih besedah možno z nezaupnico priti do kakšne druge vlade in tudi do volitev. Meni pa, da bi morale biti v primeru manjšinske vlade predčasne volitve ali zaupnica v DZ prej kot sicer.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Vodstvo DeSUS za vstop v koalicijo

Vodstvo DeSUS je danes podprlo vstop stranke v koalicijo. Kot je po sestanku vodstva povedal predsednik stranke Erjavec, kakšnih posebnih ovir ne vidijo, saj so v svojih zahtevah uspeli. Vodstvo se tudi strinja s strankinima kandidatoma za ministra, Tomažem Gantarjem kot zdravstvenim ministrom in njim kot zunanjim, je pojasnil Erjavec.

Prvak DeSUS upa, da se bo DL vključil v vlado, saj bi se vlada, če bi imela večjo podporo, uspešneje spopadala s krizo. Sam meni, da osrednji problem ni vprašanje, kdo bo pristojen za energetiko, ampak gre bolj za problem znotraj stranke DL, v kateri se pojavljajo različna stališča glede sodelovanja v novi vladi.

Prepričan je namreč, da bi se problem, ki je nastal glede energetike, dalo rešiti tako, da to ne bi bilo moteče za DL. Po Erjavčevih besedah med prvaki preostalih treh potencialnih koalicijskih partneric ni bilo zaslediti "neke tendence, da ne bi energetike pokrival DL". Se pa prvak DeSUS sprašuje, zakaj bi jo moral pokrivati prav DL.

Erjavec pravi, da je optimist in da DL tudi nima "kakšne boljše izbire, kot da gre v vlado". Če se stranka bo odločila za sodelovanje v novi vladi in bi se oblikovala manjšinska vlada, bi DeSUS vstopil tudi v takšno manjšinsko vlado, a bi se morali v tem primeru čim prej pripraviti na predčasne volitve, ki bi bile najverjetneje jeseni ali konec leta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2515)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
12. 03. 2013 19.59
+0
SEDAJ P. SLOVENJA vabi v svoje vrste tiste ponarejevalce ki so jih pred nekaj tedni izpljunili sedak pa ko je mandatarka vse skupaj ponaredila je pa vse v redu saj spadajo skupaj in njihovo novo geslo je PLAGIATORJI ZDRUŽIMO SE vpise zbira P.S. na svojem sedežu.
24vohomurckov
12. 03. 2013 12.22
+4
...vlade še sestavili niso,pa že razpada!!
24vohomurckov
12. 03. 2013 12.21
+3
...menda kuntarič ne more biti minister za finance,ker je prepošten!!??....
zaenotnost
12. 03. 2013 10.45
-4
Vseeno mi je kdo sestavlja vlado LEVI ali DESNI samo nekaj je pomembno... nikoli več Janša, to je bila za Slovenijo USODNA napaka...draga izskušnja
pesjan hud
12. 03. 2013 11.03
-2
imaš prav---KLEMENČIĆ je rekel,da sedaj prihajajo na oblast kompetentni ljudje!!!!!!!
stric iz ozadja
12. 03. 2013 11.48
+4
X X X lopovi, ki so enkrat že bili..! ============================ Slovenijo za pufali,-parlament zasrali,zdj pa bi radi na enkrat vse znali..!
Shisui
12. 03. 2013 13.47
+0
Stric ne zivi v iluziji prosim, JJ je ustvaril vec dolga kot vsa levica prej skupaj.
PERJAZ
12. 03. 2013 10.44
+6
moram preiti na zmerjanje jj, da mi ne boš več brisal komentarjev rdečkar.
stric iz ozadja
12. 03. 2013 11.48
+1
pesjan hud
12. 03. 2013 10.40
+16
--APRILA,BI PO ZAKONU VLADA JANEZA JANŠA OBJAVILA VSE SPORNE KREDITE-- IMENA VSEH NADZORNIKOV VSEH POLITIČNIH BOTROV BANKIRJEV VSEH SKORUMPIRANCEV V NAJVIŠJIH POLITIČNIH VRHOVIH A, NI ČUDNO,DA MORAJO V MARCU ODITI??????A A,NISO LJUDJE ZAHTEVALI PRAV TO??????????SO SI PREMISLILI???????
silverj81
12. 03. 2013 11.07
+6
bravo ... zgleda da nekaterim še kar ne potegne
malaraja
12. 03. 2013 12.36
-4
Če bi hotel, bi JJ že zdavnaj objavil imena. Mu ni v interesu, ker je vsaj polovica grešnikov njegovih političnih zaveznikov. Z njimi gre rajši na večerjo ali k maši.
Pivojevoda
12. 03. 2013 13.38
SDS lahko tako dragocen dokument objavi tudi iz opozicije, bodo pač do junija nazaj v parlamentu, če dokazi držijo, krivci pa nikoli več. Vsi posamezniki, ki so odgovorni za sporne kredite in korupcijo, iz vseh strank in krajev Slovenije, kaj še čakajo, nov paket zakonikov in reform?
Shisui
12. 03. 2013 13.48
+2
Imena in imetje bancnih komitentov so TAJNA pa se lahko JJ se tako hvali... Verjemi mi, ce bi mogel, bi ze davno igral na to karto. Tako pa ne more in je izgubil vlado.
pesjan hud
12. 03. 2013 10.33
+15
SUM.... samo da gre JANŠA ON JA OSUMLJEN KORUPCIJE PRODAJE OROŽJA PONAREJANJA VELEIZDAJE MNOGOŽENSTVA KRAJE KUR ORGANIZIRANEGA KRIMINALA SUM AMPAK OD VSEH POLITIKOV SAMO JANŠA..........MALO ČUDNO,ŠE OTROCI V VRTCU SE SPRAŠUJEJO,KAJ JE STRIC TAKO HUDEGA NAREDIL??????
ironi
12. 03. 2013 10.54
+10
Tisti, ki so oropali Slovenijo v dvajsetih letih, danes govorijo, da je Slovenijo v celoti okradel le Janša. Od hudiča ste, nemoralisti!!
malaraja
12. 03. 2013 12.39
+1
A je važno, kdo je koliko? Vsak, ki je kradel naj spoka, vrne denar in se ne vrača v Slovenijo. Ker bo narod en dan res vstal in se bo kaj zgodilo. Mencajo, špecajo, lažejo, vi pa se prepirate, kdo je bolj kradel. Nasedate jim in se smešite. Večina slovencev ve, da ni nobenemu nič za verjet. Same barabe.
dostojevski II
12. 03. 2013 10.32
-7
Šivilja bo zašila kaplarja. Več pristojnosti za KPK in Majer bo kmalu na Dobu.
pesjan hud
12. 03. 2013 10.34
+8
TAZABUHLA JE POLITIČNO TRUPLO Z MAGISTERIJEM-----PONAREJENIM........
malaraja
12. 03. 2013 12.40
-3
Pesjanu je zgleda sivo zelen in spačen fris JJ bolj všeč. Čudno!
pesjan hud
12. 03. 2013 10.27
+0
KAKŠNI LUŠTNI BODO V NAJLONKAH,KOT PREDPISANI UNIFORMI......
resslovenka
12. 03. 2013 09.58
+10
Nisem za novo manjšinsko vlado. Prej za predčasne volitve. Zakaj bi se šli spet poizkusne zajce? Očitno je pri nas edina skrb politike lasten prestiž. Kaj ga ni bilo že preveč?
Kritik30
12. 03. 2013 10.03
+4
Iskreno, ne vidim poante v volitvah, kjer bodo kandidirali isti obrazi. Zakaj metati denar za iste stranke, iste ljudi?
resslovenka
12. 03. 2013 10.14
+6
No, saj tudi jaz ne. Očitno nimamo pravih ljudi ali pa vzorca kako naj bi delovala ena pravno urejena država. Pa vse možnosti smo imeli ob samosvojitvi. Nič drugega nismo dosegli s svojo osamosvojitvijo, kot odprt lov "voljenih" posameznikov, na vse kar smo zgradili pred tem. Postali smo milo rečeno ... ena zvožena solzna dolina!
jani666
12. 03. 2013 10.18
+12
Med 120 000 nezaposlenimi bi sigurno našli 90 poslancev in to z doktoratom, neprekupiranim !!!
Jimi1
12. 03. 2013 09.49
+6
Mandat vlade, ki ga napram narodu lahko upraviči je samo v pregonu lopovov za propad bank in celega gospodarstva, pa pripravah za ponovno enkrat odprte in poštene predčasne volitve ter izvedbo le teh... Če bodo odgovorni namesto v zaporih spet na volilnih lističih kandidirali, te volitve ne bodo legitimne !
Kritik30
12. 03. 2013 09.57
+3
Seveda bodo isti kandidiral, sej se gre za korito in lagodno življenje. V to sploh ne dvomim. Zato ne vem če nima narod prevelikih pričakovanj od volitev.
Kritik30
12. 03. 2013 09.47
+8
Ne me farbat..... Vidim Twit od SDS-a, da je Brščič nekaj modroval, kliknem nanj in preberem članek, ŠOKIRAN! Da je nekomu na desnem polu potegnilo, da se naše gospodarstvo narobe vodi že celih 20+ let. Bravo Brščič, prva pametna izjava po dolgem času. Kako bomo ukrepal? A to je pa že preveč za razmislit?
donat323
12. 03. 2013 10.20
+0
sej, šele zdej je SdS kapnilo, da se je začela kraja podjetij s strani tajkunov od leta 2004 dalje, čeprav tega ne bodo priznal. Diplomo so pa SdSovci tako ali tako vsi v trafiki kupl.
malaraja
12. 03. 2013 12.41
+0
Brščiča so brcnili z univerze. Za Janšo je dovolj dober, da pametuje.
dule100
12. 03. 2013 09.42
+1
Zoranka plagiatorka in lažnivka ! Ve se iz katere stranke je !
VolkBrenin
12. 03. 2013 09.32
+4
vsi politiki vedno na vse pretege razlagajo, da delujejo v dobrobit naroda... kako lahko deluješ v interesu nekoga...če ga niti ne vprašaš kaj želi.. ali drugače...preprosto nam že leta dopovedujejo, kaj je za nas prav in dobro...in najbolje... zato smo iz dneva v dan bolj veseli, srečni in zadovoljni... in ta sreča se širi po celi eu in celem svetu...ne vem samo tega ,od kje , h komu....oni to vedo zelo dobro.
tron3
12. 03. 2013 09.04
+3
Kaj je najbolj zanimivo pri tem crikusu, ki ga zganja naša politika, da bodo kmalu predčasne volitve, kar je dobro za državo, vendar tile cirkusanti tega ne dojamejo, samo poglejte kdo je tako omejen da bi Bratuvškovo še volil, npr, razen poslancev seveda, ki so jo izvolili za mandantarko, kriza melje in melje, gredo na smetišče zgodovine pa lahko počnejo kar hočejo, za njih več ne bo mesta v naši družbi, razen na obrobju
postchief2
12. 03. 2013 08.59
+7
Štrukelj se nič ne oglaša kljub temu, da je AB v svojem programu napovedala dodatno znižanje plač v JS za 5 %. Če bi to napovedal JJ bi že na veliko demonstrirali.
Kritik30
12. 03. 2013 09.24
+1
Kdaj boste dojeli, da Čelo ni bil problematičen glede nižanja plač in varčevalnih ukrepov? Sej smo vsi vedel da bo treba rezat. Problematičen je bil Čelo z svojo sektaško retoriko, z vrtenjem jezika, ki je v tujini odražal padce bonitetnih ocen, z aroganco in ignoranco državnih institucij.... To ga je odneslo.
irhaela
12. 03. 2013 07.42
+13
Naj se vsi spomnimo, ko smo se odločili na plebiscitu, da se SRS odcepi od matične države SFRJ, ker smo imeli dovolj Beograda. Takrat smo bili mnenja, da je ogromno našega denarja odšlo v Beograd, od tam v v manj razvite republike. Slovenija je bila takrat najbolj industrijsko najbolj razvita država in življenjski standard je bil na višku. Peterle je snel Titovo sliko in rekel, da je konec socializma in prišel je čas demokracije. Napovedal nam je, da bomo živeli kot v Švici. Uvedli so borzo, ki pa ni nič drugega kot igra na srečo. Postopoma so ukinili SDK - službo družbenega knjigovodstva, ki je imela nadzor nad financami vseh podjetij in z ukinitvijo SDK je bila omogočena legalna kraja vseh podjetij, ki so šle v stečaj in likvidacijo. Korupcija je trajala že 20 let. Na začetku je bila neopažena, saj je takrat denar po malem pretakal v privatne žepe politikov, direktorjev, bankirjev in menedžerjev. Opazno je bilo šele v času prve Janševe vlade, ko se je dolg v njegovih štirih letih podvojil. Se prav i v štirih letih je dolg narasel z dvajsetih milijard na štirideset milijard! No, znebili smo je Jugoslavije in Beograda, a dobili smo za to skupino izkoriščevalskih, lažnivih, goljufivih ter pogoltnih politikov, gospodarsvenikov, bankirjev, tajkunov in njihovih podrepnikov. Med to skupino se je vrinila še RKC vodstvo! Mi Slovenski smo plačevali za ostale republike, sedaj pa plačujemo naši slovenski eliti!
vetlan
12. 03. 2013 07.52
+10
in takrat smo imeli za ta denar plačano šolstvo, zdravstvo, policijo, vojsko, ... zdaj pa nič
vertex
12. 03. 2013 08.50
+3
irhaela:" plačevali smo za ostale republike" od ostalih republik smo dobivali surovine,naredil izdelek in ga prodajali njim in drugim državam,nič ni bilo podarjeno
flamengo
12. 03. 2013 07.39
-1
In copy paste koalicija nastaja.....
Cisto na hitro
12. 03. 2013 07.24
+5
Pa folk saj ste nori.... Bratuškovi je postavlejn sum da je plagiatorka...ona pa je mandatarka.... takoj mora odstopiti, da se razišče kaj je na tem....in dokaže svojo nedolžnost Kje je morala gospe Bratušek?????
Samo.Jst
12. 03. 2013 07.28
+11
in to je prišlo v javnost dan po tem, ko je bila izbrana kot bodoča mandatarka... morali bi narediti "popis" plagiatorstva v celotnem parlamentu ne pa neki ad-hoc, z vsak bolj izpostavljenim imenom posebej! Vsak, ki je "mutivoda", marš, nima s principa kaj delati tam!
mikitr
12. 03. 2013 07.28
+2
Ko zvečer gre v prazno svojo sobo ,tam sname masko,ven pa se prismejejo ZOKI,KUČAN,..(mal bl grenko,saj ne gre vse kot po maslu)
prašek
12. 03. 2013 07.29
+1
Plagiatorstvo bi jaz začel raziskovati pri trenutnem predsedniku vlade !!!!!
stric iz ozadja
12. 03. 2013 08.58
+0
prašek---se že raziskuje,-pa še ni zasedla predsednišega stola.! Tako, da se strinjam s tabo..!! in ti dam plus.+!
pesjan hud
12. 03. 2013 10.22
+1
JAZ PA PRI KUČANU IN POTRČU----PRAVNIKA?????????????
vetlan
12. 03. 2013 07.22
+13
domači bordel, narod in država propadata, oni pa gredo igrice, vse nagnati, saj itak nič ne delajo, denar za svoje plače pa dobivajo od obuboženega naroda